Ortadoğu Halı Fuarı 5. Kez Kapılarını Açtı

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) ve Gaziantep Halıcılar Odası işbirliğinde düzenlenen ' 5. Gaziantep Ortadoğu Halı Fuarı' düzenlenen törenle açıldı.Ortadoğu Fuar Merkezi'nde düzenlenen fuarda, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Daha sonra tören protokol konuşmalarıyla devam etti.
Afrika Avrupa Afyonkarahisar Belçika Erdal Ata 


Törende konuşan Gaziantep Valisi Erdal Ata, Afyonkarahisar'da ki mühimmat deposunda meydana gelen patlamada şehit olan askerlerin ailelerine baş sağlığı dileyerek yaptığı konuşmasında “Türkiye'deki üretilen makine halısının yüzde 75-80'i, ihracatının ise yüzde 80'i Gaziantep'ten yapılıyor. Bu ilimiz adına sevindirici bir durum. Temennimiz bunun artarak devam etmesi. 5. OSB'deki sorunun aşılması için çalışmalar devam ediyor. tabi bunun yanı sıra Gaziantep-Kilis Ortak Sanayi Bölgesi ile Gaziantep ve çevresinin çehresinin değişeceğine inanıyorum” dedi.

AK Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer de 13 yıl Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptığını anımsatarak, her zaman ortak aklı savunduklarını dile getirdi. Koçer, Gaziantep ' in birlik ve beraberlik içinde sanayiyi her geçen gün büyüttüğünü de belirterek daha iyi yerlere gelinebileceğini ifade ederek, “Türkiye'nin ihracatı yüzde 8, Gaziantep'inki yüzde 14 büyüyor. Gaziantep, neredeyse Türkiye'nin 2 katı büyüyor. Bundan gurur duyuyoruz” dedi.

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan ise son zamanlardaki terör olaylarını kınayarak, sosyal barışı hedef alanların hedeflerine ulaşamayacaklarını belirtti. Bu yıl 350 milyon metre kare halı dokunan Gaziantep'te 1,5 milyar dolar ihracat hedeflendiğini ve bunun kolay olmadığını dile getiren Aslan, “

Gaziantep makine halısı üretiminde dünyada bir numara. Duvardan duvara halı sektöründe de Belçika'yı geçmek istiyoruz. Coğrafyamızdaki zor koşullara rağmen bu başarıyı gösteriyorsak bu Türkiye için rol modeldir. Asla ve asla yılgınlık yok, daha çok çalışacağız. Elbette baltalamak isteyenler olacak ama baltayı taşa vuracaklardır” diye konuştu.
Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Selahattin Kaplan ise 5 yıl önce 6 bin metre karelik fuar alanıyla çıktıkları yolda bu yıl 27 bin metre kareye ulaştıklarını ifade ederek, “Gelecek yıl 40 bin metre karelik fuar alanını hedefliyoruz. Bu yıl sektörde yüzde 20 yatırım yapıldı. 2012 yılının 8 aylık döneminde geçen yıla oranla yüzde 36 oranında artışla 951 milyon dolarlık ihracat rakamını yakaladık. Bu yıl sonunda 1,5 milyar dolar, 2023 yılında ise 5 milyar dolarlık ihracat hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

Suriye ' deki olayların kendilerini olumsuz etkilediğini anlatan Kaplan, “Daha önce bir çok Arap ülkesine Suriye üzerinden mal gönderiyorduk. Ancak şimdi yaşanan sorunlar nedeniyle deniz yolu ile ulaşmaya çalışıyoruz. Buda hızımızı düşürmekte” dedi.

Marka Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Sebahattin Şensoy ise fuarı 3 yıldır kendilerinin düzenlediğini ifade ederek, “Bu yıl 200'e yakın firma fuarda stant açtı ve 4 gün boyunca açık olacak. Fuara, dünyanın dört bir yanında davetliler katılmaktadır. Önümüzdeki yıllarda bu fuarın gelişerek büyüyeceğine inanıyoruz” dedi.

Yapılan açılış konuşmalarının ardından protokol üyeleri hep birlikte fuarın açılış kurdelesini kesti. Protokol üyeleri daha sonra stantları tek tek dolaşarak incelemelerde bulundu. Kapıları açılan fuarı 4 gün boyunca Amerika, Avrupa, Afrika, Ortadoğu ve Türkiye Cumhuriyetleri gib bir çok bölgeden davetlinin katılması bekleniyor.
7 Eylül 2012 Cuma günü yayınlandı