Hamzaçebi, CHPli Birgül Ayman Güler İçin Ne Dedi?

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler ' in ' Türk ulusuyla Kürt milliyeti eşit olamaz ' sözlerini değerlendirerek, “Demokrasilerde insanların kökenine göre herhangi bir ayrım yapılmaz, bütün insanlar eşittir. Türkiye Cumhuriyeti'nde yaşayan bütün vatandaşlarımız eşit haklara sahiptir” dedi.
Akif Hamzaçebi Cemil Çiçek Anayasa Mahkemesi Birgül Ayman Güler Abdullah Gül 


Hamzaçebi, Meclis ' te düzenlediği basın toplantısında, 2011 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu ile 2013 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ' nun TBMM ' de Sayıştay Raporları olmadan görüşülerek kabul edildiğini hatırlattı. Sayıştay'ın, kendi kanununda yapılan değişikliği gerekçe göstererek, hazırladığı 132 denetim raporunu TBMM ' ye göndermediğini belirten Hamzaçebi, bu yasa hükümlerinin Anayasa Mahkemesi tarafından 27 Aralık 2012'de iptal ettiğini hatırlattı. Hamzaçebi, böylece denetim raporlarının TBMM ' ye gönderilmesinin önünde hukuki bir engel kalmadığını belirterek, “Sayıştay'a düşen görev, Anayasa Mahkemesi kararına uygun hareket ederek raporları TBMM'ye göndermektir” dedi.

Akif Hamzaçebi, konuya ilişkin TBMM Başkanlığı'na başvuru yaptığını belirterek bugün de TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile görüşeceğini söyledi.

Hamzaçebi, dünkü TBMM Genel Kurulu'nda anadilde savunma hakkına ilişkin tasarının görüşmeleri sırasında CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler'in, ' Türk ulusuyla Kürt milliyeti eşit olamaz ' sözlerinin sorulması üzerine, tasarı üzerine CHP grubunu adına yapılan konuşmanın önemli olduğunu söyledi. Hamzaçebi, “Genel Kurul'da bir tasarının görüşmeleri sırasında birçok görüş ortaya konulabilir, tartışılabilir. Bunlar daha iyiyi, doğruyu bulabilmek için yapılır. Orası demokrasinin olduğu bir yerdir. Grup adına ifade edilen görüşlerin dışındaki milletvekilleri kişisel görüşlerini açıklayabilirler” dedi.

Güler'in, 'Türk ulusuyla Kürt milliyeti eşit olamaz' sözlerini nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine Hamzaçebi, “Demokrasilerde insanların kökenine göre herhangi bir ayrım yapılmaz, bütün insanlar eşittir. Türkiye Cumhuriyeti'nde yaşayan bütün vatandaşlarımız eşit haklara sahiptir” diye konuştu.

Hamzaçebi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik suikastlerin önlendiğine ilişkin haberlerin sorulması üzerine de, bu tür haberlerin medyada çok sık yer aldığını belirterek, yargılamaya konu olmadığı sürece bunları ihtiyatla karşıladıklarını ifade etti.

24 Ocak 2013 Perşembe günü yayınlandı