Yılın İlk Nar Hasadı Silifke’de Yapıldı

Türkiye genelinde yılın ilk nar hasadı Mersin'in Silifke ilçesinde yapıldı. Bu yıl Suriye ' de yaşanan olaylar nedeniyle giriş kapısı kapalı olduğu için Arap ülkelerine ihraç edilemeyen narın fiyatı ise yarı yarıya düştü.Üretici Cem Ergül ' ün 50 dönümlük hicaz narı bahçesinden hasat edilen 3 ton nar ise kilosu kalitesine göre 1,70 ila 2 lira arasında değişen fiyattan Mersin ' e gönderildi.
Mersin Tarım Lübnan Ürdün Suriye 


Üretici Ergül, hasadın ardından yaptığı açıklamada, geçen yıl hasat edilen narın kilosunun 4 TL ' den satıldığını, bu yıl ise gübre, ilaç, işçilik gibi maliyetlerin artmasına karşın fiyatların yarıya düştüğünü kaydetti.Fiyatların düşme nedeninin Suriye ' deki olaylar nedeniyle bu ülke üzerinden Lübnan, Ürdün, Arabistan gibi Arap ülkelerine nar ihracatının yapılamadığından kaynaklandığını ifade eden Ergül, 2006 yılında nar ekimi yaptığını, geçen yıl 50 dönümlük bahçesinden yaklaşık 120 ton nar hasadı gerçekleştirdiğini belirtti.

Bu yıl Arap ülkelerine ihracatın olmasının yanında rekoltenin de düşük olacağını vurgulayan Ergül, “Çünkü bu kış çok sert geçti ve ağaçlar geç uyandı. Ağır geçen kış şartlarının ardından havaların aşırı sıcak olması da hem rekolteyi düşürdü, hemde hasadın geç yapılmasına neden oldu. Çünkü geçen yıl hasadı bu yılkinden yaklaşık bir ay önce gerçekleştirmiştik. Ayrıca geçen yıl 120 ton ürün hasat ettiğim bahçeden bu yıl yaklaşık 75-80 ton nar hasadı gerçekleştirmeyi bekliyoruz” dedi.

İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkililerin tavsiyesiyle hicaz narı üretimini gerçekleştirdiğini ve ilk yıl ürün alamaya başladığını anlatan Ergül, “Bu narın içinin ve dışının kırmızı ve dayanıklı olması nedeni ile tüccarlar hicaz narını talep ediyor” dedi.Nar kesiminin işçiler tarafından ellerindeki ölçeğe göre yapıldığını belirten Ergül, “Böylelikle yeteri kadar büyüklüğe ulaşmamış narların kesimini gerçekleştirmiyor ve büyümesini bekliyoruz” dedi.

Silifke Ziraat Odası Başkanı Mahire Can ' dan alınan bilgiye göre ise bu yıl bin 500 dönüm araziden 2 bin ton hicaz narı hasadının yapılacağı, ova kesimlerinde narenciyeye alternatif olarak üretimi yapılan hicaz narının erken hasat edilmesinin ise üreticiyi sevindirdiği öğrenildi.

Narın C vitamini, demir ve potasyum deposu olduğuna işaret eden Can, çiftçilerin, narenciyeye oranla çabuk yetişen, bol ürün veren bir ağaç türü olan hicaz narı ekimine yönlenmeye başladığını söyledi.Keben başta olmak üzere Göksu Vadisi köylerinde yoğunlukta bulunan ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca 33 N16 olarak tescilli olan Türkiye ' nin tek sofralık narların hasadına ise ekim ayı sonunda başlanacağını, hasat sezonunun ise ocak ayına kadar devam edeceğini ifade eden Can, bu yıl ilçe genelinde 3 bin dönüm araziden 5-6 bin ton arasında nar hasadının yapılacağını söyledi.
11 Eylül 2012 Salı günü yayınlandı