Midyatta Süryaniler Kıyam (Paskalya) Bayramı

Mardin Midyat ilçesinde kıyam (Paskalya) bayramı huzur içinde kutlandı. Mort İşmuni Kilisesi'ndeki kutlamalara gelen davetlilere, 'yeni yaşamın ve dirilişin simgesi' olan boyalı yumurtalar dağıtıldı.
Cumhuriyet Avrupa Fatih Akkaya Şehmus Nasıroğlu Müslüman 


Sabah erken saatlerde başlayan ayini Metropolit Samuel Aktaş yönetti. Kutlamalara katılan Almanya Ankara Büyükelçisi Eberhard Pohl, eşi ve siyasi danışmanı Tobias Krause katıldı. Büyük elçi Metropolit Samuel Aktaş ile yumurta tokuşturdu. Ayinin sona ermesinin ardından kilisesinin misafir konuk odasına geçen Midyat Metropoliti Timetheos Samuel Aktaş burada bayrama gelenlerle bayramlaşıp tebriklerini kabul etti. Süryani cemaati, kilise bahçesinde toplanarak bayramlaştı.

Ankara Büyükelçisi Büyükelçi Eberhard Pohl, birkaç ay önce Türkiye'ye geldiğini belirterek, ' bu benim bölgeye ilk ziyaretim olacak. Süryanilerin paskalya kutlamalarına denk geliyor. Almanya Büyükelçisi olarak sadece Ankara, İstanbul benim için önemli değil. Tüm Türkiye'yi görmek istiyorum. Çok etkilendim. Şimdiye kadar edindiğim izlenimlerinim de bölgenin bazı şehirlerini gezip Ankara'ya dönecam. ' dedi. Büyük elçi Mardin'de temaslarda bulunmasının ardından, Şanlıurfa, Adıyaman ve Gaziantep illerinde bulunan Süryanileri ve mülki idareleri ziyaret edeceği öğrenildi.

Tüm misafirlere mırra içeceğinin ikram edildiği bayramlaşma 3 gün devam edecek. Midyat'taki kutlamalara yurt dışında yaşayan Süryaniler'in de yüksek katılım gösterdiği görüldü. Yoğun kalabalığın yaşandığı kutlamalara daha sonra Midyat Kaymakamı Fatih Akkaya, Belediye Başkanı Şehmus Nasıroğlu, Garnizon Komutanı Albay Saim Bağcı, Cumhuriyet Savcısı Selim Uzun daire amirleri katıldı. Müslüman vatandaşların Süryani dostlarının bayramını kutladılar.

Ayinin ardından geçit töreniyle Süryanice dualar okundu. Ayinden sonra Süryani vatandaşlar oruçlarını şaraba banılmış ekmek yiyerek açarken, konuklara Paskalya Bayramı'nın en büyük simgelerinden biri olan nakışlı ve boyanmış yumurta ikram edildi.

Kutlamaya Avrupa'dan gelen ve aralarında Süryaniler Dünya Birliği Başkanı Jhony Messo'nun da bulunduğu 150 kişilik grup da katıldı. Messo yaptığı konuşmada, 40 yıldan beri Avrupa'da yaşadıklarını, bu geçen sürenin ardından 2. kez memleketleri Midyat'a kutlama için geldiklerini söyledi. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduklarını belirten Messo, ' 150 kişilik genç bir grup ile kutsal bayramımızı burada kutlamak istedik. Manastır ve kiliseleri ziyaret ederek, ayinlere katılıyoruz.

Daha önce Adıyaman, Şanlıurfa ve Gaziantep'i ziyaret etmiştik, bugün buradayız. Burada olmaktan çok mutluyuz ' diye konuştu.

16 Nisan 2012 Pazartesi günü yayınlandı