Ege-koop Ve Buca Belediyesi Ortak Kentsel Dönüşüm Protokolü İmzaladı

Buca Belediyesi ile Ege-Koop arasında Çaldıran Mahallesi ' nde kentsel dönüşümü uygulamaya sokmak amacıyla protokol imzalandı.Marla Otel ' de yapılan protokol imza törenine Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı, CHP Buca İlçe Başkanı Bektaş Gül ile çok sayıda davetli katıldı.
Buca Belediyesi Belediye Başkanı Kooperatif 


Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, ilk defa bir belediyeyle bu kadar kapsamlı bir işbirliğine girdiklerini ve kentsel dönüşümü gündemde tutmak için her şeyi yaptıklarını belirterek, “Bu protokolle 600 yapıyı barındıran Çaldıran Mahallesi ' nde planlama çalışmalarını belediye yapacak. Biz bu projede vatandaşlarımıza danışmak hizmeti sunarak, onların mağduriyetini önleyeceğiz. Bu proje İzmir için örnek olacak. Bu proje bir aksilik olmazsa bu yıl sonunda sonuçlanabilir ' dedi.

“PLAN YARIM ASIRLIK OLMALI”

15 yıldır gündemde tutmaya çalıştıkları kentsel dönüşüm sürecinin önümüzdeki 50 yıl planlanarak ele alınması gerektiğini söyleyen Aslan, şöyle devam etti: ' Acilen kentsel yenilemeyle ilgili çalışma yapılmalı ' diye sürekli söylüyoruz. Ama sesimizi bugüne kadar duyuramadık. Ama Van depreminden sonra hükümetin ciddiyetin farkına vararak yasal düzenleme yapması bizi çok sevindirdi. Bu güne kadar yasal ve maddi imkan olmadığı için ciddi çalışma yapılamadı. Ama özellikle yasal düzenlemeden sonra son 1 yıldır herkes kentsel dönüşümle ilgili bir çalışma içine girdi. Bu aslında Türkiye için ikinci kentsel dönüşüm sürecidir. 1950-1960 ' dan sonraki dönüşüm sürecini başaramadık ve kentleri bir beton yığını haline getirdik. Yıllar önce örnek yapılar yıkıldı. İnsanlar apartmanda yaşamak için elindekileri yok fiyatına sattılar ve bugün sıkıntılar ortaya çıktı. O da bir kentsel dönüşüm süreciydi. Ama değerlendirilemedi. Şimdiki süreçte geçmişte yapılan hataları yapmadan kentleri gelecek 50 yıla hazırlarsak başarılı oluruz.”

' 500 BİN KONUTUN YENİLENMESİ GEREKİYOR”

İzmir ' in birinci derece deprem kuşağında yer aldığını ve kentsel dönüşümde 500 bin konutun yenilenmesi gerektiğini açıklayan Aslan, şunları söyledi: ' İzmir ' de 1 milyon 100 bin civarı konut var. Bunların yaklaşık 330 bin tanesi ruhsatsız ve mühendislik hizmeti almadı. 25 yaşını geçmiş konutlar da dikkate alındığında İzmir ' deki tablo gerçekten çok iyi değil. 1 milyon 100 bin konutun 500 bini yenilenmelidir. Hesap ve plan buna göre yapılmalıdır. İnsanımızın sağlığı için, yaşarken korkuya kapılmadan yaşaması için, otopark sorunuyla karşılaşmaması için İzmir ' de 1 yıldır birçok ilçede toplantılar yaptık. Vatandaşın kentsel dönüşüm konusunda kafası çok karışık. Bunu önlemek ve vatandaşa doğru bilgi vermek için çalışıyoruz. Bu konuda Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı ' ya çok teşekkür ediyorum. Örnek bir anlaşma imzalıyoruz. Kooperatif birliğiyle imzalanan protokol bir kurumla imzalanan protokolden farklıdır. Çünkü bizim bina yapmak veya kar gütmek gibi bir amacımız yok. Yasal prosedürün alınması ve vatandaşın bu sürece dahil edilmesi çok önemli. Dönüşümün yapılacağı bölgedeki vatandaşın aklında soru işareti kalmamalı. Biz İzmirliye danışmanlık yapmak ve vatandaşların mağduriyetini önlemek istiyoruz. Seçime kadar tüm belediyeler kentsel dönüşümden vatandaşın yararlanması için plan ve projeler yapmalıdır. Siyaseti bu işe karıştırmayın. Tatı da bunu yapıyor. Birçok Görüştüğümüz birçok başkandan daha kararlı. Başkan çalışma şevkiyle bize güven verdi. Bizim görevimiz müşavirlik. Bu yıl sonu temel atma törenine başlarsak bu proje örnek olacak. '

“İŞBİRLİĞİNDEN ONUR DUYUYORUM”

Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı ise, Buca ' da doğan ve doyan biri olarak bu işbirliğinden onur duyduğunu söyleyerek, ' Kısa süre önce de Seyhan Mahallesi için benzer bir protokol imzalanmıştı. Daha sonra tüm Buca ' yı kapsayacak projelere de imza atacağız. Çaldıran İzmir ' in protokol yolunda kalıyor. İlk olimpik yüzme havuzunun bulunduğu ve uçanyol olarak görülen yerin köprü ayaklarının olduğu mahalledir. Buca ' da doğan ve doyan bir kişi olarak bu imzadan onur duyuyorum ' dedi.
11 Nisan 2013 Perşembe günü yayınlandı