Ankara - İstanbul Arası Hızlı Tren Ne Zaman Açılacak?

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu ' nda Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Karayolları Genel Müdürlüğü, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü bütçe, kesin hesap ve Sayıştay Raporu görüşüldü.
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Karayolları Genel Müdürlüğü Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Binali Yıldırım Plan ve Bütçe Komisyonu 


Plan ve Bütçe Komisyonu ' nda komisyon üyelerine bakanlık çalışmaları ile ilgili bilgi veren Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 2008 yılında başlayan krizin dünyada özellikle deniz ticaretini olumsuz etkilediğini belirtti. Türkiye ' nin yarınının bugününden daha iyi olmak zorunda olduğunu ifade eden Bakan Yıldırım, ”Küresel kriz 2008 yılı itibariyle dünyada çok önemli bir ekonomik olumsuzluğun yaşanmasına neden oldu. Bu ulaştırmaya ve iletişime de yansıdı. Küresel taşımacılığın yüzde 87 ' si deniz yoluyla yapıldığı için deniz ticaretine de olumsuzluk yaşandı” dedi.

Bütçe rakamları ile ilgili bilgi veren Bakan Yıldırım, “Bütçe büyüklüklerine baktığımız zaman 2014 yılı bütçesinin yatırım ödenekleri 9 milyar lira civarında. Toplam bütçe 22 milyar civarındadır. 2013 bütçesi 19.1 milyardı, bununla karşılaştırdığımızda yüzde 14.5 artış var” diye konuştu.

Türkiye ' nin ulaşımda bir kavşak noktası olduğunun altını çizen Bakan Yıldırım, “2003 yılından bu yana 212.5 milyar liralık yatırım gerçekleştirildi. Bakanlığımızın yaptığı yatırım 133 milyar lira, yerel yönetimlerin yaptığı yatırım 72 milyar, diğer kamu kuruluşlarının yaptığı yatırım yaklaşık 10 milyar lira. Haberleşme sektöründe yatırımların büyük bir kısmı özel sektör tarafından yerine getirildi. Ana projeler ve alt projelerle beraber 3 bin 988 proje ile bakanlığımız şuanda meşgul oluyor. Türkiye ekonomisi büyüdükçe ulaştırma yatırımları da büyüyor” şeklinde konuştu.

Toplam yol ağının yüzde 35 ' inin bölünmüş yol olduğunu söyleyen Bakan Yıldırım, Türkiye ' nin bulunduğu konum itibariyle karayolları için çok önemli koridorların geçtiği yer olduğunu, 8 adet uluslararası koridorun Türkiye ' den geçtiğini ifade etti. Türkiye ' nin büyümeye devam ettiğini ve yolların miktarı ve kalitesinin artırılması gerektiğinin altını çizen Yıldırım, Türkiye ' de bin kişiye düşen araç sayısının 225 olduğunu, bu oran içinde her bin kişiye 118 otomobil düştüğünü açıkladı.

29 Mayıs ' ta temeli atılan Yavuz Sultan Selim Köprüsü ' nde çalışmaların devam ettiğini söyleyen Bakan Yıldırım, köprünün dünyada en geniş platformlu köprü olduğunu, 10 şeritli olacak olan köprünün 2 şeridinin demiryolu, 8 şeridinin karayolu olduğunu ifade ederek, 14.5 kilometrelik Avrasya Tüneli ' nin de 2015 yılının Mayıs ayında tamamlanacağını açıkladı. 1856 ' dan bu tarafa demiryollarının Anadolu topraklarında buluştuğunu söyleyen Yıldırım, 2004 yılında 2013 yılına kadar bin 724 kilometre hat çalışması yapıldığını ifade ederek, “Ülkemizin etrafında bulunan ülkelerle tam entegrasyonu sağlamak için önem verdiğimiz birkaç proje var. Kars-Tiflis Projesi, Iğdır-Nahçivan-Kars Projesi, Kurtalan-Nusaybin-Irak Projesi ve Marmaray Projesi ' dir. Marmaray ' ın 29 Ekim ' de açılışı yapıldı. 1860 yılından beri gündemde olan önemli bir proje. Türkiye ' nin bir prestij projesi olması yanında İstanbul ' un trafiğine çare olan bir projedir. En son devreye alacağımız proje Ankara-İstanbul hızlı tren hattıdır. Özellikle Bozöyük-Sakarya arasındaki güzergahta çok ciddi coğrafi zorluklar var. Buralardan geçişlerde büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Önümüzdeki yılın ilk aylarında ticari anlamda seferlere başlamış olacağız. Ankara-Sivas hattında yapım çalışmaları devam ediyor. Ankara-İzmir hattında çalışmalar var, Polatlı-Afyonkarahisar kısmında 180 kilometrelik kısımda inşaat çalışmaları devam ediyor. Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu Projesi önümüzdeki yılın sonunda devreye girecek” dedi.

