TÜSİAD'a emanetçi aranıyor

TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz'ın görevinden istifa etmesi ardından 3 başkan yardımcısından birinin 'emanetçi' başkan olarak görev yapması bekleniyor.

TÜSİAD'a emanetçi aranıyor
Sütaş'ta hakkını arayan işçilere 'inek dışkısı' ile müdahale eden Muharrem Yılmaz, ağlamaklı ses tonuyla TÜSİAD'dan istifa ettiğini açıkladı. Şirketinin çalışanlara yaptığı 'tezek ve TIR zulmü'yle ilgili ısrarlı sorulara isyan eden Yılmaz, haberlerdeki iddiaları yalanlarken bile doğruladı. Köşeye sıkışan Yılmaz gündemi TÜSİAD ile değiştirmeye kalktı. Tekgıdaİş Sendikası Örgütlenme Sorumlusu Suat Karlıkaya ise "TÜSİAD başkanlığından istifa etmesi bizi bağlamaz. Çalışanları işe alması ve özür dilemesi gerekir" dedi.

ESPRİLİ BAŞKAN!
Yılmaz dün Sütaş ile ilgili haberler gazetelerde yer alınca apar topar basın toplantısı düzenledi. İlk cümlesi "TÜSİAD'a zarar gelmemesi için başkanlık görevini bırakıyorum. Bunu kaçış olarak değerlendirmeyin" olan Yılmaz, yaşanan tüm süreçler için sendikayı suçladı. İşveren olarak hangi işçisinin sendikalı olduğunu bilemeyeceğini söyleyen Yılmaz'ın "Uzun yıllar boyunca işyerinde sendikalılaşma için çaba verdim" sözleri de işçiler tarafından 'espri yapıyor' şeklinde yorumlandı. İşten attığı işçilerin 'performansında sıkıntı olduğunu' öne süren Yılmaz, çalışanları dinleyeceğini haksızlık varsa gidereceğini söyledi. Yılmaz, "Çalışma Bakanlığı müfettişleri de gelsin, incelesin" dedi.

İSYANKAR BAŞKAN!
Haberlerde kendisine haksızlık edildiğini iddia edip "Buna isyan ediyorum" diyen Yılmaz, sendikayla 'iyi ilişkiler!' kurduğunu, bu nedenle kendisini desteklemelerini beklediğini ifade ederek Tekgıda İş'e de 'isyan' etti.

ÇEVRECİ BAŞKAN!
"İşçiler eylem yapmasın" diye fabrika önüne dökülen 13 tonluk inek dışkısının çevreci kaygılarla yapıldığını iddia eden Yılmaz, "Tezeği pazar günü döktük. Kimse yoktu, çevre düzenlemesi için yaptık. Bu kadar konuşulması basit ve çocuksu" dedi.

AĞLAMAKLI VE HIRÇIN BAŞKAN
Sorular karşısında sinirlenen Yılmaz'ın ağlamaklı ses tonu da dikkat çekti. İşçilerin e-devlet şifrelerinin alınmadığını iddia eden Yılmaz, "Bu soruları bir insaf süzgecinden geçirerek değerlendirin" dedi. Tezek fotoğraflarının gösterilmesi üzerine iyice hırçınlaşan Yılmaz, "Orada hazırlanmış bir senaryo var. Şov yapıyorlar" diye bağırdı. "Her pazar çevre düzenlemesi yapılıyor mu?" diye sorulması üzerine de Yılmaz "Bu doğru bir soru değil. O gün o gerekiyormuş yapılmış" demekle yetindi. "İşçileri geri işe alacak mısınız?" sorularını duymazdan gelen Yılmaz, "TÜSİAD başkanlığınız döneminde 'Türkiye'ye bu ortamda yatırım gelmez' demiştiniz. Peki sizce işçilerin eylem yapmaması için 'tezek dökülen' işyerlerinin olduğu Türkiye'ye nasıl bakar?" sorusuna sinirlenerek "Ne demek istediğinizi anlamadım ki. Buna cevap vermem" dedi. Tezek nedeniyle köylerini sinek bastığını söyleyen köylüleri de yalanlayan Yılmaz, "Sineklerin uçacağı bir mevsimde değiliz. Bu tür yönlendirmelerle gelmeyin. Bunlar iyi niyetli olmayan, kasıtlı değerlendirmeler" dedi.

