Galatasaray Fenerbahçe Maçı (Fatih Terimin Konuşması)

Spor Toto Süper Final Şampiyonluk Grubu'nun 2. haftasında deplasmanda Galatasaray'ı 2-1 mağlup eden Fenerbahçe puan farkını 2'ye indirdi.
Mehmet Topuz Volkan Demirel Miroslav Stoch Aykut Kocaman 


Maç sonrasında düzenlenen basın toplantısında konuşan Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim, Fenerbahçe'yi tebrik ederek, ' 3 puanı aldılar. Kendi oyuncularımı da kutluyorum, hiçbir zaman beraberlik düşünmeyip, oyunun her türlü altından kalkmaya çalıştılar, olağanüstü de oynadılar. Tek eksikleri çok yakın mesafeden topu içeri atamamaktı. Kaybettik diye böyle oynayan bir takıma kalkıp bir şey diyecek halim yok açıkçası. Son yıllardaki en tek taraflı derbi oldu herhalde, ikinci yarı için söylüyorum özellikle. O yüzden onlara da kızamıyorum, kime kızacağım kendime kızayım bari ' dedi.

Maçtan sonra puan farkının ikiye indiğini ifade eden Fatih Terim, ' Artık lig daha zevkli geçecek ' ifadesini kullandı.

Fatih Terim, Galatasaray'ın böyle oynadıktan sonra topun kaleye her zaman girmemezlik yapmayacağını söyleyerek, ' Bazen bizim oyuncular vursa gol olur, birisine de çarparak gol olabilir. Neticede Fenerbahçe ile oynuyorsunuz, kaç tane pozisyon bulacaksınız ki? Futbol, bunun için güzel bir oyun herhalde. İlk yarı sadece Necati'nin 3-4 tane pozisyonu var. Maçın ikinci yarısında yabancı biri gelse, oyuna baksa ve skoru böyle görse, herhalde en büyük sürprizi o yaşar ' şeklinde konuştu.

Galatasaray'ın her takımı her yerde yenebileceğini dile getiren Terim, ' Ne olacak Kadıköy'de gidip yenmez mi Galatasaray? Kadıköy'deki 2-2'lik maçı son dakikalarda farklı kazanabilirdik. Galatasaray yenemez mi? Galatasaray böyle oynarsa Türkiye'nin her yerinde kazanır. Daha çok maç var. Hem sadece Galatasaray, Fenerbahçe de yok. Beşiktaş ve Trabzonspor da var ve o maçların hiçbiri kolay değil. Hiçbirimiz için ' diye kaydetti.

Fatih Terim, maçtan sonra Fenerbahçeli futbolcuların saha ortasında yaptıkları sevinçle ilgili bir soru üzerine, ' Böyle durumlarda içeride sevinmekte yarar var ' yorumunu yaptı.
Rakiplerini maçtan sonra soyunma odalarına kadar götürdüklerini ve tebrik ettiklerini anlatan Terim, ' Tahrik etmemekte, düzgün davranmakta herkes için dikkatli davranmakta yarar var ' ifadelerini kullandı.

Terim, hakem Fırat Aydınus ile ilgili bir soru üzerine, yorum yapmayacağını ifade ederek, ' Ben Cüneyt Çakır ve arkadaşlarına başarılar dileyeceğim, Barcelona-Chelsea maçı için. Fırat Aydınus, Hüseyin Göçek, Bülent Yıldırım'a da başarılar diliyorum. Önemli bir maç yönetecekler, Türk futbolunu en iyi şekilde temsil edecekler ' dedi.

Fatih Terim, hayatı boyunca ne bahane gösterdiğini, ne de bahane kabul ettiğini belirterek, ' Ne kendim gösterdim, ne de başkasının bahanesini kabul ettim. Futbol şansıymış, talihsizmişiz. Futbol şansı 15 pozisyondan birini atmamayı mı getiriyor? Bu pozisyonlarda kendimizi hiç mi eleştirmeyeceğiz? Onun yanından bile geçmiyorum. Bu yıllarca bizim ürettiğimiz savunma mekanizmalarımızdan birisi. Kaybettik, o kadar ' şeklinde konuştu.

