Suni Tohumlama İle Boer Keçisi Üretimi

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi tarafından hazırlanan proje kapsamında Çatak ilçesinde suni tohumlama ile Boer keçisinin üretimine başlandı.
Son Dizisi Deprem Yüzüncü Yıl Üniversitesi Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi 


YYÜ Veteriner Fakültesi Zeotekni Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Dr. Memiş Bolacalı tarafından hazırlanan ve YYÜ Bilimsel Araştırma Projeleri Başkanlığı'na sunulan proje, ilk meyvesini verdi. YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, projeyi uygulama yeri olarak seçilen Çatak ilçesinde çiftçi Kasım Babur ile yeni dünyaya gelen yavru keçileri ziyaret etti. Üretimin son aşaması hakkında bilgiler alan ve daha sonra bir açıklama yapan Prof. Dr. Battal, Boer keçi türünün Van ' da ve bölgede yaygınlaştırılması için suni tohumlama ile üretiminin yapıldığını söyledi. Prof. Dr. Battal, “Suni tohumlama ilk olarak kıl keçileri üzerinde denenmiş. Zamanla saf ırkın elde edilmesi için de çalışılacak. Hem süt hem de kolesterol açısından düşük bir et yapısına sahip olduğu için çok tercih edilen bir hayvan. Deprem öncesi hem çiftçilerimizi bilgilendirme hem de verimin arttırılmasına ilişkin birikimimizi çiftçilerimize aktarmak için toplantılar düzenliyorduk. Toplantılarımız devam ediyor. Çiftçilerimizin isteklerini ve taleplerini alarak önemli katkılar sunacağız” dedi.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Zootekni Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Dr. Memiş Bolacalı ise, bölgenin coğrafi yapısının keçi üretimine elverişli olduğunu belirterek, “Bölgede keçi yetiştiriciliği ön plana çıkıyor. Süt ve et verimi bakımından değerlendirildiğinde, bu keçilerde et verimi ön plana çıkıyor. Son yıllarda devletin et ithalatını bakıldığında bu yönde çalışma yapma düşüncesi ön plana çıktı. Boer keçileri canlı olarak 150 kiloya kadar çıkabiliyor. Şu an ilk yavrularımızı aldık. Toplamda 55 ' e yakın yavru bekliyoruz. Bu ırk üzerinde suni tohumlamayı ilk defa biz yapıyoruz” diye konuştu.

Daha önce de batı illerinden farklı cins küçükbaş hayvanı getirerek yetiştiriciliğini yaptığını ifade eden çiftçi Kasım Babur ise, birkaç yıl önce YYÜ Veteriner Fakültesi ' ne gittiğinde bu projeyi yürüten Bolacalı ile tanıştığını ifade etti. İstediği tür keçiye sahip olabilmek için sürekli görüş alışverişinde bulunduğu Bolacalı'nın üniversiteye verdiği projenin kabul görmesiyle birlikte bir hayale kavuştuğunu da sözlerine ekleyen Babur, ''Bu Boer keçisi benim son 5 yıldır hayalimdi. Sağ olsunlar yaptıkları tohumlamada gerçekten çok güzel sonuçlar aldık. Depremden dolayı aralık ayının sonuna doğru aşılamayı yaptık, ama çok güzel netice aldık. Yaklaşık yüzde 80 başarı elde ettik'' dedi.
Son Dizisi Hakkında
Ertesi gün yedi yaşına basacak olan oğulları Ömer'i, Aylin'in anne ve babasına emanet eden genç çift, baş başa geçirecekleri romantik gecenin heyecanıyla eve gelir. Zamansız gelen bir misafir, bu romantik kaçamağı bölecektir… Selim'in en yakın arkadaşı Halil, gecenin geç saatlerinde Aylin ve Selim'in evinin kapısında belirir… Çocuk yaşta ailesini kaybeden Selim, en yakın arkadaşı Halil'le beraber büyümüştür. Selim ve Aylin'in ailesinin bir parças...
devamı
24 Mayıs 2012 Perşembe günü yayınlandı