Human Body Exhibition İlk Kez İzmir’de

İnsan anatomisinin gözler önüne seren The Human Body Exhibition adlı sergi Türkiye ' de ilk kez İzmir ' de ziyaretçilerin ilgisine sunuldu.200 ' den fazla insan bedeni ve organının plastinasyon yöntemiyle saklanarak sergilendiği ve dünyada 20 milyondan fazla ziyaret ettiği serginin insanların bedenlerinin farkına varması ve bilgilerini tazelemelerinin yanı sıra insan bedenine saygı uyandırması amaçlanıyor.
Tıp Fakültesi Ege Üniversitesi Doçent Doktor Anatomi Çin Halk Cumhuriyeti 


Serginin sorumlularından Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doçent Doktor Okan Bilge, 200 ' ü aşkın bedenin Çin Hukuku ' na uygun olarak plastinasyon yöntemiyle sergilenebilir hale getirildiğini belirterek, sergide beş haftalık ceninden kaslara kadar insan bedeninin tüm ayrıntılarının yeraldığını söyledi.

200 PLASTİNASYON ÖRNEĞİ VAR

Doç. Dr. Bilge, “Burada 200 ' ün üzerinde plastinasyon örneği var. Bunların tümü gerçek bedenler ve organlar. Plastinasyon aslında bir koruma yöntemi. Bu koruma yönteminde organizma içindeki su ile polimerin yer değiştirmesi esasına dayanıyor. Bu polimerler sentetik polimerler. Polimer sertleştiriliyor ve gördüğünüz bu plastinasyonlar oluşuyor. Çok uzun yıllar, 50-60 yıl dayanabiliyor. Herhangi bir bozulma ve çürüme sözkonusu olmuyor. Dokuz ayrı galeri var bu sergide. Bu galerileri sistemik bir şekilde ayırdık. İskele sisteminden başlıyoruz, sonra kas-eklem-iskelet, ardından sinir, dolaşım ve solunum sistemi var. Bunlardan biri de fetal hayat, yani anne karnı içindeki hayattan bahsediyor. Embriyo halindeki örneklerimiz de var, beş haftalık ceninden itibaren” diye konuştu.

ÜÇ YAŞINDAKİ ÇOCUKLAR DA BEBEKLER DE GELEBİLİR

Ziyaretçilerin dokuz galeriye ayrılan sergide patolojik yani hasta organları da görebileceğini belirten Doç. Bilge, sergiyi üç yaşındaki çocukların bile gezebileceğini dile getirdi.
Bilge, “Patalojik örnek olarak da insanların çok dikkatini çekmesini umduğumuz akciğer örnekleri var. İşte sigara kullanmış akciğerle kullanmamış arasındaki akciğer. Onun dışında kanserli karaciğer, böbrek örneği var; taşlı safra kesesi. Organlar üzerinde nasıl bir tahribat yaptığını gözle görebilecekler.Üç yaşından sonraki çocukların gelmesi farkındalık oluşuyor. Bebekleriyle kucağında gelenler de var, bu konuda herhangi bir sıkıntı yok. Çünkü içeride sergilenen örneklerin insanları herhangi bir şekilde olumsuz etkileyecek görselliği yok, bundan özellikle kaçınıldı” diye konuştu.

ANA AMAÇ, BEDEN FARKINDALIĞI VE SAYGISI OLUŞTURMAK

Serginin ana hedefinin insanlarda beden farkındalığı ve sağlıklı yaşama bilinci oluşturmak olduğunu kaydeden Doç.Dr. Okan Bilge, “Bu serginin ana hedefi topluma sağlık bilincini yaymak. Bedenle ilgili sağlık bilgilerini arttırmak, tazelemek, güncellemek ve bu eğitsel misyonunu rehberler aracılığıyla da ziyaretçilere aktarmak. Kişilerin patolojik ve normal örneklerle, bedeninin hangi bölümünün ne işe yaradığını kavraması ve bundan sonra daha dikkatli ve özenli davranması amaçlanıyor. En az bilgimiz içinde bulunduğumuz beden. Bu konudaki bilgi eksikliğini fark etmek bile en önemli” şeklinde sürdürdü açıklamasını.

PLASTİNAT BEDENLERİN HER BİRİ BAĞIŞ

Doç. Dr. Okan Bilge, sergideki bedenlerin ceset olmadığını, her bir bedenin bağış olduğunu da vurguladı:

“Bunlar ceset değil, beden. Bunlar zamanında yaşamış olan insanlara ait vücutlar. Bu bedenler Çin Halk Cumhuriyeti ' nde de katı yasalar var, o yasalar doğrultusunda, bağışlanmış bedenler bunlar. Tümü bağış, bu plastinatların hiçbiri sergi firmasına ait değil, üniversitenin bağışla elde ettiği eğitim malzemesi olarak görünüyor. Yani hiçbir sahibi yok, sahibi üniversite.”

HER GALERİDE EĞİTİMLİ REHBERLER DE VAR

Sergiyi ziyaret edip beden, organ ve dokuları inceleyen ziyaretçilerden olumlu dönütler aldığını da kaydeden Doç.Dr. Bilge, izlenimlerini şöyle aktardı:

“Geri dönüşler şu ana kadar oldukça olumlu. Yurtdışında da çok olumlu geri dönüşler var. Bu serginin en büyük ayrıldığı yer, her galeride yeralan eğitimli rehberler. Bizde de EÜ Tıp Fakültesi öğrencileri. Sergi ve galerilerle ilgili eğitim aldılar. Ziyaretçilerin her türlü sorusuna yanıt vermek üzere görevlendirilmiş durumdalar. İlk girişte beklentileri belki çok farklı. Gelen ziyaretçilerimiz, bugün ilk günü ama, çoğu bilinçli, yani ne göreceğini bilerek geliyor.”

200 ' den fazla insan dokusu örneğinin parçalanmış ve bütün halinde sergilendiği organizasyonu Gforce Exhibitions yapıyor. İnsan anatomisinin temel yapılarını ortaya koyan The Human Body Exhibition; sigara, obezite ve vücudun ihmal edilmesi nedeniyle oluşan hasarları tüm şeffaflığıyla içinde bulundurduğu 9 galerisinde sergiliyor. Bu sayede sağlıklı bir akciğer ile sigaradan zarar görmüş akciğer arasındaki farkı gören ziyaretçilere aynı zamanda yaşamlarını değiştirme olanakları da sunuluyor. Hasarlı vücut örnekleriyle yüzleşen ziyaretçilerin bilinçlenmesini sağlıyor.
22 Eylül 2013 Pazar günü yayınlandı