Cumhurbaşkanı Erdoğan B-20 oturumunda konuştu

Cumhurbaşkanı Erdoğan 'Büyüme ve İstihdam' konulu ana oturumun açılışında konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan B-20 oturumunda konuştu
Cumhurbaşkanı Erdoğan B-20 oturumunda konuştu
Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

Türkiye dönem başkanlığı olarak G-20'nin temel hedefleri olan güçlü, sürdürülebilir, dengeli büyümeye kapsayılıcılığı da dahil ettik. Büyüme sadece rakamlardan ibaret değildir. Kalitesi ve niteliği de önemlidir. Toplumdaki tüm kesimlerin refah artışından hakettikleri payı almaları gerekiyor. Biz kapsayıcılığı daha fazla kaliteli istihdam oluşturulması, refahın yaygınlaştırılması olarak görüyoruz. Sizler de yaptığınız çalışmalarda büyüme önceliğimizi samimiyetle benimseyerek G-20'ye katkıları sundunuz.

'BU KONU BİZİM İÇİN ÖNEMLİDİR'


Kapsayıcı büyümenin G-20'nin kalıcı bir unsur haline gelmesi konusunda İş-20 ve Emek-20'ye olan katkı ve birlikte çalışma devam edecektir. Öncelik verdiğimiz bir diğer önemli konu ücretlerin milli gelir içerisindeki payının azalması oldu. Alın terini kutsal gören, emeğin karşılığının zamanında verilmesini emreden bir medeniyetin insanları olarak bu konu bizim için önemlidir. OECD içerisinde son yıllarda ekonomik büyüme ile birlikte eşitsizlik oranı da azalan bir gelişmeyle ne yazık ki, kendini göstermiş bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan B-20 oturumunda konuştu

'BEKLENTİLERİMİZİ ORTAYA KOYACAĞIZ'

Bu konuda bu ülkelerden biri olduk. Asgari ücrette ve ortalama ücretlerde ciddi artışlar kaydettik. Ekonomik ve sosyal politikaları birbütünün parçaları olarak gördük ve adımlar attık. Kadınların ve gençlerin istihdama katılmasına özel önem verdik. Aynı şekilde KOBİ'ler, altyapı yatırımlar, korumacılık, e-ticaret ve e-devlet gibi hususlarda önemli çalışmalar yaptık. Büyüme ve istihdam başta olmak üzerinde görüş alışverişinde bulunacak ve beklentilerimizi ortaya koyacağız. İş-20 ve Emek-20 olarak bize sunduğunuz öneriler G-20'ye katkı sağlayacaktır.

G-20'nin başarısı devletlerin yanısıra işçi, gençler, kadınlar, sivil toplum kuruluşunun bu süreci sahiplenmesi büyük önem taşıyor. Bu çerçevede hepinize teşekkür ediyorum.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sunumunun ardından iş dünyası temsilcilerinden kendisine yöneltilen soruları yanıtladı. Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

DÜNYA SERMAYESİ ACABA KISKANÇ MIDIR?

Acaba dünya sermayesi veya finansal sektör kıskanç mıdır? Bunun üzerinde düşünmekte fayda var. Son terör eylemlerine baktığımızda acaba bu terör eylemlerinin temelinde veya sebepleri arasında bu kıskançlığın olması sözkonusu mudur? Fakirlik acaba buralara dayanıyor mu? İşsizlik acaba buralara dayanıyor mu? Dünyadaki işsiz gençler eğer müteşebbis olacaksa, acaba finans dünyası bunlara gerekli desteği verebiliyor mu? Finans dünyası işsiz kadınlara gerekli desteği veriyor mu, verebiliyor mu?

İŞVEREN KESİMİ BİRAZ DAHA ELİNİ AÇMALI

Şu anda Türkiye'de yeni adım atılıyor. Herhangi bir genç yatırım yapacak olursa devlet destekli yatırım sözkonusu. Veya kadın yatırım yapacaksa devlet kendisi onlara destek vermek suretiyle onları da adeta bir müteşebbis duruma getirmenin adımlarını atıyor. Ben bunları önemsiyorum. Ama özellikle dünyadaki işveren çevresinin biraz daha elini açacak olursa öyle zannediyorum ki, terörün belini kırabilir, dünyadaki fakirliği giderme imkanı olabilir, kıskançlığı ortadan kaldırma şansını kaldırabilir diye düşünüyorum.

