Kız Seyisler: Kendimden Çok Atıma Bakıyorum

Bursa Uludağ Üniversitesi Mennan Pasinli Atçılık Meslek Yüksekokulu'nda eğitim gören 5'i kız 16 öğrenci, at yetiştiriciliği eğitimi alıyor. Atların bakım yapan kızlar , bu sektörde çalışmayı düşünüyor.
Uludağ Üniversitesi Uludağ Öğrenciler 


Uludağ Üniversitesi Mennan Pasinli Atçılık Meslek Yüksekokulu, atçılık sektörüne at antrenörleri kazandırıyor. 2002 yılında kurulan, ama bazı sebeplerden dolayı eğitime yeni başlayan okulda 16 öğrenci at antrenörlüğü eğitimi alıyor. 5 öğretim görevlisinin bulunduğu yüksekokulda öğrenciler, teorik derslerini bitirdikten sonra soluğu atların yanında alıyor. Uygulama merkezinde bulunan Melek, Süver, Borahan, Payazağa, Marmelat, Garden Wiev isimli atların öğrenciler tarafından itinayla bakımı yapılıyor. Öğrenciler, uygulamalı dersler sayesinde atları dinlemeyi ve anlamayı öğreniyor.

Yüksekokuldan mezun olan at antrenörleri ise atlı spor kulüpleri ve hipodromlarda görev yapabiliyor. Aynı zamanda antrenörlerin bir yıllık formasyon ile veteriner olma imkanı da bulunuyor. Türkiye'de henüz 4 üniversitede faaliyet gösteren bölümde öğrenciler günlerini atların yanında geçiriyor.

Birinci sınıf öğrencisi Eda Atar, her gün okul çıkışı atların yanına geldiğini ve tımarını yaptığını belirterek, ' Benim atımın adı 'Melek'. Ben onla sürekli konuşuyor, onu sevip öpüyorum. Bu bölümü bence bayanlar da okuyabilir. Çünkü atlar gerçekten çok güzel hayvanlar. Çok zeki hayvanlar. Bayanlar da mutlaka bu bölümü tercih etmeli. 'Bayanlar bu işi yapamaz' diye bir şey yok. Ben mesela bu atın her sabah tımarını yapıyorum. Ahır bakımını yapıyorum. Bunlar önemli şeyler. Tımarın ata çok faydası var. Mezun olduktan sonra antrenör olarak devam etmek istiyorum. Mesela bir atı eğitip, yarışlarda birinci gelmesi bana gurur verir. Çünkü o atı ben yetiştirdim diyebilirim ' dedi.


' KENDİMDEN ÇOK ATIMA BAKIYORUM '
Öğrencilerden Şeyda Kaçan ise, kendi bakımından çok atların bakımına önem verdiğine dikkat çekerek, ' Onlarla ilgilenmek gerçekten harika. Çok tatlılar. Bir canlı ile ilgilenmek, onun bakımını yapmak mükemmel bir duygu. Benim atımın adı Marmelat. Bebek gibi zaten. 3 yaşında bir at. Ocak ayında 4 yaşına girecek. Bir çocukla ilgilenir gibi onunla ilgileniyorum. Günlük tımarını yapıyorum. Egzersizlerini yapıyoruz. Kaslarının soğuması için sürekli gezdiriyoruz. Bu bölüme isteyerek geldim. Sürekli atımla konuşuyorum. 'Dur kızım', 'yapma kızım' diyoruz. Normal bir çocukla konuşur gibi onlarla sohbet ediyoruz. Aslında bizim dediklerimizi anlamasalar da ruh halimizden anlıyorlar. Güzel oluyor. Kendimden çok ona bakıyorum. Üzerinde lekesi veya çamur var mı diye bakıyorsun. Normalde ben kendime o kadar bakmıyorum ' şeklinde konuştu.
Beden eğitimi öğretmenliği mezunu olan ve atlara merakından dolayı bu bölüme geçtiğini anlatan Yiğit Tepeoğlu ise, ' Atın üzerindeyken kendi güvende, aynı zamanda güçlü ve özgür hissediyorum. Bu çok büyük bir özgürlük. Heyecan ve tehlikeyi barındırıyor ' diye konuştu.

' BU OKULU BİTİREN İŞSİZ KALMAZ '
Mennan Pasinli Meslek Yüksekokulu ' nun Müdürü Prof. Dr. Kamil Seyrek İntaş ise, okuldan mezun olan at antrenörlerinin asla işsiz kalmayacağını ifade ederek, ' Şu anda okulumuzda 16 öğrencimiz var. Bunların 5'i kız, 11'i erkek öğrenci. Öğrencilerimiz atlarla iç içe uygulamalı bir şekilde eğitim görüyor. Bir yandan da ileri derecede teorik bilgilerle kendilerini donatıyoruz. Çalışma sahasına hazırlıklı olmalarını sağlıyoruz. Öğrencilerimizin iş bulmada sıkıntı çekeceklerini düşünmüyoruz. Şu anda bu alanda ülkemizde yetişmiş, bilgili insan çok az. Dolayısıyla işsiz kalmalarının söz konusu olacağını düşünmüyoruz ' ifadelerini kullandı.

KIZ SEYİSLER
Öğretim üyesi Prof. Dr. Deniz Seyrek İntaş ise, kızların erkeklere göre atlarla daha fazla empati kurduğuna dikkat çekerek, ' Bayanlar atları daha iyi anlıyor. Onlarla daha iyi iletişime geçiyor. Belki annelik duygusu ile ilgili. Bakmak, ilgilenmek ve korumak gibi içgüdülerle bu sevgi oluşuyor. Bunların dışında bayanların mizacının daha yumuşak olması, atların onlara karşı daha uysal ve munis yaklaşmalarını doğuruyor. Yurt dışında bayanlar sadece binici olmuyor, bakıcı ve seyis olarak çok iyi görevlerde bulunuyorlar. Birçok kişi bu alanda bayanları tercih ediyor. Hatta imkanı olanlar yurt dışından bayan seyis getirtiyor. Bizim bayan öğrencilerimiz de güzel yetişirse, yurt dışından bayan seyis ithal etmeye gerek kalmayacak ' dedi.
17 Kasım 2013 Pazar günü yayınlandı