Sarı-kırmızılı taraftarlar hakkında övgüyle bahseden Terim, ' Maçın başından itibaren seyircimizin olağanüstü yaratıcı hazırlıkları, tezahüratları, takımlarının yanında olmaları, sahaya bir çöp dahi atmamaları, bir küfür dahi etmemeleri vardı ve teşekkürü hak ettiler. Onların hakkı bu oyun ama bu oyunun hakkı aynı zamanda galibiyet de olmalıydı. Bir ufak mesajım daha olacak, sadece bizim taraftarları tebrik ediyoruz. Gönlümüz istiyor ki her taraf olsun, sadece lafta da kalmasın eğer mümkünse ' ifadesini kullandı.
Terim bir soru üzerine, Melo'nun moralinin bozuk olmadığını belirterek, ' Şu bilinsin, Melo ile Riera'yı affetmedik biz, özürlerini kabul ettik. Bu çok farklı bir şey. Haşa Allah'a mahsus affetmek bize değil. Özrünü kabul etmek bizim işimiz, kimse karışamaz ' dedi.

Semih Kaya'nın gollerde tek başına suçlanamayacağını kaydeden Terim, sözlerini şöyle sürdürdü:

' Gol bir hatalar zinciri, sonunda Semih'i gördüğünüz için hata onda diyebiliyorsunuz. O herkesten fazla mücadele ediyor. Gol öncesinde faul var mı yok mu bilmiyoruz. Zincir bu, tek başına bir olay değil. Ne birinci, ne ikinci gol. Ama Galatasaray futbol takımı, bugün hiçbir şekilde oyunu berabere götürme niyetinde olmamıştır, müthiş bir anlayışla hareket etmiştir. 60-70'den sonra 1-1 bitse herkes razı olurdu, ama Galatasaray hiçbir zaman bunu kabul etmedi. Bu yüzden de oyuncularımı kutluyorum. Bir forvet alıp, bir orta saha koyup oyunu başka yöne çekebilirdik. Akın üstüne akın, atak üstüne atak yaptık. Futbolda anormal enteresanlıklar olabiliyor. İkinciyi bulmak isterken biz yedik. '

Galatasaraylı futbolcu savunma oyuncusu Tomas Ujfalusi, Fenerbahçe'ye karşı aldıkları 2-1 mağlubiyette şans faktörünün yanlarında olmadığından yakınarak, ' Girdiğimiz 7-8 pozisyonu değerlendirebilseydik, çok farklı bir maç olabilirdi ' dedi.

Ujfalusi, maçtan sonra düzenlediği basın toplantısında, 90 dakikaya bakıldığında maçı domine ettiklerini ifade ederek, ' 7-8 net pozisyona girdik. Futbolda şans faktörü önemli, bugün şans faktörü bizim yanımızda değildi. Şans yanımızda olsaydı çok farklı bir maç olabilirdi. 2 hata yaptık ve bunlardan gelen gollerle maç bu şekilde sonuçlandı ' diye konuştu.
Artık yapacak bir şeylerinin olmadığını kaydeden Ujfalusi, ' Bu maçı bir kenara bırakmamız gerek, haftaya bir derbi maç bizi bekliyor. Ne olursa olsun, yenilmemize rağmen lider bir Galatasaray var. İyi hazırlanıp Trabzonspor maçına gideceğiz ' açıklamasında bulundu.

Galatasaray'ın Uruguaylı kalecisi Muslera, oyunu domine ettiklerini ve birçok pozisyona girdiklerini anlatan Muslera, ' Rakibimiz belki 3-4 pozisyona girdi ama sonuç böyle oldu. Şu anda üzülme zamanı değil. Güçlü olma, kafamızı kaldırıp kalan maçlara motive olma zamanı. Yapacak bir şey yok. Futbol bu, gol bazen giriyor, bazen girmiyor. Şans faktörü çok önemli. Bu yenilgiyi bir kenara bırakıp, aynı şekilde, aynı hırsla, aynı inançla, aynı amaçla devam edip Trabzonspor maçına çıkacağız. Şampiyon olacağımızdan en ufak bir şüphemiz yok ' ifadelerini kullandı.

FENERBAHÇE CEPHESİ

Fenerbahçe Teknik Direktörü Aykut Kocaman, ortaya konulan futbol olarak Galatasaray'ın kendilerinden daha üstün olduğunu belirterek, ' Futbolun adaleti olsa, iyi futbola puan verilse tabi Galatasaray'ın 3 puan daha hakkıydı, bunu da belirtmek gerekiyor ' dedi.