DAĞILMAK DEĞİL NETİCE ALMAK ÖNEMLİDİR

Yatırımlar konusunda acaba dünyada gerek kamu gerekse özel sektörün dayanışması nasıl olacak, bu çok önemli. 2030'da biz 80 ila 100 trilyon gibi bir yatırımı öngörüyorsak, biz Türkiye olarak son 12-13 yıl içerisinde kamu-özel yatırımıyla çok ciddi altyapı yatırımlarını gerçekleştirdik. Türkiye bu konuda az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelere örnek oluşturduğunu düşünüyorum. Eğer yapılan uygulamalar hakikaten netice veriyorsa demek ki, başarıya gidiyoruz. Bunu gerçekleştiremezsek o zaman yatırımlar ve kapsayıcılık noktasında oturur güzel güzel konuşuruz, kahvemizi, çayımızı içer, böyle güzel yerlerde konuşur ondan sonra dağılır gideriz. Ama dünya dağılma değil, netice alma noktasında.

İŞVERENLER GELİN BİRAZ DAHA AZ KAZANIN

Arkadaşlarım bana yanlış rakamlar vermediyse şu anda Avrupa'da asgari ücretin 200 Avro olduğu noktasındaki tespittir. Bu Avrupa'nın nereden nereye gelmesi açısından çok çok önemli. Buna baktığımız zaman Türkiye'deki durum çok çok farklı bir yere doğru gidiyor. Herhangi bir işveren kalkıp da 3 bin lira maaş verdiği zaman kimse ona sen niye veriyorsun demez. Ne olur, biraz az kazanmış olur. Ben de işverenlere tavsiye ediyorum, biraz az kazanın ve kazandıklarınızı dar gelirli insanlarla paylaşın.

ÖLÜNCE PARALARI BERABER GÖTÜRÜYOR MUYUZ?

Fakirliği tahrik etmeyelim, paylaşımcı anlayışı hayatımıza egemen kılalım. Hepimiz ölüp gidiyoruz, paraları beraber götürüyor muyuz? Paralar beraber gelmiyor, onlar bu dünyada kalıyor. Varisler bunu paylaşacak. Gel bunu işçinle paylaş. Ondan sonra gökkubbede hoş bir sada bırak. Çalışan, bizim öyle bir patronumuz vardı ki, gerçekten işçisinin hakkını gözetir demesidir. Aslolan burasıdır. Bunu başarmamız lazım. Hemen bizim karşımıza maliyetler konusu getiriliyor. Maliyetleri çok farklı yerlerde aşağı düşürebiliriz.

PARANIN MALİYETİNİ DÜŞÜRMEMİZ GEREKİYOR


Türkiye'de faiz oranları yüksektir. Ama Batı'da faiz oranları bizim gibi değil, düşüktür. ABD'de Avrupa'da bizim gibi değil. Bizde yüzde 15'i 16'yı bulan faiz oranları var. Bu faiz oranları ile yatırım olur mu? Bu oranlar küçük orta boy işletmeler girişimci ruhunu kazanabilir mi? Paranın maliyetini düşürmek lazım. Aksi halde ne genç iş adamı ne de genç iş kadını bulabiliriz. Bu konuyu iyi değerlendirmek gerekir diye düşünüyorum. Özellikle dünyada işçi sendikalarının dayanışması büyük önem arzediyor. Sendikaların kendi içinde dayanışma ile birlikte adeta işveren konumuna gelme noktasında atacakları adımda büyük fayda olacağına inanıyorum. KOBİ'ler büyük yatırımları teşvik edecektir. KOBİ'lerin teşvik edilmesi, geliştirilmesi başta ülkem olmak üzere tüm dünyada önem arzediyor. Şu anda Türkiye bu konuda çok daha ciddi adımlar atmanın arefesindedir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan B-20 oturumunda konuştu

Cumhurbaşkanı Erdoğan B-20 oturumunda konuştuG20 Liderler Zirvesi başlıyorCumhurbaşkanı Erdoğan B-20 oturumunda konuştuABD Başkanı Barack Obama Antalya'da