TGRT HABER - Usta'nın Hikayesi Belgeseli

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Beyaz TV'de yayınlanan ''Ustanın Hikayesi' belgeselini anlatıyor. Başbakan Erdoğan, Emine Erdoğan'la tanışmasını anlatırken, ' Tepebaşı Gazinosu vardı. O gün partimizin toplantısında bizim hanımın tasarımcılık yönü vardır. Dikkatimi çekti. Elektriklenme ile tabir edilen aşık olmak denen durum meydana geldi. Aşk kişinin sevdiğinde yok olmasıdır. Bizimki de biz bir aşık olduk pir aşık olduk ' dedi.
Ajda Pekkan Kenan İmirzalıoğlu Acun Ilıcalı Hidayet Türkoğlu Fatih Terim 


Belgeselde başbakanın hayat hikayesiyle ilgili birçok sanatçı görüşleri, bazı canlandırmalar ve çocuklarla yapılan röportajlar bulunuyor.Belgeselde Ajda Pekkan, Kenan İmirzalıoğlu, Orhan Gencebay, Kenan Işık, Acun Ilıcalı, Fatih Terim ve Hidayet Türkoğlu gibi isimlerin başbakan hakkındaki görüşlerini anlatan klipler de yer aldı.

FINDIK BAHÇELERİNE GİDERDİM

Banka kumbarası şeklinde değil ama anacağımın verdiği bir kumbara vardı. Bayramda seyranda o ufak bir şey katar bak sana paranla bunu aldık derdi. Babam iznini hep bir aylık döneme getirirdi. Zaman zaman büyüklerimizle birlikte bizde fındık bahçelerine girmişliğim vardır. Ama oralarda imam hatip liselerinde aldığım eğitim gelişimime çok faydalı oldu.

ANNEM ÇOK MAHARETLİYDİ

Annem rahmetli çok maharetliydi. Hamuru ince açar onu kuzinede hazırlar, sarması çok meşhurdu. Rize'de mıhlama Trabzon'da kuymak deriz onu yeme imkanımız oldu. Pilavımız hep güzeldi. Ev misafirsiz kalmazdı. Babam memleketten misafirimiz gelince alır gelirdi. Bizde sini derler orda yemeğimizi yerdik. O da gelen giden arasındaki muhabbet için çok önemli bir köprü. Babam çok güvenilir biriydi. bizim yetişmemizde onun yapısının çok çok büyük etkisi olmuştur. İsmail diye bir arkadaşım vardı. Babam haftada 2.5 lira verirdi. Sirkeci'de keskin color diye bir kartpostal şirketi vardı. Balat'tan tramvaya biner akşam etüde yetişirdim. O arkadaşından ben ilk kaynak kitaplarımı almaya başladım. Aynı şekilde bir tesvir kitabı aldım. Bunu almışken babam benim bu teşebbüsümü görünce bana kitaplarımı saklayabilecek biçimde bir kütüphane yaptı. Teknik ressamlar cemiyeti kız sanat enstitüsünde düzenlediği yarışmaya katılmış ve ilk duvara monte edilen kütüphane ödülü almıştık. Bunlar bana kitleler karşısında konuşma kabiliyetimi artırdı.

KADİR BEY DE KASIMPAŞA'NIN ESKİLERİNDENDİR

Kasımpaşa Osmanlı'nın denizcilikte müstesna olan kesiminin oturduğu yerdir. yani şu andaki hal kasampaşa değildir. Bizim biraz daha ileri gittiğimide eskiden dutbahçelerini görürdük. Bu dönemler daha sonra doğru bulmadığımız mafyanın içinden tipler çıkmaya başladı. Daha sonra onlar da değişime uğradı. Daha sonra özellikle romanlardan gelen arkadaşlarımız oldu. Mesela şu anda onlar hala orda oturur. Kasımpaşalılık karşıdan bir söz ister. Getirilmediği zaman bedeli ağır olur. Kasımpaşa bize sözüyle özü bir olmayı verdi. Kadir Bey de Kasımpaşa'nın eskilerindendir. Hala orda dostlarım hemşehrilerim var.

