Toy Kuşlarının Nesli Tükeniyor

Muş'ta Orman ve Su İşletme 60. Muş Şube Müdürlüğü, nesli tükenmekte olan 'Toy Kuşları' için doğaya yem bıraktı.
İlkbahar Kuş Avı Kış Mevsimi 


Son yılların en yağışlı kış mevsiminin yaşandığı Muş'ta, Orman ve Su İşletme Müdürlüğü doğal hayatı unutmuyor. Daha önce doğaya 10 ton yem bırakan Orman ve Su İşletme Müdürlüğü, yasadışı avcılık nedeniyle nesli hızla tükenmekte olan 'Toy Kuşu' için doğaya yem bıraktı. Karla kaplı olan Muş Ovası'na yem bırakma çalışmasına İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü de destek verdi. Kış mevsiminde ağırlıkta hasta kurtarma çalışmasında kullanılan kar motoru bu defa toy kuşları için çalıştı. Yaklaşık 2 metre karın olduğu Muş Ovası'nda kar motoruna yüklenen yemler çeşitli yerlere bırakıldı.

Çalışmayla ilgili gazetecilere açıklamalarda bulunan Orman ve Su İşletme 60. Muş Şube Müdürü Haydar Taşdemir, Kasım 2011 tarihinden başlayarak doğaya yem bıraktıklarını söyledi. Toy kuşları yaşadığı merkezden 20 kilometre uzaklıktaki alana yem bıraktıklarını ifade eden Haydar Taşdemir; ' Toy kuşları nesli tükenmek olan bir türdür. İlkbahar mevsimiyle birlikte Muş'a gelen toy kuşları, yaz mevsimi boyunca burada kalmaktadır. Bu yıl kış mevsiminin yağışlı geçmesi doğal hayatı da olumsuz etkiledi. Çünkü her yıl Muş Ovası'na gelen kuşlar bu yıl ağır kış şartları nedeniyle yemsiz kaldı. Biz de Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parkları olarak buraya geldik. Muş Ovası'nda 2 metreye yakın kar olduğu için AFAD'dan destek istedik. Onlar da kar motorunu gönderdi. Kar motoruyla doğaya yem bıraktık ' dedi.

Yemleme çalışmalarının devam edeceğini vurgulayan Taşdemir şunları kaydetti; ' Bu yıl doğaya 10 tonun üzerinde yem bıraktık. Özellikle doğanın karla kaplı olması bu bölgede doğa korumanın çok daha önemini arttırmaktadır. '

Taşdemir, toy kuşlarının Türkiye'deki 500 bireyden yaklaşık 300 bireyinin Muş Ovası'nda yaşadığını sözlerine ekledi.
Kuş Avı Hakkında
Keklik Avı,Bıldırcın Avı,Kuş Avı,...
devamı
29 Mart 2012 Perşembe günü yayınlandı