Yeşil Camii Sanat Ve Tekniğin Zirvesi

Vali Şahabettin Harput'un gayretleri ile 2 yılda restorasyonu tamamlanan Yeşil Camii, sanat ve inşaat tekniğinde ecdadımızın ne kadar estetik ve mükemmeliyetçi olduğunu gözler önüne seriyor.
Mehmet Han Bülent Arınç Kaplumbağa Terbiyecisi Osman Hamdi Bey 


Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın da iştirakiyle 11 Mayıs Cuma günü yeniden ibadete açılacak olan Yeşil Camii'in, sanatta zirve olan özellikleri kadar inşaat teknikleri de Osmanlı'nın zekasını ve gücünü ortaya koyuyor. Harput Holding'in 1.8 milyon liralık desteğinin yanı sıra, yeni halılar için de İstanbullu bir işadamı sponsor oldu. Bu restorasyon Yeşil Caminin mimari İvaz Paşa ile desencisi, bir anlamda iç mimarı Nakkaş Ali ve banisi Çelebi Mehmet'in de ruhlarını şad etti.

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in zarafetini görmek için özel olarak Bursa'ya geldiği Yeşil Camii, öncelikle İznik çinileri ile dikkat çekiyor. Çinilerin üzerindeki altın tozu ve varakları ile yapılmış nakışların bir benzeri dünyada bulunmuyor. Desenli çiniler yaklaşık 1.5 kilogram 24 ayar toz ve varak altınlarla tek tek yeniden desenlendi. 20 kişilik ekip 24 aydır aralıksız çalışıyor. Kubbelerdeki kalem işleri tek tek canlandırıldı. Eksik olan hat yazılar tamamlanarak sureler okunur hale getirildi. Mihraptaki fetih suresinin kufi olan kısmı fark edilsin diye daha önce olduğu gibi altın varakla kaplandı. Her biri el oymasına sahip ahşap kapı ve pencere kapakları tek tek temizlendi. Hünkar Mahfilinin zeminindeki çinilerden eksik olan parçaların yerine aynı desende yeni bir plastik karışımı malzeme ile uygulama yapıldı. Şu anda açık olan varaklı çinilerin bozulmaması için lamine cam mahfazayla korunması isteniyor.

Ünlü ressam Osman Hamdi Bey'in meşhur tablosu Kaplumbağa Terbiyecisi başta olmak üzere 8 tablosunu Yeşil Camii'nde çizdiği biliniyor. Yeşil Camii, teknik olarak da mükemmel. Çelebi Mehmet Han döneminde yaptırılan caminin temellerine dışarıdan sağlam kayalar taşınarak, bugünkü radya temel sisteminin 5 asır önce uygulanması, işi bilen teknik elemanları şaşırtıyor. Ecdat yaptığı esere olan güvenini göstermek için 2 si caminin dış giriş cephesi olmak üzere 8 farklı yere dönen mermer silindirler yerleştirmiş. Bu 8 yerde caminin büyük depremlerde oynayıp oynamadığını görmek mümkün. Ancak bugün silindirlerden 6 tanesi çökmeden dolayı değil, yanlış çevrilmekten dolayı alt kısımlarındaki dönerliği sağlayan taşlar kırıldığı için sabit duruyor. Mihraplı bölümde vaaz kürsüsünün olduğu yerdeki döner mermer halen çalışıyor.

Caminin içinde akustik de çok güzel ayarlanmış. Arkadaki müezzin mahfilinde çıplak sesle okunan bir kamet bütün camide duyuluyor. Mihraptan da imamın sesi her yere ulaşıyor. Ancak bugünkü din görevlileri halen çinili mihrabın kenarına hoparlör koymaktan ve yüksek desibelli ses düzeni kullanmaktan vazgeçmiyor. Osmanlı'nın estetik ve teknik bilgisine duyulan hayranlığı arttıran caminin mühendislik, mimarlık ve güzel sanatlar öğrencilerine tez konusu yapılıp uygulamalı ders mekanı olmasını isteyen cami cemaati de, güzel çinilerle bezeli muhteşem eserde hoparlör ve ışıldak görmek istemediklerini belirtti. Tarihi saatlerin vakfedenlerin ruhunu şad etmek için camide kullanılmasını, tombak kaplı şamdanların üzerine uygun mumlar dökülmesini isteyen vatandaşlar, Yeşil Camii'nin restorasyonu için emek sarf edenlerin tarihi kayıtlara geçeceğini belirtti.

25 Nisan 2012 Çarşamba günü yayınlandı