İMAM HATİPLERİ ÖTEKİLEŞTİRDİLER

İmam hatibe gidince ' ölü mü yıkayacaksanız? Burdan rahat rahat her üniversiteye gidemezsiniz. Fark dersleri verdekten sonra normal üniversiteye gidecekseniz. ' dediler. Gittim altı dersi eyüp Lisesi'nde bitirdim gittim ordan üniversiteye girdim. Dışarıdan lise bitirdik ordan gidip üniversiteyi bitirdik. 28 şubatla birlikte tekrar imam hatiplerin önü kapandı. bizim dönemlerde diğer liseler 6 seneyken biz 7 sene okuyorduk. Böyle haksızlıklar karyışında buralara gelindi. Benim 4 çocuğunum dördünü de biz imam hatipe gönderdik. Üniversiteyi okumada erkeklere katsayı kızlara başörtü engeli. E şimdi inanç ayrımı yapmıyoruz derken başörtüsü kullanan çocuğa eğitim iş imkanı vermeyeceksiniz. Türkiye layik layıklık ne demek, bütün inanç gruplarına eşit mesafede olmak demek . Burda bir ayrıma gidemezsin. Şimde bu aşılıyor. Biz şimdi hepsi aynı haklara sahip olsun bu toplum birbirini kucaklasın dedimk. O şartları gerçekliştirdiler, gittiler yurtdışına okudular geldiler.

F.BAHÇE SEVGİM LEFTER'LE BAŞLADI

Lefter ile Fenerbahçe sevgim başladı. 15-16 yaşında amatörde İstanbul genç karmaya seçildim Statlara serbest giriş kartı aldım. Yıkılmış olan İnönü Stadı'na bedava girebildik. İmam hatipte futbol oynadığımdan babamın haberi yoktu, daha sonra oldu. Son yaşanan olaylardan sonra aile epeyce soğudu. Emine Hanım, Beşiktaş taraftardır.

Fatih Terim futbola hırsıyla zevk katan biri. Bana hocam da oğlum topu yiyeceksin derdi. Onun için sporu siyasetle özdeş tutarım. Başarıya inanacakın kolektif anlayış bu. Fatih Hoca'da bu var. Hidayet kardeşim de ABD'deyken baskat milli takamımızdayken başarısından ötürü kendisin kutluyorum.

BİR AŞIK OLDUK PİR AŞIK OLDUK

Tepebaşı Gazinosu vardı. O gün partimizin toplantısında bizim hanımın tasarımcılık yönü vardır. Dikkatimi çekti. Yeni yeyle elektriklenme ile tabir edilen aşık olmak denen durum meydana geldi. Aşk kişinin sevdiğinde yok olmasıdır. Bizimki biz bir aşık olduk pir aşık olduk. Geçenlerde önceki milli eğitim bakamımız Ömer Bey'in oğluna kız istemeye gittik. Kızımız oğlumuzu kahvesine tuzu fazla kaçırmış olacak mı baktık oğlumuz kıvranıyor. Sağolsun eşim böyle bir şey yapmadı. Biz babam annem yengem birlikte gittik giderken de kakaolu çikolatalı bir baklava yaptırmıştım. O gün isteme işini yaptıktan sonra öğrendim ki ben baya kızarmışım. Biz hemen hemen bir sene içinde nikahımızı ve düğünümüzü kıyıverdik.

BABACIM BİR GÜNÜNÜ DE BİZE AYIR

Emine Hanım'ın evlendiğimiz andan itibaren bugün STK diye ifade edilen bir derneği vardı, hizmetlerini sürdürüyordu. Bugüne kadar bir kez bile neden geç geldin demedi. Bir kez büyük kızım böyle bir serzenişte bulundu. O zaman da dönem çok sıkıntılı. Bir gece yatak odamızın kapısına büyük kızım Esra pusula asmış Babacım bir gününü de bize ayır. Duygulandım. Eşimin bu noktada çok büyük bir yükü almış olması işimizi kolaylaştırdı. Kılık kıyafet konusunda eşime ve kızlarıma yük olmam ben kendim hallederim.

EN AZ 3 ÇOCUK BEKLİYORUM

Arkadaşlarımın arasında öğrencilik dönemimde iyi yaptığım tek şey, menemen, sucuklu yumukta ve pastırmalı yumurtaydı. Eşim sağlıklı beslenme konusunda çok titiz. Kendisi yediklerimde içtiklerimde ileri derece hassastır. Hamur işlerini iyice azaltmaya başladım.

