Bonzai HAPI nedir ? Bonzai nasıl içilir zararları nelerdir ?

Bonzai Nedir Bonzai Zararları ve Yan Etkileri - Bonzai Asrın Tehlikesi. Uyuşturucu Madde içerikli olan ve kullanımı esnasında insan metabolizmasına çok zararları dokunan Bonzai Neden Kullanılıyor?
Bonzai Uyuşturucu Madde Nevzat Tarhan Psikiyatrist 


Bonzai Nedir Bonzai Zararları ve Yan Etkileri - Bonzai Asrın Tehlikesi. Uyuşturucu Madde içerikli olan ve kullanımı esnasında insan metabolizmasına çok zararları dokunan Bonzai tamamen uyuşturucu maddeden ve bazı bitkilerin yapraklarına karıştırılarak elde edilmektedir. Bonzai zararları ve etkileri kalcı hasarlar bırakabilmek le beraber büyük ölçüde bağımlı hale gelmektedir.Bonzai Sentetik Cannabinoid ismi altındaki birçok maddeden oluşmaktadır. Tamamen kimyasal olan bu uyuşturucu madde bazı bitlkilerin yapraklarına karıştırılarak ortaya çıkmaktadır. İçildiği zaman insan üzerinde çok büyük bir etkisi olmaktadır.

Bonzai kullanan bir insanda oluşa bilecek zararlar aşağıda maddeler halinde sizler için sıraladık...

Bonzai Zararları;

1- Kan basıncıda hızlı artış ve nabız yükselmesi
2- Şiddetli ağız kuruluğu
3- Göz kızarıklığı
4- Halüsülasyon hayal görme
5- Açlık hissi
6- Ortam seçememe nerede olduğunu hatırlayamama
7- Geçici körlük
8- Geçici felç durumu

Yeni nesil çocukların kandırılarak farklı türde bu uyuşturucu maddelere alıştırılması günümüzde yaşanılan bir sorun olarak gözümüze çarpıyor. Ailelerin biliçlendirilip bu uyuşturucu madde tehlikesinden çocuklarımızı uyararak uzak tutalım.

VÜCUTTA ADETA BİR PATLAMAYA NEDEN OLUYOR

Bonzai yapılan araştırmalara göre Eroinden daha teklikeli olduğu öğrenilmiştir. Bonzai üzerinde yapılan detaylı araştırmalar bu uyuşturucunun kişide adeta patlama yaptığı anlatıldı.

Bonzai yapılan araştırmalara göre Eroinden daha teklikeli olduğu öğrenilmiştir. Bonzai üzerinde yapılan detaylı araştırmalar bu uyuşturucunun kişide adeta patlama yaptığı anlatıldı... Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, genellikle ' bir defadan bir şey olmaz ' düşüncesiyle kullanan gençleri pençesi altına alan bonzai (sentetik kannabinoid) adlı uyuşturucunun etkilerini anlattı. Nevzat Tarhan, Türkiye'de bu tür vakalarının 2011'de ilk kez bildirildiğini, 2013'te ise adeta patlama yaptığını ifade ederek, şöyle konuştu: ' Bonzai sigaranın içinde karıştırılarak, sprey halinde de içilebiliyor. Bu nedenle kullanım sırasında çevreden anlaşılması bir hayli zor. Diğer olumsuz etkisi de beyin hücrelerinde kısa sürede büyük
hasarlar

meydana getirmesi. Özellikle genetik yatkınlığı olan veya yüksek dozda madde kullanan kişilerde, şizofreni benzeri durumlar ortaya çıkabiliyor. Bazı kişilerde de ani kalp durmalarıyla ölümlere neden olabiliyor. ' Tarhan, uyuşturucular arasında en yüksek haz etkisi olan maddenin eroin olduğunu belirterek, ' Fakat bonzainin eroine benzer etkisi de var. Eroinden daha fazla yan etkiye sahip. Ayrıca ona göre çok daha ucuz ve kolay ulaşılabilir ' diye konuştu. Bonzainin hukukta esrar statüsünde kabul edildiğini söyleyen Tarhan ' Halbuki üzerinde esrar taşıma ya da içici olma durumu, suç sayılmıyor. Ama eroinde üzerinde bir içimlik kadar da olsa büyük cezası var. Onun için bonzainin esrar değil eroin statüsüne alınması lazım. Ayrıca rol model olarak seçilen kişiler madde kullanınca, gençler de onları örnek alıyorlar. Hem Hollywood hem de Türkiye'deki eğlence sektöründe çalışan kişiler, gençlere kötü örnek oluyor. Bazı gençler de ünlü olma ve onlara benzeme duygusu içinde ortama girdiklerinde bu maddeleri kullanabiliyorlar ' şeklinde konuştu.

Bonzaiye karşı Nuri Alço'lu savaş


Türkiye'de genç ölümlere damgasını vuran bonzaiye karşı mücadele kampanyasına Eskişehir ' den başlanacak.