Ankara metroları ile ilgili de bilgi veren Bakın Yıldırım, “Önümüzdeki yılın başlarında iki hattı açacağız. Kızılay-Çayyolu ve Sincan-Batıkent hatlarını 2014 yılının başında açacağız. Keçiören-Tandoğan hattı 2014 ' ün ortalarında bitmiş olacak” açıklamasını yaptı.

HAVACILIK SEKTÖRÜ

Havacılık sektörü ile ilgili komisyon üyelerine bilgi veren Yıldırım, “İstanbul ' daki 3. havaalanı yapıldığında dünyanın en büyükleri arasında, belki de en büyüğü olacak, 150 milyon kapasiteye kadar çıkabilecek. 162 uçaktan 383 ' e çıkmışız, 27 bin 500 koltuktan 67 bin 700 koltuk kapasitesine çıkmışız, 81 ülke ile anlaşmamız varken 155 ülkeye çıkmışız. Doğrudan çalışan sayısı 65 bin 167 bine ulaştı. 52 tane havalimanımızda tarifeli sefer yapılır hale geldi, dış hat seferlerinde 103 ülkede 236 noktaya uçan şirket olarak THY dünyada birinci. İç hatlarda uçulan nokta sayısı 2 kat artışla 52 ' ye ulaştı. Son 10 yılda sektörün ekonomiye katkısı 2.2milyar dolardan 21.4 milyar dolara ulaşmıştır” dedi.

HABERLEŞME SEKTÖRÜ

“Bilişim sektöründe 10 yıl içinde 11.5 milyardan 47 milyara yükselen bir büyümeyi gerçekleştirdik” diyen Bakan Yıldırım, sektörde yaşanan gelişmeleri anlattı. Yıldırım, “Yatırımlar itibariyle durum çok dikkat çekici. İletişimde 3G ' ye geçiş yurdun her kesiminde ilerliyor. Sabit abonelerde düşme devam ediyor. 18.9 milyondan 13.6 milyona gerilemiş durumda. Bunda şaşılacak bir şey yok, evin içinde bile çocuklar odadan odaya cep telefonu ile görüşüyor. Mobil abone sayısı yüzde 91. Bizim yaptığımız düzenleme birçok ülkede yok, operatörlerin birbirine geçişini kolaylaştırdık, ara bağlantı ücretlerini düşürdük, geçişleri çok basit hale getirdik. 69 milyon abonemiz var, 62 milyonu başka bir operatöre geçmiş durumda. Abone başına aylık görüşme süreleri Avrupa ' da bir numarayız. Aylık 323 dakika ile bir numaradayız. En ucuz görüşen ülkeyiz. İnternet geniş bant gittikçe artmaya devam ediyor. İnternet kullanım oranlarında dünyada 24 saat kullanım varken, Türkiye ' de bu oran 32 saate çıkıyor. Dünyada 36 milyon kullanıcı var” diye konuştu.

18 Kasım 2013 Pazartesi günü yayınlandı