Evlat sevgisi bambaşka. Fakat torunlar evlatları bize aratmadı. O bambaşka bir sevgi bize getirdi. Hele hele ufak kızım onların sürekli yanımda olması, gittiğimizde hemen bakarım ki nerde işte yeğenlerin yayında. Allah onların muhabbetini eksik etmesin. Onlardan da en az 3 bekliyorum.

Torunlarım, biz çekildikten sonra siyasete girmesi neden olmasın. Eğer böyle bir kabiliyet varsa bu işte bir heyecan duyuyorlarsa olmasını isterim.

Zaman zaman beni zorladıkları için çizgi film seyrediyorlar. Ama anneleri limit koyuyor. Torunlarımla 15 dakika çizgi film izliyoruz. Parka gidiyoruz. Büyük torun topu çok sever çok da hırslı. Torunlarımı bize ayrı bir sinerji katıyor.

KANTİN SUBAYLIĞI YAPTIM

Milli Türk Talebe Birliği ile olan süreç orta öğretim faaliyetleri ile başladı. Milli Türk Birliği'nde iki görev üstlendim. Milli Türk Birliği o zaman çok aktifdi, çok faaldi. Milli Türk talebe birliğinde çalıştığım sürada o zamanki Milliselamet partisinden bir teklif gelmişti. Beyoğlu'da ilçe gençlik koluna seçildim. Daha sonra İstanbul il gençlik koluna seçildim. O zaman terör yoktu ama anarşi vardı. Şiddet eylemlerinden teşkilatımızı uzak tuttuk. 12 Eylül 1980, bu zamanda hem okuyor, hem futbol oynuyor ve siyasetle okul devam ediyordu. 12 Eylül bizim üniversiteyi bitirmemize katkısı oldu. Gittik Tuzla'da kura çektik. Hastal çıktı. Ben o zaman Hastal'ın nerede oldğunu bilmiyordum. Evime yarım saat. Sabah servis arabasıyla gidip akşam aynı araçla evimize dönüyoruz. Kantin subaylığını üstlendim. 77'nci piyade alayında bu görevimi sürdürdüm.

NEDEN SİYASET

İnsan için siyaset, ülke için siyaset. İnsan için siyaset yaptığnızda aileniz için de siyaset yapmış oluyorsunuz. Şimdikiler gibi gökden zembille gelmedik biz bu yere. Aslında bu dönüşüm 89. 89'da pirtinin il başkanı ve MKYK üyesiyim. Rahmetli Hocamıza dedim ki ben Beyoğlu'ndan aday olmak istiyorum. Biz de bir anlayış var görev istenmez verilir. Bizde de birşey vardı. 89'da beyoğlU'nda aday olduğumuzda çok ufak bir farkla kaybettik. Çok ilginç gece yarısı tabi oylar çalındı vs oldu. Üniversiteden 75 kişilik kızlı erkekli bir çalışma anket grubumuz son haftaya kadar çalıştılar. 94'te biz İstanbul'u alıyoruz. Bunun adı inanmaktır. İstanbul ifade edildiği gibi tempo farklı. İlk defa kadın hareketi İstanbul'da yer tutmuştur. Ankara'da Melih bey. Bu iki yer çok önemlidir. ANkara İstanbul deyip geçme. Türkiye'nin özeti bu. Teşkilatımde kadınlar 40 gramlık kahve yaptılar. Bu kahveleri ev ev dağıttılar. Tamam inşallah İstanbul'da asılan 500 bin afişin bir tanesidir.

İSTANBUL'UN SORUNLARI VARDI

İstanbul'un büyük sorunları vardı. Biz ne dediysek bitireceğiz hedef bu. 2,5 milyar dolar borçla almışız. Mesela belediye seçiminde sayımlar yapılıyor biz tv'ler vs meticeyi hazırlamadan biz online sistemi kurmuşuz. Hiç unutmuyorum, o zaman ki sabah gazetesinin bir temsilcisi geldi. Geçmiş olsun seçimi kaybettiniz dedi. Ben hayır kazandık dedim. Yarın görürsünüz dedim. Öyle de oldu.

