Atatürk Selanik'te Anıldı

Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş ve Konak Belediye Meclisi üyeleri, Mustafa Kemal Atatürk'ü 10 Kasım ' da Selanik ' te doğduğu evin önünde düzenlenen törene katılarak andı. İzmir'in yanı sıra Türkiye ' nin farklı illerindeki okullardan gelen yüzlerce Atatürk sevdalısı öğrenci ve yurttaşın katıldığı Selanik ' teki Müze Evi'nin önündeki törende, duygu dolu anlar yaşandı.
Atatürk Atatürk Evi 10 Kasım Mustafa Kemal Atatürk 


Ata'ya saygı ve şükranlarını sunmak için Selanik'e akın eden Türk vatandaşlarla birlikte sabahın erken saatlerinde Atatürk'ün dünyaya gözlerini açtığı evin önünde yerini alan Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş ve meclis üyeleri, Atatürk ' ün yaşamını yitirdiği 09.05 ' te çalan sirenlerle birlikte saygı duruşunda bulundu. Ellerinde Türk Bayrakları ve Atatürk posterleri taşıyan kalabalık, saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı'nı hep bir ağızdan söyledi. Törene katılanlar Ata'ya olan özlemlerini attıkları sloganlarla da dile getirdi.

Anma töreninde konuşan Türkiye ' nin Selanik Başkonsolosu Tuğrul Biltekin, Mustafa Kemal Atatürk'ü ölümünün 76. yılında anmak için Selanik'e gelen herkese teşekkür etti. Birlik, beraberlik ve kardeşlik mesajları veren Biltekin, “Atatürk'ü sadece Türk vatandaşlarına değil, O ' nu tanımayan tüm dünya vatandaşlarına tanıtmak istiyoruz” dedi.

Resmi törenin ardından Atatürk'ün doğduğu ' Atatürk Evi Müzesi ' ni gezen Başkan Pekdaş, “Burada olmak, Atatürk ' ün doğduğu evde bulunmak bizim için çok önemli. Ölümünün 76. yılında O'na bağlılığımızı ve saygımızı göstermek için Konak Belediye Meclis Üyesi arkadaşlarımızla birlikte huzuruna geldik. Mustafa Kemal Atatürk, çağdaş bir hukuk devleti kurdu ve demokrasiyi getirdi. Bizim görevimiz Atatürk'ün arzuladığı biçimde, bu yeni devletin kuruluşunda temelleri atılan değerleri koruyarak, Türkiye'nin laik ve hukuk devleti olarak kalması için çalışmaktır. Cumhuriyet'i korumak ve geliştirmek için sonsuza dek mücadele edeceğiz. Bugün burada bir kez daha Atamızı minnetle anıyoruz. O ' na borcumuz var. Barış için, demokrasi için borcumuz var. Daha çok çalışarak, çağdaş ve özgürlükçü kentler oluşturarak, bize armağanı olan Cumhuriyet'i yaşatmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

“HER TÜRLÜ İŞBİRLİĞİNE HAZIRIZ”

Anma törenin ardından Başkan Pekdaş, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkan Vekili Zeki Günen ile Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Grup Başkan Vekili Ömür Şanlı'yla birlikte Selanik Başkonsolosu Tuğrul Biltekin'i makamında ziyaret etti. Atatürk'ün doğduğu evin restorasyonu hakkında bilgi veren Biltekin, Atatürk'ün Cumhuriyet'i kurduktan sonra ilk başkonsolosluğu Selanik'e kurdurduğunu söyledi. Pekdaş da Selanik'te geçirdikleri süre boyunca kendilerine gösterilen ilgiden ötürü Biltekin'e teşekkür ederek, İzmir'den getirdiği el işi işlemeli tepsiyi armağan etti.

Başkan Pekdaş ve beraberindekiler Selanik'ten ayrılmadan önce Selanik Belediyesi'ni de ziyaret ederek Belediye Başkanı Yannis Boutaris ile biraraya geldi. Pekdaş, İzmir ve Selanik arasında kurulacak her türlü kültürel, sanatsal ve ekonomik işbirliğine destek vermeye hazır olduklarını söyledi. İzmir'de Selanik günleri düzenleyerek iki şehir arasında köprü kurabileceklerini belirten Pekdaş, çeşitli başlıklar altında farklı etkinlikler organize ederek iki şehrin insanlarını birbirleriyle daha iyi iletişime sokabileceklerini dile getirdi. Daha sonra Selanik'in merkez ilçesi Pilea-Hortiatis Belediyesi'ni ziyaret eden Başkan Pekdaş ve beraberindeki heyeti Belediye Başkanı Ignatios Kaitezidis makamında ağırladı. Keyifli geçen görüşmede ortak yapılabilecek projeler konuşuldu.

TARİHİ MEKANLAR ZİYARET EDİLDİ

Cumhuriyet'in kurucusu Atatürk'ü 76. ölüm yıldönümünde doğduğu topraklarda anmak için Selanik'e giden Konak heyeti, bu gezi sırasında Yunanistan'ın tarihi yerlerini de gezme fırsatı buldu. Önce Atina'da kısa bir şehir turu yapan grup, daha sonra uzun yıllar Osmanlı himayesinde kalan Selanik'e geçerek tarihi ve kültürel mekanları rehber eşliğinde gezdi. Selanik hakkında bilgiler alan Başkan Pekdaş ve meclis üyeleri, tarihi cami, kilise ve manastırların yanı sıra çok sayıda tarihi kamu binasını da ziyaret etti. Selanik gezisinde eski Türk mahallelerinin bulunduğu Ano Poli bölgesini ardından da Bizans dönemi yapısı kaleyi gezen Konak heyeti, Türk Mahallelerinden oluşan Bayır'da kısa bir yürüyüş yaptı. Daha sonra Kavala'ya geçen heyet, burada Kavalalı Mehmet Paşa Konağı ve anıtını da ziyaret etti.

11 Kasım 2014 Salı günü yayınlandı