Kürt - İslam Konferansı Sonuç Bildirgesi Açıklandı

Diyarbakır ' da iki günden bu yana devam eden Birinci Kürdistan İslam Konferansı sonuç bildirgesi açıklandı. Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Diyarbakır milletvekili Altan Tan, barış komisyonu kurarak PKK, MİT ve diğer kuruluşlarla görüşmeler yapacaklarını söyledi.
Barış ve Demokrasi Partisi İslam Ortadoğu Büyükşehir Belediyesi Altan Tan 


Merkez Kayapınar ilçesi Cigerxwin Kültür Merkezi ' nde düzenlenen Birinci Kürdistan İslam Konferansı ' na Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman baydamin, BDP ' li vekiller ve çok sayıda din adamı katıldı. Sonuç bildirgesini besmele çekerek okumaya başlayan Tan, Nisa Suresi'nin 59. ayetine atıfta bulundu. Tan, iki gün boyunca İslami açıdan Kürt meselesi ve çözümü ile bir çok konuyu tartıştıklarını söyledi. Konferansın, İslam ümmetini oluşturan hiçbir kavmin bir diğer kavim üzerinde üstünlük kurma hakkının olmadığına, bu minvalde Ortadoğu coğrafyasında yaşayan tüm kavimlerin sahip oldukları etnik, dilsel ve kültürel haklara, Kürt halkının da sahip olması gerektiğine inandığını kaydeden Tan; “Egemen devletlerin, zulmedenlerin, ezilen, mazlum halkların, hak taleplerini reddi ve inkarını meşrulaştırmada, ümmetçiliğin bir araç olarak kullanılmasını reddetmekte, İslam ümmetinin parçası olan her milletin kendi coğrafyasında eşit statü talebinin meşruiyetini kabul etmektedir. Kürt sorunu başta olmak üzere, dini ve toplumsal sorunların çözümü için alim, aydın ve kanaat önderlerinden oluşan bir 'barış komisyonu' kurulması kararına varılmıştır. Bu komisyon aciliyet arzetmesi nedeni ile devlet, hükümet ve PKK başta olmak üzere tüm tarafların nezdinde girişimlerde bulunması ve Kürt sorununa müzakere yöntemi ile çözümünü esas alacak çalışmaları başlatmayı hedeflemektedir” dedi.

“KONFERANSIMIZ TÜM DİNİ KURUMLARIN ÖZERKLİĞİNİ SAVUNUR”

Özellikle Kürdistan coğrafyasında çatışmaların oluşturduğu yoksulluk ve yoksun bırakılmışlıktan kaynaklanan toplumsal yaşamı zehirleyen, maneviyattan uzaklaştıran, uyuşturucu ve madde bağımlılığı, fuhuş, kumar, tefecilik ve her türlü israfa karşı, toplumsal bilinçlendirme çabalarını yükselterek sürdüreceklerini dile getiren Tan, “Başta Kürdistan coğrafyası olmak üzere tüm İslam coğrafyasında sivil halka yönelik katliamların adalet temelinde hesabının sorulması ve adaletin tecellisi için kamuoyu oluşturma çabasına devam edecektir. Konferansımız hiç bir iktidar ve otoritenin, dini, kendi iktidarını sürdürme aracı haline dönüştürmemesi için tüm dini kurumların özerkliğini savunur ve dini kurumların özerkleşmesi için çalışma yürütme kararlılığındadır. Konferansımız ortak bir karar ile Kürdistan coğrafyasında yaşayan tüm farklı etnik kimliklerin, dillerin ve inançların birbirleri ile münasebetlerde barış, karşılıklı tanıma ve saygı temelinde bir yaklaşım içerisinde bulunmalarını istemektedir. Aynı şekilde konferansımız Kürdistan'da yaşam sürdüren tüm siyasi fraksiyonların, cemaatlerin, fikirlerin ve siyasi şahsiyetlerin zalime karşı, mazlumdan yana tavır almaları ve birbirlerine karşı karşılıklı saygı ve geliştirici eleştiri dilini kullanmaları çağrısında bulunmaktadır” diye konuştu.

Kürdistan İslam Konferansı toplantısı duaların okunması ile sona erdi.
10 Eylül 2012 Pazartesi günü yayınlandı