Avrupa Yenilenebilir Enerji Sistemleri Çalıştayı

Avrupa Yenilenebilir Enerji Sistemleri Çalıştayı, akademisyen ve öğrencilerin katılımıyla Alanya'da başladı.

Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erol Kurt'un koordinatörlüğünü üstlendiği, ERASMUS Yoğun Programlar Projesi kapsamında düzenlenen Yenilenebilir Enerji Sistemleri Çalıştayı, Alanya'da yapılıyor. 17 Eylül'de başlayan çalıştay, 28 Eylül'de sona erecek.

Doç. Dr. Erol Kurt, gazetecilere yaptığı açıklamada, programın Ortadoğu ve Akdeniz bölgesindeki ilk ve tek kapsamlı Yenilenebilir Enerji Sistemleri Çalıştayı özelliğine sahip olduğunu söyledi.

Yenilenebilir enerji sistemleri çalıştayı ile bilimsel aktivitelerin yanı sıra Türkiye'nin kültürel ve doğal güzelliklerini tanıtmaya yönelik çeşitli aktiviteler de içerdiğini bildiren Kurt, Türkiye'deki yenilenebilir enerji sistemleri üzerinde yapılan çalışmaları Avrupa'daki üniversite ve akademilerde yapılan çalışmalarla bir araya getirip derlediklerini ve bir konsensüs oluşturduklarını kaydetti.

Etkinlik ile daha iyi ve daha etkili araştırmalar yapmak üzere nasıl adımlar atılabileceği üzerinde çalıştıklarını vurgulayan Kurt, ''Türkiye esasında potansiyel olarak çok iyi bir konumda. Türkiye güneş, dalga ve rüzgar enerjisi bakımından bölgelere göre farklılıklar gösteriyor. Aslında ülkemiz enerji bakımından çok zengin. Farklı bir yere gittiğimizde farklı bir mevsimi görebiliyoruz. Bu, kısmi olarak farklı bölgelere gidildiğinde farklı enerji tipleri kullanılabileceği anlamına geliyor. Bu da hem milli gelire hem de teknolojik gelişmeye ciddi anlamda katkı sağlar'' diye konuştu.

Türkiye'nin yenilenebilir enerjide iyi yolda olduğunu dile getiren Kurt, yenilenebilir enerji kaynaklarının daha fazla özendirilerek ileriye götürebileceğini kaydetti.

Çalıştaya katılan ABD'li Prof. Dr. Mario Edgardo Magana ise ABD'de yenilenebilir enerji kaynakları sistemlerinin kullanımı konusunda son dönemde önceki yıllara göre daha az bütçe ayrıldığını söyledi.

Devletin yenilenebilir enerji kaynakları üzerinde çalışan firmalara belli bir desteğin söz konusu olduğunu ifade eden Magana, ''Ancak ekonomik krizler de göz önüne alınarak bu yardımların kısıldığını söylememiz mümkün. Bunlar yenilenebilir enerji kaynakları üzerindeki dezavantaj olan şeylerdir'' dedi.

Yenilenebilir enerjinin önünde engellerin bununla sınırlı olmadığını dile getiren Magana, ''Dünya çapında iş yapan petrol şirketleri bulunuyor. Bunların birçoğu Amerika'daki politikacılarla çok iyi ilişki içerisindeler. Bilhassa seçimden önce yapılan kampanyalarda çok etkili oluyorlar'' diye konuştu.

İspanyol Jose Manuel Lopez-Guede ise İspanya'da geçmiş yıllarda devletin yenilenebilir enerjiye çok daha fazla desteğinin söz konusu olduğunu kaydederek, ''Ancak son yıllarda ekonomik krizin de etkisiyle bu destek azaldı. Eskiye oranla verilen teşvikin daha kötü olduğunu söyleyebiliriz'' dedi.

Muhabir: Mustafa Kurt

Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
Kaynak: AA