Öğrenciler Güvenli İnternet İçin Neler Söyledi?

İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü ile İzmir Emniyet Müdürlüğü arasında 'güvenli internet kullanımı ve bilişim suçları konusunda farkındalık yaratma projesi'' kapsamında imzalanan protokol gereği, okullarda öğrenci ve velilere yönelik seminerlere başlandı. İlköğretim çağındaki çocukları kapsayan seminerde, interneti özellikle oyun oynamak amaçlı kullandıklarını belirten öğrenciler sosyal paylaşım sitelerine dahil olmak için ise yaşlarını büyüterek profil oluşturduklarını söylediler.
Bilişim Suçları Milli Eğitim Müdürlüğü Namık Kemal Emniyet Müdürlüğü Endüstri Meslek Lisesi 


İzmir Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü bünyesindeki Bilişim Suçları Büro Amirliği'nde görevli personel, Uzundere Sabiha Yorgancılar İlköğretim Okulu öğrencilerine internet kullanımı, bilgi paylaşımı, bilginin doğruluğunun araştırılması ve farkında olmadan karışılabilecek suçlar, internetteki tehlikeler konusunda bilgi verdi.
İnternet kullanımının günümüzde 3 - 4 yaşındaki çocuklara kadar düştüğünü belirten polis memuru Gökay Ersel, internet ortamındaki her bilginin doğru olmadığını, çocukların özellikle öğrenme ve ödevleri için güvenilir kurumların sitelerini kaynak olarak kullanmaları önerisinde bulundu. İnternet ortamında görüşülen kişilere güvenilmemesi gerektiğini ve bu şekilde bir çok çocuğun mağdur edilmeye çalışıldığını belirten Gökay Ersel, ''Arkadaşınız dahi olsa sizinle konuşan kişiler ile özel bilgilerinizi internet ortamında kesinlikle paylaşmayın. Zira arkadaşınızın şifresini kırıp sizinle arkadaş gibi konuşarak mağdur edilen çok sayıda kişi var'' diye konuştu. Seminerde, konuşmacı ile öğrenciler arasındaki diyalogda, öğrencilerin internet ortamındaki sosyal paylaşım sitelerinde küçük yaşta olmalarına rağmen yaşlarını büyük gösterdiği, çocuklardan bazılarının günün büyük bölümünü çevresinden kopuk olarak bilgisayar başında geçirdikleri ortaya çıktı.

SOSYAL PAYLAŞIM VE OYUN SİTELERİ ÖNCELİKLİ OLARAK KULLANILIYOR

Semineri dikkatlice dinleyen ilköğretim öğrencileri özellikle oyun ve sosyal paylaşım siteleri için internet kullandıklarını belirttiler. Arkadaşlık ve sohbet sitelerinde ise yaşlarını büyük göstererek profil oluşturduklarını aktaran öğrencilerden bazıları; ' Ödev bilgilerimi veya araştırma konuları için interneti fazla kullanmıyorum. Daha çok oyun ve sosyal paylaşım sitelirini kullanıyoruz. Ama yaşımız küçük olduğu için site kuralları çerçevesinde yaşımızı genellikle 20 olarak belirtiyoruz ' dediler.

Pilot olarak İzmir'de başlanan proje kapsamında, Kemalpaşa Ferzent Bülüm Lisesi, Mopak Endüstri Meslek Lisesi, Rota Kolleji, Kız Lisesi ve Namık Kemal Lisesi'nde seminer düzenlendiği ve bin 35 öğrenci ile 117 öğrenci velisinin seminere katıldığı bildirildi. Eğitim dönemi sonuna kadar özellikle liseler ağırlıklı olarak devam edecek olan seminerlerin, sonraki yıllarda diğer illere de yaygınlaştırılacağı bildirildi.
28 Mart 2012 Çarşamba günü yayınlandı