Yaşam biçimine müdahale diyorlar. Kimseye böyle bir müdahale AK Partili hiç bir belediyeden veya bizden olmamıştır. Halkımız eğer bizi kucaklıyorsa onlar dışlanmamanın olduğunu görüyor. Bunu gördükleri zaman yüzde elli Ak Partiye oy veriyor.

HER GÜN YÜZLERCE ZİYARETÇİ GELİYOR

Merhum Ahmet Kaya'yı o Kazlıçeşme'dir orası. Ahmet Kaya kardeşimiz o gün seve seve oraya geldi. Veda töreninde Ahmet Kaya'yı dinledik. Sanatçıyı sanatı sevdiklerini söyleyenler o gün onun karşısında dikilenlerdir. O gün o tablonun içinde yer aldı. Ben kendisine rahmet diliyorum. Ben aslında o gün çok farklı şeyler yaşadım.Teyfik Akdeniz kardeşim o gün vefat etti.Onu kabre yolladık beni de tüm sevenlerimiz Pınarhisar Cezaevine yolladılar. Pınarhisar süreci dolu dolu geçti. Her gün yüzün altına düşmeyen ziyaretçi. Bu arada yoğun bir şekilde mektuplar geliyor. Gündüz gelenlerle konuşuyorum. Gece gelen metuplara yanıt yazıyorum.

PARTİ KAPATMAK ÇÖZÜM DEĞİL

Çıktıktan sonra da tabi burası bir Medrese-i yusufiye. Geçmişin hesabını yapaak çıktık. Benimkine koğuş demiyelim. Bizim oda İstanbul gibi bir büyükşehir başkanı olmam nedeniyle yanımıza bir kişi verdiler. Yanımaki odada da terör örgütüne mensup kişiler var dediler. Bir gün kendileriyle tanıştık. Bir muhabbetemiz oldu. Yanlarında yataklık etmek suçundan kalan bir kişi vardı. Onlarla da muhabbetemiz oldu. Biz çıktıktan sonra Türkiye'de bir boşluk var mı yok mu? Bunun adımını attık. Biz bir şeye inanmıştık, o da Allah'ın rahmetinden ümidinizi kesmeyin. 81 vilayette bilimsel 42 bin kişi üzerinde bir anket yaptırdık. Bu demokrasi hayatında yaşanmamıştır. Biz 34.4'le CHP'ye milletvekillerinin yüzde 63'ünü aldık. Çalışan bir ekip bu ekip de geleceği öre öre yolumuza devam ediyoruz.

Kulağım iyidir. Dinlerim ve söylerim. Cezaevinde efkarlı duygu dolu sanatçılarımızın olsun, dini musiki de olsun bütün bunları meşk ederek devam ettiriyorduk ama tabi enstrümanlarımız yoktu. Yine 'Bugün ada sensiz içime hiç sinmedi', Yemen Türküsü'nü o günlerde söylerdik.

Parti kapatmak çözüm değildir. Tüzel kişi suç işlemez. Biz Ak Parti olarak tüzel kişiliklerin kapatılmasına karşıyız.









Acun Ilıcalı 'dan Ajda Pekkan 'a, Kenan Işık 'tan Fatih Terim 'e kadar pek çok ünlü isim Başbakan Erdoğan hakkındaki düşüncelerini ve O 'nunla olan anılarını anlattı.

İşte ünlülerin gözünden Başbakan Erdoğan:

ACUN ILICALI



“BENİM EN GURUR DUYDUĞUM OLAY”
Yurtdışında benim en gurur duyduğum olay. Bundan yaklaşık 2 yıl önce Yunanistan 'daki krizin yeni başladığı dönemde taksiye bindik ve taksici 'Nereden geliyorsunuz'diye sordu. “Türkiye 'den geliyoruz” dedik. Taksici “Erdoğan” dedi. Ben de “Evet bizim Başbakanımız” dedim. Hiç unutmuyorum ve şu anda gururla söylüyorum. Taksici döndü ve bize “Buradan adaylığını koysa seçilir” dedi. Türkiye 'nin dünyadaki sorunlarını bilen biri olarak bu noktaya gelmiş olmamız, Başbakanımızın bir Yunanlı tarafından takdir edilmesi, benin için her zaman bir gurur kaynağı oldu.

