Mobilyanın Başkenti Siteler (Tamamen El İşçiliği)


Uluslararası Mobilya 


Markasızlık Siteler'in belini büküyor

Siteler esnafının ' günü kurtarma ' çabası içinde olduğunu belirten Mobilyacılar ve Lakeciler Odası Başkanı Hüseyin Taklacı, “Modern tasarım konusundaki yetersizlik ve markalaşamamak sektörün belini büküyor” dedi. Mobilya sektörünün kalbi olarak gösterilen Siteler ' de esnaf, günü kurtarma çabasına girdi. Sermaya yetersizliği, üretimin azalması ve standartlaşma gibi sorunların Siteler ' i zor durumda bıraktığını ifade eden Mobilyacılar ve Lakeciler Odası Başkanı Hüseyin Taklacı, “Sektörel birliktelik ve koordinasyon eksikliği esnafı zor durumda bırakıyor. Modern tasarım konusundaki yetersizlik ve markalaşamamak ise, sektörün belini büküyor” dedi. Siteler ' de, öncelikle ele alınması gereken yapısal sorunların bulunduğunu ifade eden Taklacı, şunları söyledi:

Tasarım kültürü yetersiz

“Uluslararası organizasyonların eksikliği, tanıtım faaliyetlerinin yetersizliği, sektörün uluslararası bir fuarının bulunmaması, yüksek hammadde maliyetleri ve yenilik yaklaşımının istenen düzeyde olmaması yaşanan sıkıntıların ana nedenleri arasında bulunuyor. Siteler ' de faaliyet gösteren esnafın küçük işletmelerden oluşması ve bu yüzden endüstrileşememesi, Siteler ' in doğal sınırlarına ulaşması sebebiyle fiziksel genişleme ve büyüme potansiyelinin olmaması gelişmeye engel oluyor.

Sektöre destek verilmiyor

Mobilya sektörüne gereken önem ve destek verilmiyor. Sektörde, inovasyon merkezleri yaygınlaştırılmalı ve etkinleştirilmeli, özel sektör katılımı arttırılmalı. Firmalar ile araştırma merkezleri ve üniversitelerarası işbirliği teşvik edilmeli. Esnafın, devlet teşviklerinden ve diğer finansman araçlarından yeterli ölçüde yararlanmaları için firmalara özel bilgilendirme programları uygulanmalı. Bu destekler verildiğinde hem istihdamın hem de katma değerin daha da artacağı ve ihracata katkıda bulunacağı bir gerçek.”

Okullar uygulama ağırlıklı olmalı

Sektörün tamamını ilgilendiren bir diğer sorunun da kalifiye eleman bulma konusunda yaşanan sıkıntılar olduğunun altını çizen Taklacı, “Sektöre eleman yetiştiren mevcut meslek okullarının programları yeni teknolojilere uygun olarak güncelleştirilmeli, okullar uygulama ağırlıklı olmalı ve sektörle işbirliği içinde çalışır hale getirilmeli. Okullarda ya da mesleki eğitim kurumlarında, ara eleman ihtiyacının kapatılabileceği, işletmelerin ihtiyaç duyduğu donanımlara sahip teknik elemanların yetiştirilebileceği mesleki eğitim müfredatları uygulanmalı” dedi.


9 Ekim 2012 Salı günü yayınlandı