Japonya'da Sema Gösterisine Büyük İlgi

Japonya'nın başkenti Tokyo'da gerçekleştirilen sema gösterisine Japonlar büyük ilgi gösterdi. Başkentteki Toyo Üniversitesi'nin 7 bin kişilik salonu tamamen doldu.
Ali Rıza Çalışır İslam Mevlana Celaleddin Rumi Diyalog Japonya 


Japonya'da faaliyet gösteren Türk- Japon Kültürel Diyalog Derneği (NittoKAI) ile Konya-Japonya Kültür Merkezi (JKM) Tokyo'da sema gösterisi düzenledi. Toyo Üniversitesi'nin ev sahipliği yaptığı sema gösterisine Japonlar büyük ilgi gösterdi. 7 bin kişilik salon tamamen doldu. Gösteriye Japonya'nın Türkiye Büyükelçisi Serdar Kılıç, Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Selçuklu Kaymakanı Ali Rıza Çalışır ve Toyo Üniversitesi Rektörü Makio Takemura katıldı. Belediye Başkanı Altay, programa ev sahipliği yapan Toyo Üniversitesi Rektörü Takemura'ya bir hediye takdim etti.

Programın açılışında NittoKAI Başkanı Yücel Uğurlu, Toyo Üniversitesi Rektörü Takemura ve Tokyo Büyükelçisi Kılıç birer konuşma yaptı. Büyükelçi Kılıç konuşmasında, ' Türk-İslam medeniyetinin önde gelen şair, düşünür ve mutasarrıflarından olan Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin yolundan giden mevlevilerin yüzyıllardan bu yana icra ettiği semadan bir örnek izlemek üzere bu akşam bir araya geldik. Hz. Mevlana, Anadolu'nun temsil ettiği manevi değerler bütünün bir özeti niteliğindedir. Aynı zamanda bütün insanlığa hitap eden güçlü bir ses ve büyük eseri Mesnevi'nin başlangıcında belirttiği gibi bir hoşgörü çığlığıdır. ' dedi.

Konuşmaların ardından sahneye gelen ekip, öncelikle Ezan okudu ve ardından da ilahiler seslendirmeye başladı. Bunun üzerine semazenler, sahneye gelerek gösteriyi sürdürdü. 1 saat süren program sonunda grup, seyircileri selamlayarak sahneden ayrıldı. Japonların, grubu uzun süre alkışlaması da dikkat çekti.

2 Aralık 2012 Pazar günü yayınlandı