ORHAN GENCEBAY



“BANA VERMİŞTİ BU GÖREVİ”

Sayın Başbakanla bir gün kız istemeye gittik. Giderken hatta takıldık; 'Kızı vermezlerse ne yaparız'diye. Kaçırırız falan gibi şakalaştık. Sohbetten sonra kızı isteme faslı geldi. Ben kendisine “Buyurun siz isteyin” dedim. “Hayır, ben isteyemem sen iste” dedi. “Rica ederim” dedim. Bana “Sen benim büyüğümsün, ağabeyimsin” karşılığını verdi. Bana vermişti bu görevi. Ben de “Allah 'ın emri Peygamberin kavliyle kızınızı verir misiniz” dedim. Neyse, kızı verdiler rahat ettik.

AJDA PEKKAN



“O SAMİMİYETİ YAŞAMAK…”
Bürüksel seyahati o da bir çıkartmaydı. Bizim Türk kadınlarını Avrupa 'da gösterebilmek, onların nasıl durduklarını görmelerini çok istedik. Başta ben olmak üzere sadece bayanlar gidildi. İçlerinde çok da önemli isimler vardı. Bir öğlen yemeği dönüşünde özellikle Hanımefendi ve kızları benimle olmak istediler. O samimiyet içinde şöyle dendi: “Ajda Hanım merak ediyoruz sizin yalın sesinizi. Bizi bir şarkı söyler misiniz.” Ben de “seve seve” dedim. O samimiyeti ve sinerjiyi yaşamak o kadar keyifliydik ki o anda. Devamını diledim tabi ama hep protokollerde bu durumlar söz konusu oluyor. İnşallah yakında yeniden karşılaşırız.

ŞAHAN GÖKBAKAR



“TOMBİŞİM NASILSIN”

Meşhur Dolmabahçe kahvaltıları vardı, sanatçıların katıldığı ve Başbakan 'ın da teşrif ettiği. Onlarında birine bana da davet geldi. Kendimce birkaç bir şey buldum. Bana şöyle derse böyle derim, şöyle yaparsa böyle ederim. Gün geldi, çattı gittik. Büyük bir salon büyük de bir masa var. Sayın Başbakan içeriye girdi ve tek tek tokalaşarak geldi. Tam karşı karşıya geldik “Tombişim nasılsın” dedi. Bir ara durakladım “İyiyim, sağolun. Siz nasılsınız Başbakan 'ım?” dedim. “İyiyim, hala erimedin mi” dedi. Yok, daha eriyemedim derken yan tarafa geçti. Sonra kahvaltılar dağıtıldı. Karnım da aç, tombiş lafını da yedikten sonra yemek yemeyeyim dedim. Ata da var orada. O üç kaşık yiyorsa ben tek kaşık yiyeyim. Kendimi zor tuttum. Tam servisler toplanırken masada kalan salamı ağzımı atarken bir baktım konuşurken göz göze geldik. Çatalı geri bıraktım. Aç kalmıştım o kahvaltıda.

KENAN IŞIK




Şöyle bir şey söyledi “ Ben dedi biraz önce Bakırköy 'de seçimler var, oraya aday arkadaşa yardım etmek için gitmiştim. O kalabalıkta bir ihtiyar amca bastonuna dayanarak ilerde duran kısa etekli bir kadını göstererek 'Bak sen belediye başkanı oldun bunlar hala böyle giyiniyorlar'dedi. Bende 'Ya amca boşver dedim, onlar öyle giyinsin sen de böyle giyin, ne sakıncası var'dedim

HİDAYET TÜRKOĞLU



“KENDİNE ÇOK GÜVENEN BİR İNSAN”
Bana göre Sayın Başbakanımızın dünya çapındaki imajı, kendine olan güveni bir lider sıfatı olması. Sanırım bütün dünya çapında herkes tarafından bence gözlemlenmiş bir şey. Sayın Başbakanımız kendine çok güvenen bir insan. Nitekim de yaptığı işleri de herkes görüyor ve bu yönünü takdir ediyor.

