Mısır'da Eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek Tahliye Edildi

Mısır'ın devrik lideri Hüsnü Mübarek, yargılandığı davadan beraat etti. Bir mahkemenin verdiği tahliye kararının ardından Mübarek'in bir gün içinde serbest kalması bekleniyor. Arap Baharı ' nda koltuğunu kaybeden Mısır ' ın eski cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in, isyan günlerinde işlediği suçlardan tutulduğu hapishaneden salıverilmesine karar verildi. Mübarek'in yarın tahliye edilmesi bekleniyor.
Devlet Başkanı Kahire Enver Sedat Mısır Tunus 


Mısırlı yetkililer, Mübarek'in tutuklu bulunması için yasal zemin kalmadığı için bugün içinde serbest bırakılacağını belirtti. 85 yaşındaki Mübarek, koltuğunu kaybettiği 2011 yılındaki isyanda, çok sayıda protestocunun ölümüne neden olan sert müdahalelerin emrini vermekle suçlanıyordu. Mübarek'in, yargılandığı davada ön duruşma öncesinde tutulması gereken en uzun gözaltı süresini tamamladığı belirtildi. Mübarek, geçtiğimiz yıl protestocuların ölümüne engel olamadığı için ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı. Bir mahkeme, Mübarek'in avukatlarının temyiz başvurusunu kabul etmiş ve yeniden yargılanmasına karar verilmişti.

AVUKATI AÇIKLAMIŞTI

Mübarek ' in avukatı Fareed el-Deeb, devrik lider hakkındaki yolsuzluk suçlamalarından bir tanesinin düştüğünü ve hapishanede bulunmasına neden olan bir diğer yolsuzluk davasının da bu hafta içinde temizleneceğini iddia etmişti.Deeb, kısa süreli bir prosedürün tamamlanmasının ardından Mübarek'in 48 saat içinde serbest kalacağını öne sürmüştü.

Hüsnü Mübarek Kimdir? (Muhammed Hüsnü Said Mübarek)

Muhammed Hüsnü Said Mübarek, 4 Mayıs 1928'de Kahire yakınlarındaki Menofya Köyü'nde dünyaya geldi. Hava Harp Akademisi'ni bitiren Mübarek, Mısır Ordusunda çeşitli görevler üstlendi.

Suzan Mübarek ile evli olan 83 yaşındaki Hüsnü Mübarek, Cemal ve Alaa Mübarek'in babasıdır.Savunma Bakanı Yardımcılığı ile askerlik kariyerinin zirvesine ulaşan Hüsnü Mübarek, 1975'te Devlet Başkanı Enver Sedat'ın yardımcılığına atandı. 6 Ekim 1981'deki Enver Sedat suikastı, Hüsnü Mübarek ve Mısır siyaseti için dönüm noktası oldu. Sedat'ın ölümünün ardından Devlet Başkanlığını devralan Mübarek; 1987, 1993, 1999 ve 2005'teki seçimleri kazanarak iktidarını sürdürdü.

Uzun soluklu iktidarı ile sık sık eleştirilere maruz kalan Hüsnü Mübarek, Mısır'ı, Mehmet Ali Paşa'dan sonra en uzun süre yöneten kişi olarak tarihe adını yazdırdı.

Protestolar ve İstifası

2011 yılında Tunus'ta başlayan Arap dünyası prostestolarının 25 Ocak 2011'de Mısır'da da başlaması üzerine 10 Şubat 2011'de yetkilerinin çoğunu yardımcısı Ömer Süleyman'a devretti, 11 Şubat 2011'de ise görevini orduya ve anayasa mahkemesine devrederek istifa etti.

21 Ağustos 2013 Çarşamba günü yayınlandı