Parkta Pitbull köpeği saldırısı

Adana'da 13 yaşındaki çocuğun parka getirdiği pitbull cinsi köpek, yanından geçen temizlik görevlisini ısırdı.
Köpek Pitbull Türk Ceza Kanunu Hayvan 


Edinilen bilgiye göre, olay merkez Çukurova ilçesindeki Yalçın Park'ta meydana geldi. İddiaya göre 13 yaşındaki Sezai K. pitbull cinsi köpeğini getirerek gezdirmeye başladı. Sezai K. ancak ağızlık olmadan sokağa çıkartılması yasak olan köpeğine ağızlık takmadı. Parkta bir süre köpeğiyle oynayan Sezai K. bir banka oturarak beklemeye başladı. Bu arada parkta temizlik görevlisi olarak çalışan Mustafa Yürek park içinde temizlik yapıyordu. Yürek bankta oturan Sezai K. ve yanındaki pitbull cinsi köpeğin yanından geçerken birden köpeğin saldırısına uğradı. Saldırıdan kurtulmak için kendini çimlerin üzerine atan Yürek pitbullun bacağını ısırmasından kurtulamadı. Pitbullun sahibi Sezai K.'nın köpeğini geri çekmesi üzerine Yürek daha fazla yara almadan kurtularak olay yerinden kaçıp ambulansı aradı. Yürek olay yerine gelen ambulans ile Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı.
Olay yerine gelen polis çocuğun yaşı küçük olduğu için annesini parka çağırdı. Annenin gelmesiyle birlikte polis çocuğu ve annesini polis merkezine götürdü. Bu arada pitbull başına toplanan çocuklara da saldırmak istedi.

' YA ÇOCUKLARA SALDIRSAYDI '

Mustafa Yürek önce şikayetçi olduğunu daha sonra çocuğun annesinin rica etmesine üzerine şikayetinden vazgeçtiğini belirterek, ' Parkta köpeğin yanından geçerken köpek birden saldırdı. Çocuk el hareketi yapmış. Yanından geçerken beni birden ısırdı. Hastaneye götürdüler her yerime iğne yaptılar. Doktor bana 3 gün çalışamaz raporu verdi. Benim yerime bir çocuk olabilirdi. Çok korktum şimdi köpekleri hiç yaklaşamıyorum ' dedi.

Kaptıkaçtı ise temizlik görevlisinin köpeğin yanından geçerken el hareketi yaptığını köpeğinde bana zarar vereceğini düşünerek kendisini korumak için hamle yaptığını köpeğinin kimseye saldırmayacağını söyledi.

Adana'da daha önce pitbullun okuldan dönerken ısırdığı Ece Erboğa'nın yüzünün sol tarafının felç olmuştu. Öğrenci uzun süre tedavi görmesine rağmen yüzündeki felçlik geçmemiş ailenin şikayetçi olmasıyla görülen davada pitbull cinsi köpeğin sahibi olduğu iddiasıyla tutuksuz yargılanan sanık 9 ay hapis cezasına çarptırılmış ancak ceza, 5 bin 400 lira para cezasına çevrilmişti.

' YASA NE DİYOR? '


5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'na göre pitbull gibi tehlikeli köpekleri bulunduran hayvan sahiplerinin şu hükümlere uyması gerekiyor:

' Dogo Argentino, Fila Brasileiro ve yukarıda belirtilen ırkların melezlerini bulunduran hayvan sahipleri söz konusu talimatın yayımından itibaren üç ay içinde İl Hayvan Koruma Kurullarına bildirimde bulunarak bunları kayıt altına aldıracak, altı ay içerisinde kısırlaştırarak, kısırlaştırıldıklarına ilişkin belgeleri il hayvan koruma kurullarına teslim edeceklerdir. Köpeğine ve kendisine ait bilgileri ilgili belediyeye kayıt yaptıracaktır. Adres değişikliği olması halinde ilgili belediyeye bildirecektir. Köpeğin ölmesi halinde köpeğine ait bilgi ve belgeleri 7 gün içinde ilgili belediyeye teslim edecektir. Mesken dışında dolaştırılan hayvanların dışkılarını temizleyecektir. Köpeğin üzerinde belli bir uzaklıktan görülebilecek şekilde tasarımlanmış ve geceleri yansıtıcı özelliği olan bir tasma takılacak ve tasmaya bağlı kayış yerine zincir kullanacaktır. Köpeğin gezdirilmesi sırasında dayanıklı malzemelerden yapılmış ağızlık takacaktır.

Binada tehlikeli bir köpek olduğunu belirten uyarı levhaları köpeğin olduğu binanın tüm giriş yerlerine asacaktır. Köpek, binanın içinde veya dışında kapalı bir alanda olduğunda, kaçamayacağı ve binaya gelen ziyaretçilere zarar vermeyeceği bir şekilde barındıracaktır. Tüm veteriner kliniklerine bakım ve tedavi amaçlı gelen tehlike arz eden köpeklerin veteriner hekimler odası tarafından ilgili Valiliğe yazılı olarak bilgi verilmesi gerekmektedir. Ancak parka getirilen köpek sahibinin bu kuralların hiçbirine uymadığı görülüyor. Ağızlık takmamanın 89 lira para cezası olmasına rağmen ağızlık olmadan onlarca çocuğun bulunduğu parka köpeği getirdi. '

YARGITAY TAKSİRLE ADAM YARALAMADAN CEZA VERMİŞTİ

İlgili bakanlığın, Pitbull Terrier, Japanese Tosa, Dogo Argentino, Fila Brasileiro gibi tehlikeli tür sayılan köpeklerin üretimi, sahiplenilmesi, satışı, reklamı, dövüştürülmesi ve takasını yasaklanması sırasında, Yargıtay ' dan da önemli bir karar çıkmış, Yargıtay 8 ' inci Ceza Dairesi, köpeğin birini ısırması halinde sahibine 6 aya kadar hapsi öngören TCK ' nin (Türk Ceza Kanunu) 177. maddesindeki “hayvanı tehlikeli şekilde serbest bırakma” suçu yerine, 3 aydan 1 yıla kadar hapsi öngören TCK ' nin 89 ' uncu maddesindeki “Taksirle yaralamadan” ceza verilmesini istemişti. Kayseri'de bir olayda ise “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma ve cinsel saldırı” suçlarından yargılanan sanığa 17 yıl 4 ay hapis verilirken, pitbull silah sayılmıştı. Mahkeme, cezanın 5.5 yılını, sanığın suçları işlerken mağduru Pitbull cinsi köpekle tehdit ettiği için vermişti.
6 Kasım 2014 Perşembe günü yayınlandı