ANKARA - Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Kıvanç Zaimler, AA Enerji Masası'na konuk oldu (3)

- Anadolu Ajansı (AA) Enerji Masası'na konuk olan Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Kıvanç Zaimler'in konuşmasıSabancı Holding Enerji Grup Başkanı Kıvanç Zaimler AA Enerji Masası'na konuk oldu: (2) - "Türkiye'nin enerjide büyümesinin yenilenebilirden geleceğini öngördüğümüz için biz de bundan sonraki bütün yatırımlarımızı yenilenebilir üzerine planladık" - "Elimizde 565 megavat halihazırda yapılmasını öngördüğümüz, aktif olarak içinde olduğumuz rüzgar santrali yatırımları var" - "Bugünden sonra bizi daha iyi bir gelecek bekliyor. Ortağımızla beraber (Enerjisa Üretim AŞ) halka arz dahil bütün stratejik alternatifleri değerlendireceğiz"ANKARA (AA) - Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Kıvanç Zaimler, enerji sektöründe gelecekteki yatırımlarını yenilenebilir enerji üzerine planladıklarını belirterek, "Elimizde 565 megavat halihazırda yapılmasını öngördüğümüz, aktif olarak içinde olduğumuz rüzgar santrali yatırımları var." dedi.
Anadolu Ajansı (AA) Enerji Masası'nın konuğu olan Zaimler, Türkiye'de bugün yaklaşık 96 bin megavat kurulu güç bulunduğuna işaret etti.Zaimler, bu rakamın 10 sene önce 44 bin megavat olduğunu anımsatarak, bugün ise kurulu gücün yüzde 51’inin yenilenebilir kaynaklardan oluştuğunu kaydetti.
Sabancı Holding olarak sürdürülebilir gelecek için yenilenebilir enerjiyi büyüme alanlarından biri olarak belirlediklerine işaret eden Zaimler, "Elektrik üretiminde çok dengeli bir portföyümüz var. Türkiye ile yüzde olarak çok örtüşüyor. Dolayısıyla Türkiye'nin enerjide büyümesinin yenilenebilirden geleceğini öngördüğümüz için biz de bundan sonraki bütün yatırımlarımızı yenilenebilir üzerine planladık. Elimizde 565 megavat halihazırda yapılmasını öngördüğümüz, aktif olarak içinde olduğumuz rüzgar yatırımları var. 250'şer megavat Çanakkale ve Aydın'da Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) kapsamında, 65 megavat da Kayseri'de var ama daha ilave kapasitelere ve teknolojilere ciddi şekilde bakıyoruz." ifadelerini kullandı. - "Güneşte ve rüzgarda YEKA modelinin devam edeceğini düşünüyorum"Zaimler, Türkiye'nin sürdürülebilirlik hikayesinde yerli, yenilenebilir ve milli kelimelerinin çokça duyulduğunu söyledi.

Şirketin, toplam 1000 megavatlık rüzgar YEKA ihalesinde 500 megavata talip olduğunu anımsatan Zaimler, şöyle devam etti:"Önümüzdeki dönemde bu yatırımı yapacağız. YEKA ihalelerine yoğun talep olması çok sevindirici, daha çok alanda daha çok ve daha küçük yatırımcıları da oyuna sokabilmek açısından. Önemli bir konu ise bunun finanse edilebilirliği. Çünkü günün sonunda bu projelerin hayata geçmesi lazım. Yani oradaki tesislerin enerji üretmesi lazım, o panellerin çalışıyor olması lazım, o pervanelerin kurulması lazım. Ben önümüzdeki dönemde hem güneşte hem de rüzgarda YEKA modelinin devam edeceğini düşünüyorum. Bu ilk YEKA ihalelerinin hayata geçmesi, başarıyla çalışması da arkadan gelecek projeler için destek verecektir. Dolayısıyla bir özel sektör temsilcisi olarak kamudan beklentim ne dersem tek kelimeyle 'öngörülebilirlik' derim." - "Enerjisa Üretim'in halka arzı için koşullar uygun değil"Zaimler, Enerjisa Üretim şirketinin halka arz süreciyle ilgili olarak bugünkü koşulların çok uygun olmadığını belirtti.
Geçen yıl önceliklerinin Enerjisa Üretim şirketini operasyonel ve finansal olarak istedikleri yere taşımak olduğunu vurgulayan Zaimler, "Ne mutludur ki bunu 2020'nin sonunda tamamladık ve bugün Enerjisa Üretim temettü veren bir şirket haline geldi. Açıkçası bugünden sonra bizi daha iyi bir gelecek bekliyor. Ortağımızla beraber halka arz dahil bütün stratejik alternatifleri değerlendireceğiz. Ekonomik gelişmeler, şirketin önceliklerini ve stratejik alternatiflerini takip edeceğiz. Büyümeyi nasıl finanse edeceğimiz konusunda bütün seçenekleri değerlendireceğiz." diye konuştu.

Strateji Rüzgar Santrali Teknoloji Yatırımcı Özel Sektör 

18 Mart 2021 Perşembe günü yayınlandı