FATİH TERİM



Bugün savaşların yerine spor var. Herkes sporun her dalını kendi ülkesinin propagandası ya da iyiliği için kullanıyor. Bizim de ülkemizi özellikle sporu seven bir başbakanımız olduğu için, yaklaşımı, düşüncesi, sağladığı imkanlar bir şanstır. Herkes bu şansı iyi kullanmalı.

KENAN İMİRZALIOĞLU




“BİR DURUP DÜŞÜNDÜM, UTANDIM”
Başbakanlığa taziye için bir telefon açmıştım. Başbakanımız teyzesi rahmetli olduktan sonra. Aradan birkaç gün geçti ve Başbakanlık 'tan aranıyorsunuz diye bir not geldi. Telefonda Başbakanımız vardı bana teşekkür ediyordu taziyede bulunduğum için. 4-5 dakika sohbet ettik. Ailemden konuştu, Ankaralı olduğumu biliyordu memleketten konuştuk. Kendisine teşekkür ettikten sonra telefonu kapattım ve durup düşündüm. Çünkü dizilerde çalışırken çok yoğun oluyoruz ve eşimize, dostumuza ve ailemize “Çok yoğunuz o yüzden dönemiyoruz sizlere” gibi durumlar oluyor sitemler karşısında. Türkiye Cumhuriyeti 'nin Başbakanı bana geri dönüş yaptıysa –ki binlerce kişi aramıştır- Bir durup düşündüm. Bir utandım, oradan kendime bir ders çıkardım.


Ajda Pekkan Hakkında
1977'de yayınladığı Süperstar albümünün getirdiği başarı ile de "Süperstar" olarak anılmaya başladı. Albümün ardından Süperstar adıyla yayınladığı 3 albüm daha yayınladı. "Kimler Geldi Kimler Geçti", "Bambaşka Biri", "Hoşgör Sen" ve "Uykusuz Her Gece" gibi şarkılarıyla Türkiye'de müzik tarihinde önemli bir rol oynadı. Paris, Tokyo, New York, Tahran gibi pek çok yerde konserler veren Pekkan, Türkçe'nin yanı sıra İngilizce, Fransızca, İtalyanca, A...
devamı
Kenan İmirzalıoğlu Hakkında
Soyu Akkoyunlu Uzun Hasan'a dayanan İmirzalıoğlu, Orta ve lise öğrenimini Ankara’da teyzesinin yanında tamamladı. Yüksek tahsilini ise İstanbul’da Yıldız Teknik Üniversitesi Matematik Bölümü’nde yaptı. 1997 yılında Best Model of Turkey'nin elemelerine katılıp ve 4000 kişinin arasından ilk 20'ye seçilmiş, sonra da Türkiye Finalinde birinci seçilmiştir. Daha sonra birinci olduğu için Best Model of The World'e katılmış, birinci olmuş ve ilk defa bi...
devamı
Acun Ilıcalı Hakkında
Erzurum, Ilıca ilçesi doğumlu Ergün ve İlknur Ilıcalı'nın ikinci çocuğu olan Acun, 29 Mayıs 1969'da Edirne'de dünyaya geldi. Ömer Cenker Ilıcalı adında bir abisi vardır. Babası müteahitti annesi de üniversite eğitimi almış bir müdürdü. 5 yaşında başladığı ilk ve orta öğrenimini Edirne İstiklâl İlköğretim Okulu'nda tamamladı. Lise eğitimine İstanbul'da Kadıköy Maarif Koleji'nde başlayan Acun, Kadıköy Anadolu Lisesi'ni bitirdikten sonra, İstanbul...
devamı
Fatih Terim Hakkında
Fatih Terim, 4 Eylül 1953 tarihinde Adana'nın Ceyhan ilçesine bağlı Gökseliye kasabasının Çınarlı mahallesinde Nuriye ve Mehmet Talat Terim'in oğlu olarak doğdu. Babası Mehmet Talat, Türkiye'ye göç etmiş bir Kıbrıslı Türk'tür. 1982'de Fulya Terim ile evlendi. Çiftin, Merve ve Buse adında iki kızları var. 23 Mart 2020'de Terim'in COVID-19 testi pozitif çıktı. Tedavi oldu ve 30 Mart 2020'de hastaneden taburcu edildi. Fatih Terim (d. 4 Eylül 1953;...
devamı
4 Eylül 2013 Çarşamba günü yayınlandı