Güneş Enerjisiyle Çalışan Araba

Ege Üniversitesi Güneş Enstitüsü öğrencileri güneş enerjisiyle çalışan 3 tekerlikli araba yaptılar. Tamamen yerli sermaye ile üretilen araç Ege Üniversitesi Rektörü Candeğer Yılmaz ve Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer ' in katılımıyla kamuoyunun beğenisine sunuldu.
Odabaşı Ege Üniversitesi Devrim Candeğer Yılmaz Rektör 


Ege Üniversitesi Güneş Enstitüsü ' nde, farklı fakültelerde okuyan 6 öğrenci, hem yenilenebilir enerji kullanımına dikkat çekmek hem de turistik yerlerde yolcu taşımacılığı yapmak amacıyla 3 tekerlikli tamamen güneş enerjisiyle çalışan araç ürettiler. Starlight adını verdikleri aracın saatte 25-30 km hız yapacak şekilde üretildiğini söyleyen Doktora öğrencisi Kerem Odabaşı, aracın tek bir şarjla bin yüz metrelik mesafeyi 10 kere gidip gelebilecek kapasitede olduğunu söyledi.

DAHA UCUZA GİTMENİZ İÇİN DAHA ZAYIF OLMANIZ GEREKİYOR

Prototipi hazırlanan aracın ilk etabının City Slow (Yavaş Şehir) seçilen Seferihisar ' da olacağını söyleyen Starlight Solar Team takım kaptanı Kerem Odabaşı, “ Amacımız üniversite - sanayi işbirliğini sağlamaktı. Bu projede de bunu sağladık” dedi. Aracın enerji metre adlı bir sistemle çalışacağını söyleyen Odabaşı, Starlight ' a binecek yolcunun ağırlığına göre ücretlendirme yapılacağını söyledi. Kerem Odabaşı ' nın bu sözleri üzerine Ege Üniversitesi Rektörü Candeğer Yılmaz, “ Aslında obez olmayın diye başka bir çıkarım yapıyorlar. Yani obeziteyle mücadeleye bir slogan. Daha ucuza gitmeniz için daha zayıf olmanız gerekiyor.” dedi.

Starlight adlı güneş enerjisiyle çalışan aracın tanıtımında konuşma yapan Ege Üniversitesi Rektörü Candeğer Yılmaz, “ Bu heyecanı birlikte paylaşıyoruz. Çünkü dünyanın sorunları arasında enerji, beslenme, barınma, çevre en önemli ana başlıkları oluşturuyor. Bu yaratıcı gücün bilimle beslenerek daha yaygın hale gelmiş olması bu yaygınlığa bağış yapacak kadar özverili insanların ilgi göstermesi son derece önemlidir. Rol modeller çok önemlidir. Ben Ege Üniversitesi Rektörü olarak akademik önderlik yapan değerli genç arkadaşlarıma yaratıcı güçleri için, cesaretleri için teşekkür ediyorum” dedi.

Projenin sponsorluğunu üstlenen Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Starlight adlı aracın bütün sürecinde öğrencilerin yanında olduklarını belirterek şunları söyledi: “Devrim Arabaları filmi vardır. Gelirken onu hatırladım. Dedim şarjı tamam mıdır, lastikler sağlam mıdır? Yani o duruma düşmeyelim diye sordum. Projede her şey hazır durumda. Çok heyecan verici bir gün” diyerek konuşmasını tamamladı.

Konuşmaların ardından Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer Starlight ' ın direksiyon başına geçerek Rektör Candeğer Yılmaz ' ı gezdirdi.

17 Ekim 2012 Çarşamba günü yayınlandı