SORUMLULUĞU ATMAK İÇİN KIVIRDI
İşçileri'dışkı' baskısıyla sendika üyeliğinden vazgeçirmeye çalışan Yılmaz, açıklamasında 'çalışan haklarını koruduğunu' iddia etti. Sendika konusunda çalışanları özgür iradesine bıraktığını dahi söyleyen Yılmaz, "Birtakım kötü niyetli kişiler, işçiler üzerinde baskı kurup, işvereni sendika karşıtı gibi göstermeye çalıştı" diyerek sorumluluğu atmaya çalıştı. Sendikal örgütlenme gerçekleşirken bazı insanların beceriksizlik ettiğini öne süren Yılmaz, "Bunlar yöneticiler mi?" sorusuna yanıt vermedi.

SENDİKADAN BOYKOT ÇAĞRISI
Tek-gıda İş Örgütlenme Sorumlusu Suat Karlıkaya, Sütaş'taki işveren zulmünün örgütlenme sınırı olan yüzde 40'a yaklaşmaya başladığını belirterek, "Biz Sütaş'ta toplu sözleşme hakkı almak için uğraşıyoruz. Yüzde 40'a yaklaştığımızda 26 sendikalı işçiyi attılar. Bir kısmını da tazminatını verip işten çıkardılar" dedi. Birilerinin yönlendirmesiyle eylem yaptıklarına dair iddiaları yalanlayan Karlıkaya, "Bizim için TÜSİAD'dan istifa etmesi değil işçileri geri alması önemli. Türkiye'yi Sütaş ürünlerini almamak için boykot yapmaya çağırıyorum" diye konuştu. Karlıkaya, şirketin atacağı adımlara göre 10 Haziran'da TÜSİAD binasının önünde yapmayı planladıkları eyleme karar vereceklerini söyledi. Karlıkaya, "Kendisinin haberi yoksa bu işi yapanları görevden alsın. Pazartesine kadar bir gelişme olmazsa TÜSİAD önünde eylemi gerçekleştireceğiz" dedi.

TÜSİAD TARİHİNDE BİR İLK
Kurulduktan 43 yıl sonra TÜSİAD'da ilk defa bir başkan istifa etti. Yılmaz, başkanlığa 17 Ocak 2013'te getirilmişti. 2015'teki genel kurulda ayrılacaktı. Dernek iki cümlelik açıklama yaparak "Önümüzdeki hafta duruma bakacağız" dedi.

EMANETÇİ KİM OLACAK?
TÜSİAD'ın teamüllerine göre ocak ayında yapılacak genel kurula kadar 3 başkan yardımcısından birinin 'emanetçi' başkan olarak görev yapması bekleniyor. İstifa eden Yılmaz'ın başkan yardımcıları arasında Haluk Dinçer, Tayfun Bayazıt ve Memduh Boydak bulunuyor.

KİMSENİN HABERİ YOKTU
TÜSİAD Başkanı Yılmaz'ın istifasını Yüksek İstişare Konseyi üyeleri televizyondan öğrendi. Yılmaz yönetime de toplantıdan 15 dakika önce haber verdi. Üyeler, "TÜSİAD'ın etkilenmemesi için böyle bir karar almıştır" demekle yetindi.

1 MAYIS'TA NE DEMİŞTİ?
TÜSİAD başkanlığından dün istifa eden Muharrem Yılmaz, bir ay önce 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü kutlayıp, sendikal haklara vurgu yapmıştı.

İŞTE İSTİFA ETTİREN HABER
Önceki gün bazı gazetelerde Yılmaz'ın şirketi Sütaş Bursa tesisinde işçileri sendikalı oldukları gerekçesiyle işten atmaya başladığı yazılmıştı. Habere göre, çalışanların e-devlet şifrelerini alıp sendikaya başvuranları belirleyen fabrika yönetimi, işçileri teker teker işten çıkarmış, Tekgıda-İş Sendikası eylem yapmıştı. Sütaş bunu engellemek için kapıya tezek dökmüş, TIR'larla eylemi perdelemişti.