Dededen kalma mesleğine 'meraklı' arıyor - DÜZCE

- Fehim Sunman'ın konuşması - Değirmenden detaylar - Düzce 'de dededen kalma yaklaşık 120 yıllık değirmeni çalıştıran 83 yaşındaki Fehim Sunman, değirmeni ve mesleği devredecek kimseyi bulamamanın üzüntüsünü yaşıyorDÜZCE (AA) - TAYYİB HOŞBAŞ - Düzce 'de yaptığı çeşitli mesleklerin ardından dede mesleği olan su değirmeni işletmeciliğine dönen 83 yaşındaki Fehim Sunman 12 yıldır sürdürdüğü mesleğe meraklı gençleri arıyor.Aziziye Mahallesi'nde 1900'lü yılların başında dedesi tarafından dere kenarına kurulan yaklaşık 10 metrekarelik değirmende hayatını sürdürüyor.Sabah namazının ardından dededen kalma olan ve sonradan kendi imkanları ile düzenlediği değirmenin başına geçen Fehim Sunman, hoş sohbeti ile dikkat çekiyor. Sunman, mesleğinin bir gün kaybolmasından da korkuyor.Mesleğinin, dedesinden kaldığını aktaran Sunman, "Meslek dededen kalma fakat ben, 1980'li yıllarda yeni dükkanı inşa ettim. Başka işler yaptım, önceden mermer ustasıydım. Emekli oldum, 2005 yılından sonra da buraya başladım. Şuan da burada devam ediyoruz." dedi.
Sunman, dedesinden kalan su değirmenini elektrikli değirmen olarak yeniden tasarladığını ifade ederek, şöyle konuştu:"Burayı elime aldığımda burası su değirmeniydi. Sular kesilince, elektrikli olarak çalıştırmak mecburiyetinde kaldık. 80 yılından beri bu işi yapıyorum, şimdi bu işin meraklısını arıyorum. Benim pil bitti, onun için bu işe merak saracak birini arıyoruz. Eğer meraklısını bulabilirsem burayı ona teslim edeceğim, yakınlarda bir yerde olursa yardım edeceğiz, tecrübelerimizi paylaşacağız. Eğer merak salan adam gibi iş yaparsa 1 - 2 haneyi geçindirir burası. 2 - 3 yıldır bakınıyorum, meraklı çıkmadı, inşallah bundan sonra çıkar."Değirmende değişiklik yaptığını kaydeden Sunman, şunları kaydetti:"Eskiden burası su değirmeniydi, ben burayı değiştirdim. Yeni projeler çizdim kafamda. İnsan gücünü biraz daha azalttım, bir sistem ile çuval kendisi kalkıp iniyor. Kafama göre bir şeyler yapmaya çalıştım, bu saydede mesleğe bir meyil verdik. Bugün hala bu işi insan gücü ile yapanlar var, artık teknoloji var, ondan istifade edeceğiz. Sadece telefona bakıp dürtmekle olmaz bu iş, meselenin özü bu.""Yaş 80'i geçti" diyen Sunman, "Çalışabiliyoruz, sabah namazından akşam saat 11'e kadar buralardayız. İş var, çalışırsan oluyor. Şimdi mısırın da sezonu, işler iyi gidiyor. Yılbaşından sonra da işler biraz azalır ama Düzce 'den mısır eksilmez. Balık var, ekmek var, bir çok yemeği de var, yaptığımız un kullanılıyor." şeklinde konuştu.
"Benden sonra buranın yok olmasından korkuyorum"Sunman, kendisinin ölümünden sonra değirmeni kimsenin çalıştırmayacağını düşündüğünü vurgulayarak, "Burası benden sonra en fazla 6 ay gider. Erkek çocuğum yok, damatların işi var. Onlar da emekli olunca döner mi dönmez mi bilinmez. Ne desek yanlış olur ama benden sonra buranın devam edeceğini zannetmiyorum. Ben istiyorum ki, bu işin meraklısı çıksın. 'Ben buradan ekmek yiyeceğim' dediği zaman buradan ekmek yer. Burası aç bırakmaz, kimseye muhtaç etmez. Sabah işine gelir, akşam evine gider. Güzel meslek, tozludur ama ne yapalım, bu meslek de böyle." değerlendirmelerde bulundu. - "Yaptığın işi seveceksin"Gençlere tavsiyelerde bulunan Sunman, herkesin sevdiği mesleğin üzerine gitmesi gerektiğini belirtti.
İşinde başarılı olmak isteyenlerin, öncelikli olarak sevdiği işi yapması gerektiğini anlatan Sunman, şunları kaydetti.
"Şimdiki gençlerin elinde koca bir tablet var, sadece dürtüyorlar, başka bir şey anladıkları yok gibi geliyor bana. Hazır iş istiyorlar, gran tuvalet, çok para az iş bekliyorlar. Bizim gibi tozlu işleri artık tercih etmiyorlar, bundan dolayı iş bulmak zorlaşıyor onlar için. İşin kötüsü olmaz, bugün kötü işte çalışırsın, yerinde kendini sevdirebilirsen daha iyi yere geçersin. Benim gençlere tavsiyem, 'Yaptığın işi seveceksin'. Eğer yaptığın işi seve seve yapıyorsan hem başarılı hem de insanlara faydalı olursun."
Sabah Namazı İstifa Teknoloji Mısır Irak 

1 Ocak 2018 Pazartesi günü yayınlandı