Kocaman ana düşüncelerinin hangi şartlarda olursa olsun galibiyeti çıkarmak olduğunu kaydederek, ' Büyük bir mücadele örneği veren ve maçı birkaç oyuncusuyla sakat tamamlamak zorunda kalan futbolcu arkadaşlarımı yürekten kutlamak istiyorum. Böyle bir galibiyete böyle bir ortamda ihtiyacımız vardı, Fenerbahçelilere armağan olsun ' diye kaydetti.

Galatasaray karşısında kazanıp, grupta kalan maçları da alarak, şampiyonluk şansını ezeli rakipleri ile yapacakları son maça taşımak amacıyla mücadeleye çıktıklarını belirten Kocaman, ' Galatasaray bu maçı kazanırsa büyük ölçüde üst taraf şekillenmiş olacaktı. Bizim açımızdan tam tersi bir durum vardı. Galatasaray için final, Fenerbahçe için sanki yarı final gibi görünen bir maçtı ' diye konuştu.

Kocaman, genel olarak düşüncelerine uygun hareket ettiklerini anlatarak, ' Özellikle ilk yarım saat, ısrarla kendi oyun düşüncemizi rakibe kabul ettirebilmek yönünde geçti. İlk yarıda son 10-15 dakikada Galatasaray'ın oyun sertliği biraz daha artmaya başladı, kalemize fazla gelmeye başladılar. Açıklar vermeye başladık. İkinci yarıya başlarken rakibimizin özellikle ilk yarının sonlarında yaratacağı baskının artacağını tahmin ediyorduk, çıkış yollarımız belliydi ancak sıkıntılar yaşadık. Kendi planımıza sadık kalamadık. Bunu etkileyen en önemli faktör Alex ve Mehmet Topuz'un yaşadığı sakatlıklar ve oyunun yavaş yavaş dışına taşmaları oldu. Sanki bir Fırat Aydınus klasiği haline gelen Caner'e mutlaka ve mutlaka sarı kart gösterme hali, Caner'i de oyundan düşürdü. Top taşıyıcılarımız oyundan düşmeye başladı. Galatasaray takımı vites büyülttü. Seyircisinin de takımı itmesiyle üzerimizde baskı kurdu. Maçın eşitlik haline gelmemesi tamamen bizim adımıza futbol şansıydı. Bu anlarda gol yemememiz maça tutunmamızı sağladı ' ifadelerini kullandı.

Takımın iki yarıda ortaya koyduğu performansla ilgili soru üzerine Kocaman, ' Birbirine yakın takımlarda böyledir. Alex'in sakatlanması, Mehmet Topuz'un ağrılarla devam etmek zorunda kalması, aynı zamanda Caner'in durumu, top taşıyıcılarımızın oyundan düşmesiydi. Hayret edilmesine hayret ediyorum. Biz nasıl oyuna hükmettiysek belli dönemde aynı şey Galatasaray için geçerlidir. Oyunda iki yüzlülük başka bir şey, ikiyüzlülüğü ben sezon içinde çeşitli maçlarda tarif ettim. Bzöyle bir maç için bunu söylemek biraz insafsızlık olur ' şeklinde konuştu.

Kocaman, yaşadığı gerginlik ve maçın 4. hakemiyle yaşadığı tartışmalarla ilgili soru üzerine, ' Maçın psikolojisi tabi. Bizim için var olma maçıydı. Bu etkilemiş olabilir. Fırat Aydınus bu ülkenin önemli hakemlerinden bir tanesi. Ama iki maç oynadık burada. Bunları tekrar tekrar seyretmesi belki bundan sonraki maçlar için bizi sakinleştirecek ortamı sağlayabilir ' açıklamasında bulundu.

