Dünya Kan Verme Rekoru Denemesi

Adana ' da ' dünya kan verme rekoru ' denemesi. ' Dünya Kan Verme Günü ' kapsamında Türk Kızılayı tarafından organize edilen rekor denemesi ile birlikte Hindistan ' ın Mumbai kentinde gerçekleştirilen 25 bin ünitelik ' dünya kan bağışı rekoru ' kırılmaya çalışılıyor. Kan verme işlemi ise sürüyor.
Adana Valisi Hüseyin Avni Coş Türk Kızılayı Behzat Uygur Uluslararası 


Adana Valiliği öncülüğünde Türk Kızılayı Adana Şubesi ' nin girişimi ile tüm kamu kurum ve kuruluşlarının da desteğiyle; ' Biz Adanalıyık Kan Portakal Meyvemiz Yardımsever Milletiz ' sloganı ile hayata geçirilen rekor denemesine yoğun ilgi gösterildi. İstasyon Meydanı ' nda organize edilen etkinliğe katılarak, ' gönüllü ' kan bağışında bulunmak isteyenler önce kan alımı için kurulan çadırlarda sabah erken saatlerden itibaren form doldurarak, kan verebilir durumda olup olmadıklarını öğreniyor. Hemoglobin oranlarına bakıldıktan sonra durumları uygun olan vatandaşlar belediye bandosunun çaldığı marşlar eşliğinde kan veriyor.

25 BİN ÜNİTELİK DÜNYA KAN BAĞIŞI REKORU KIRILMAK İSTENİYOR

' Kan Ver Hayat Kurtar Kahraman Ol ' sloganın da kullanıldığı kampanyaya destek vermek için gelen Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanvekili Prof. Dr. Şaban Çalış, Büyükşehir Belediye Başkanvekili Zihni Aldırmaz ' ın yanı sıra milletvekilleri, vali yardımcıları, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ile birlikte kan verdi. Tiyatro sanatçısı olan Süheyl ve Behzat Uygur kardeşler de kampanyaya bizzat katılarak, ' dünya rekoru kırılması ' için destek verdi. İstasyon Meydanı ' nda oluşturulan ' Kan Verme Merkezi ' ile birlikte Adana genelinde 15 ilçede kurulacak kan bağış noktaları ile birlikte binlerce insanın kan vermesi bekleniyor. Kan bağışının yapıldığı noktalara vatandaşlar otobüslerle taşınırken, polis ve askerler de kan bağışında bulunuyor. Kampanya ile birlikte sadece Türkiye değil, Hindistan ' ın Mumbai kentinde gerçekleştirilen 25 bin ünitelik ' dünya kan bağışı rekoru ' kırılmaya çalışılıyor.

“KOLAYLIKLA TÜRKİYE REKORU KIRACAĞIMIZA İNANIYORUM”

Rekor denemesi ile ilgili olarak gazetecilerin sorularını yanıtlayan Vali Hüseyin Avni Coş, Türkiye rekorunu kırmayı uluslararası alanda da önemli bir dereceyi elde etmeyi hedeflediklerini söyledi. Coş, “Tabi ki esas amaç bugüne kadar kan vermeyen insanları da kan verme konusuyla tanıştırmak. Kan verme alışkanlığını kazandırmak. Kan verme konusunda toplumun bütün kesimlerinde bir duyarlılık oluşturmayı hedefliyoruz. Buradaki asıl amacımız; insanlarımızın ihtiyaç duydukları kanı bulabilmeleri. Bugün kolaylıkla Türkiye rekorunu kıracağımıza inanıyoruz, buna göre planlarımızı yaptık. Uluslararası rekor konusunda da önemli bir derece elde edeceğimizi umuyoruz” ifadesini kullandı.

“TÜRKİYE ' NİN KANA İHTİYACI VAR”

Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'ne yer tespiti için kente gelen YÖK Başkanvekili Prof. Dr. Şaban Çalış da, Vali Coş'u ziyareti sırasında haberdar olduğu kampanyaya destek için alana geldiğini ve kan verdiğini anlattı. Çok önemli bir kampanya olduğu yorumunda bulunan Çalış, “Buradan üniversite camiasına da çağrıda bulunmak istiyorum. Lütfen öğrencilerimiz, öğretim elemanlarımız bu kampanyaya katılsınlar. Çünkü Türkiye'nin kana ihtiyacı var ve ne yazık ki, ülke olarak kan verme açısından istenilen noktada değiliz. Bu nedenle hayata geçirilen kampanyanın önemli bir misyon üstlendiğini düşünüyorum ' diye konuştu.

“BUGÜN BU REKORU KIRACAĞIMIZA İNANIYORUM”

Böylesine önemli bir kampanyaya destek vermenin haklı gurur ve mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanvekili Zihni Aldırmaz ise, tüm belediye personeli olarak kampanyaya katılım gösterdiklerinin altını çizdi. Aldırmaz, açıklamasını da şöyle sürdürdü; “Bugün tüm belediye çalışanlarımızla birlikte buradayız. Bütün Adanalıların bu organizasyona kan vererek destek olmaları gerek. Bugün bu rekoru kıracağımıza inanıyorum.”

“BU KUTSAL GÖREVE DESTEK VERMEK İÇİN BURADAYIZ”

Tiyatro sanatçısı Süheyl Uygur da, kampanyadan haberleri olunca, bu kutsal göreve destek vermek için hiç düşünmeden Adana'ya geldiklerini, babasının uzun yıllar Adana'da gösteri yaptığını, Behzat Uygur'un da Adana doğumlu olduğunu hatırlattı. Behzat Uygur ise, Adana'dan bugün rekor çıkacağına inandıklarını vurgulayarak, “Bu kampanya diğer illere de örnek olmalı. Kan bağışı konusunda vatandaşların bilinçlendirilmesi anlamında bizim de bir katkımız olacaksa, ne mutlu dedik ve geldik. Akşam da burada bir gösteri yapacağız. Adanalı hemşerilerimizle birlikte olacağız ' dedi. Öte yandan, bu sabah saat 08.00'da başlayan kan verme işlemleri 21.00'a kadar devam edeceği kaydedildi.

8 Haziran 2012 Cuma günü yayınlandı