' Uyuşuyorum ' projesi kapsamında ' Hayata Evet De ' festivali 30 ilde düzenlenecek. Nuri Alço ve Hande Yener gibi isimler de kamu spotlarında rol alarak kampanyaya destek verecek.

Habertürk Gazetesi'nden Can Hacıoğlu'nun haberine göre, Eskişehir Vali Yardımcısı Ömer Faruk Güray, projeyle madde bağımlılığına, özellikle de bonzai tehlikesine karşı mücadele edileceğini belirtti. Günay, ''Hastalığı önlemek için aşı yaparsın, bunun aşısı yok, bunun aşısı bilinçlenme. Bu nedenle eğitim çalışmaları son derece yararlı'' dedi.

Eskişehir Emniyet Müdür Yardımcısı Sinan Boz ise, proje kapsamında 'Hayata Evet De' adlı festivalin 30 ilde düzenleneceğini, kamu spotları ve kısa filmler hazırlanacağını söyledi. Kısa film ve kamu spotlarında Nuri Alço ve Hande Yener'in de aralarında bulunduğu 6 ismin rol alacağı belirtildi.

Bonzai kullanma yaşı 11'in altına düştü


TÜİK araştırmasına göre, son dönemde yol açtığı ölümlerle kamuoyunun gündeminde yer alan uyuşturucu madde bonzainin Türkiye'de kullanım yaşı 11'in altına düştü.Geçen yıl 48 binden fazla çocuk bağımlılık yapan madde kullanımı nedeniyle güvenlik birimlerine getirildi. Çocukların yaklaşık 4 bin 500'ünün esrar, 213'ünün bonzai, 118'inin eroin ve 171'inin de hap kullandığı tespit edildi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) araştırması, Türkiye'de bonzai kullanımına ilişkin çarpıcı sonuçları ortaya çıkardı. AA muhabirinin TÜİK araştırmasından derlediği bilgilere göre, geçen yıl 48 bin 374 çocuk bağımlılık yapan madde kullanımı nedeniyle

güvenlik birimlerine getirildi. Çocukların 32 bin 849'unun sigara, 4 bin 439'unun esrar, 213'ünün bonzai, 171'inin hap ve 118'inin de eroin kullandığı tespit edildi. Çocukların bir kısmının da ' uçucu ' , ' yapıştırıcı ' ve ' çözücü ' tabir edilen maddeler kullandığı belirlendi.

Araştırmada, Türkiye'de bonzai kullanım yaşının 11'in altına kadar düştüğü ortaya çıktı. Yaş gruplarına göre değerlendirildiğinde bonzai kullanan çocukların 165'inin yaşı 15-17 aralığında, 42'sinin yaşı 12-14 aralığında, 6'sının yaşı ise 11'in altında olduğu belirlendi.

ÖNCE SÜRÜNDÜRÜYOR SONRA ÖLDÜRÜYOR

Kullanımı sonrasında denge kaybından, konuşma güçlüğü, kısmi bilinç kaybından ölüme varan ciddi sonuçlara neden olan bonzainin, tedavi süreci de bir o kadar zorlu. Kalp atışlarını hızlandırması nedeniyle kullanıcılarına ölüm korkusu yaşatan bonzai nedeniyle, intihar vakaları da yaşanabiliyor.

OKUL BAHÇESİNDE BONZAİ ALARMI

Adıyaman ' da, bir ilköğretim okulu bahçesinde bonzai kullandığı bilgisini alan polis ekipleri, gittikleri okul bahçesinde esrar maddeleri ile karşılaştı.

Edinilen bilgiye göre, Karapınar Mahallesi, Fevzi Çakmak İlköğretim Okulu yakınlarında bulunan toplum destekli iki polis memuru, okul bahçesinde 3 şahsın bonzai kullandığı bilgisini aldı. Polis ekipleri, konuyla alakalı olarak destek ekip istediği esnada 3 şahıs polisleri fark ederek okul bahçesinden kaçmaya çalıştı. Kaçan şahısları, kaybetmek istemeyen polis ekipleri ile şahıslar arasında okul bahçesinde kovalamaca yaşandı. Şahıslar metrelerce yüksekliği bulunan okulun bahçe duvarından atlayarak, duvarın yakınlarında hazır bekletilen otomobillerine binerek hızla olay yerinden kaçtı. 3 şahıs, otomobili ile olay yerinden kaçarken, polis ekipleri otomobille kaçan şahısların yakalanması için ise, çalışma başlattı.

Daha sonra bahçe içerisinde bonzai kullandığı bilgisini alan polis ekipleri şahısların bahçe içerisinde oturmuş olduğu yerlerde yaptığı incelemede ise, yaklaşık 4 gram esrar maddesi ile esrar maddesi içiminde kullanıldığı öğrenilen kova diye tabir edilen malzemelere rastlanılırken, kaçan şahısların bonzai değil esrar maddesi kullandıkları anlaşıldı. Polis ekipleri daha esrar maddelerini muhafaza altına aldı.

Olayla ilgili soruşturma sürdürülüyor.

20 Ağustos 2014 Çarşamba günü yayınlandı