Kocaman, futbolcuların maç sonunda saha ortasında sevinmesiyle ilgili soruya, ' Sevincimizi soyunma odasında paylaşmak daha doğrusuydu. Pitbull taklidi yapanlar oldu mu görmedim. Oyuncuların zıpladıklarını, eğlenmeye çalıştıklarını gördüm. Benim genel düşüncem sevincin içeride yaşanması makbul olandır. Çünkü Fenerbahçe Stadı'nda Galatasaraylılar'ın, Galatasaray'ın stadında Fenerbahçeliler'in kazandıktan sonra eğlenmesi aslında bize yapısal olarak ters gelen bir şey. Bu mantık burada da geçerli bizim sahamızda da geçerli. Benim için esas olan, çok değerli bir rakibi, çok güçlü bir rakibi yenmeyi başardık. Sevincimizi soyunma odasında paylaşmak daha doğrusuydu ' cevabını verdi.

Fenerbahçeli kaleci Volkan Demirel, çok iyi bir galibiyet aldıklarını belirterek, ' Bugün iyi oynamadığımızı söyleyebilirim ama önemli olan iyi oynamak değil, 3 puandı. Şansa galip geldik demek istemiyorum ama dualarla, Allah'ın yardımıyla bugün kazandık ' dedi.

Sezon başından Fenerbahçe'nin üzerine gelindiğini savunan Volkan, ' Bir sürü yaşananalar oldu. Biz Süper Final'e başlamadan hedefimizi belirlemiştik. Fenerbahçe için de hedef hep şampiyonluktur. Bu sezon işin Süper Final'de biteceğini bildiğimiz için ona göre düşünüyoruz. Bugün iyi oynamadık ama galip geldik. Şimdi önümüzde 4 lig ve 2 kupa maçımız var. Bu zor dönemde iki kupayı da alıp müzemize götüreceğiz ' diye konuştu.

Maçın sonunda galibiyet sevincini orta sahada kutlamalarının ortamı gerip germediği yönündeki bir soruya Volkan, ' Adamlar berabere kalınca seviniyorlar, bırakın da biz galip gelince sevinelim ' yanıtını verdi.

Volkan Demirel, Sahada yaptıkları köpek yürüyüşünün, Felipe Melo'nun pitbull yürüyüşüne gönderme olup olmadığı konusunda ise, ' Biz Mehmet Topuz'a aramızda 'Kangal' diyoruz. Bunu da herkes biliyor. Onun taklidini yaptık. Melo ile ilgisi yok. Büyütmeyin bu kadar ' cevabını verdi.

Volkan ayrıca, kendisine kişisel olarak birçok maçta tepki geldiği sorusuna ise, ' Türkiye'de Fenerbahçe'yi sevmiyorlar. Fenerbahçeli Volkan olduğum için beni de sevmiyorlar. Başka takımda olsaydım sevilirdim ' şeklinde konuştu.

Fenerbahçe'ye Galatasaray karşısında galibiyeti getiren 2. golün sahibi olan Miroslav Stoch, aldıkları 3 puanın kendileri için büyük taşıdığını ifade ederek şunları söyledi:
' Bizim için çok önemli bir galibiyet ve 3 puan. Allah'ın belki de bir lütufu benim için, galibiyeti getiren golü ben attım ve bu nedenle da ayıca mutluyum. Maçın ilk yarısını 1-0 önde tamamladık ve ikinci yarı beklediğimiz gibi Galatasaray üzerimize geldi. Çok pozisyon buldular. Özellikle skorun 1-1 olmasının ardından önemli fırsatlar yakaladılar. Ancak benim attığım golle kazandık. '


Terim: Pozisyonları sayamadım

Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim, 2-1 kaybettikleri Fenerbahçe maçındaki iyi oyunları nedeniyle futbolcularını kutlayarak, “Tek eksikleri, çok yakın mesafeden topu içeri atamamaktı” dedi.

Terim, maçtan sonra düzenlediği basın toplantısına Fenerbahçe'yi tebrik ederek, “3 puanı aldılar. Kendi oyuncularımı da kutluyorum, hiçbir zaman beraberlik düşünmeyip, oyunun her türlü altından kalkmaya çalıştılar, olağanüstü de oynadılar. Tek eksikleri çok yakın mesafeden topu içeri atamamaktı. Kaybettik diye böyle oynayan bir takıma kalkıp bir şey diyecek halim yok açıkçası. Son yıllardaki en tek taraflı derbi oldu herhalde, ikinci yarı için söylüyorum özellikle. O yüzden onlara da kızamıyorum, kime kızacağım kendime kızayım bari” diye konuştu.


23 Nisan 2012 Pazartesi günü yayınlandı