Merkel'in Türkiye'yi dinlediği merkez üssü

Alman hükümeti, Almanya Dış İstihbarat Servisi'nin (BND) Türkiye'yi 2009'dan buyana dinlediğini kabul etti. Dinlemenin yapıldığı merkez üssü de ortaya çıktı.

Merkel'in Türkiye'yi dinlediği merkez üssü
Almanya hükümeti, Türkiye'yi dinlediklerini kabul etti. Hükümet yetkilileri istihbarat servisinin dinlemesine gerekçe olarak "Türk hükümeti siyasi hedeflerine Almanya'daki Türk dernekleri üzerinden ulaşmak istiyordu. Bu açıdan bakınca Türkiye'yi diğer NATO ülkelerinden ayrı tutmak gerekiyor" demişti.

''TÜRKİYE İNGİLTERE DEĞİL''


Almanya Hükümeti'nin dinleme skandalıyla ilgili açıklamasında, "Türkiye bir ABD değil. Avrupa Birliği üyesi bir İngiltere veya Fransa da değil. Türkiye'de yaşanan bir gelişme, Almanya iç güvenliğini de yakından ilgilendiriyor. PKK yanında aşırı sol örgütler, uyuşturucu ve insan kaçakçılığı nedeniyle Türkiye'nin durumu farklı" denildi. Almanya Başbakanı Angela Merkel'in partisi CDU'nun Federal Meclis Grup Başkanvekili Andreas Schockenhoff, Almanya'da 1993 yılından bu yana yasaklanmış ve terör listesinde olan bir PKK olduğunu ve ülkede 3 milyon Türk yaşadığını belirterek, Alman istihbaratının Türkiye'nin telefon konuşmalarını dinlemesini savundu. CDU'lu siyasetçi, PKK yanında başka aşırı grupların da Türkiye'den desteklenebileceğini kaydetti.

MERKEZ ÜSSÜ BAD AİBLİNG


Almanya'nın Türkiye'yi Bavyera Eyaleti'nde bulunan Bad Aibling'deki uydularla dinlediği anlaşıldı. Der Spiegel'in haberinde 2012 Şubat ayında Orta Doğu gezisinden dönerken uçaktan dönemin BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ı telefonla arayan eski ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'un konuşmasının Alman gizli servisi tarafından kaydedildiği ve bu kaydı imha etmesi için verilen ajan Markus R.'nin belgeleri Amerika'ya sattığı anlaşıldı. Türkiye'nin dinlendiği de Markus R.'nin evindeki baskında yakalanan dosyalardan anlaşıldı.

PARALEL ŞÜPHESİ

Almanya'nın Türkiye'yi 2009'dan bu yana izlemeye aldığı ve dinlediği iddiasının Alman basınında ortaya atılması Ankara alarma geçti. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin konuyla ilgili olarak "Der Spiegel Türkiye hakkında hayra rüya görmez. Bunun için ihtiyatlı davranmak lazım. Böyle bir haberin doğruluk ihtimali üzerine de mutlaka gerekli çalışmaların hükümetimiz ve dışişleri bakanlığımızca yapılması gerekir" dedi. Bu arada İçişlerin'de de Almanya tarafından yapılan dinlemelerin, paralel yapı tarafından gerçekleştirilen casusluk operasyonuyla bir ilgisi olup olmadığı da araştırılmaya başlandı.

2 TALİMAT VERDİLER

Alman hükümetinin Türkiye'yi hedef konumuna alarak 5 yıl süreyle dinlemesine ilişkin skandal giderek büyüyor. Geçen ay, ABD ve Almanya adına çift taraflı çalışan bir ajanın yakalanmasının ardından dinleme skandallarının ortaya çıkması gözleri farklı bir noktaya çevirdi. Almanya Dış İstihbarat Servisi'nin (BND), bir yıl önce ikinci bir talimat ile Türkiye'yi dinlemeye devam ettiği de iddialar arasında yer aldı.