Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Oyunu Kullandı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bugün Türkiye ' de çok güzel bir dönemin başlangıcının yapıldığını belirterek, “Eminim yarın bugüne göre, Türkiye ' de siyasi istikrar açısından güzel bir mesajın verildiği gün olacak” dedi.
Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Cumhurbaşkanlığı Seçimi 


Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Cumhurbaşkanlığı seçimi için oyunu memleketi Konya ' da, Meram Şükrü Doruk Kız Anadolu İmam Hatip Lisesinden kullandı. Oy verme işleminin ardından konuşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye için tarihi bir gün yaşandığını kaydetti. Ahmet Davutoğlu, “Türkiye Cumhuriyeti devleti köklü bir devlet geleneğine sahiptir. Ve bu devlet geleneği içinde Cumhurbaşkanlığı makamı bütün makamların üzerinde, sembolik olarak vatanın, milletin birliğini bütünlüğünü temsil eden bir makamdır. Bu makama şimdiye kadar TBMM içinden seçim yapılıyordu, şimdi bütün halkın katılımıyla seçim gerçekleşiyor. Her şeyden önce bu tarihi olağanüstü bir olaydır, tarihi bir süreçtir. Bu makama Sayın başbakanımızın aday olması 12 yıllık birikim üzerinde bundan sonraki hizmetleri içinde bizim açımızdan hem hükümetimiz hem partimiz açısından yine tarihi bir gelişmedir. Seçim kampanyası son derece barış ve olgunluk içinde yürütüldü. Dün de seçimin son büyük mitinginin Konya ' da yapılmış olması Konya için tarihi bir olaydır. Sayın başbakanımıza Konya ' ya gösterdiği ilgiden dolayı teşekkür ediyorum. İnşallah bugün akşamdan itibaren de Cumhurbaşkanımız diye hitap edeceğiz. Konyalı hemşehrilerime teşekkür ediyorum, dün muhteşem bir mitingdi. Barış ortamı içinde güzel bir mesaj verildi. Tekrar bu seçimin hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Bakan Davutoğlu oy verme işlemi için sandığa giderken tekerlekli sandalyede gördüğü kişilerin geleceklerine sahip çıkma bilincini taşıdığını ifade etti. Davutoğlu, “Beni gerçekten çok duygulandırılan tekerlekli sandalyede oy kullanmaya giderken tekerlekli sandalyedeki amcaların, teyzeleri,n iki bastonuyla yürürken ellerinden tuttuğum amcamızın aslında bu seçime kattıkları anlam. Çünkü onlar hiçbir zaman terk etmedikleri bu demokrasi bilincini bugüne taşıyan nesil, çok zor şartlar içinde seçimler yapmış nesil şimdi başı dik onurlu bir şekilde oylarını verirken kendi geleceklerine ve torunlarının geleceklerine sahip çıkma bilincinin ışıltısını gözlerinde gördüm. Bütün bu bilinçle hareket eden vatandaşlarımıza bir kez daha teşekkür ediyorum. Allah hayırlı eylesin ülkemiz, milletimizi için. İnşallah çok güzel bir dönemim başlangıcı olacak” diye konuştu.

“TÜRKİYE ' DE SİYASİ İSTİKRARIN PEKİŞTİĞİ BİR GÜN”

Bölgede yaşanan siyasi istikrarsızlığa değinen Bakan Davutoğlu, kardeş halklar kendi geleceğini seçmek isterken zulüm gördüğünü ama Türkiye ' de insanları bu hakkını rahatça kullanabildiğini hatırlattı. Davutoğlu sözlerine şöyle devam etti; “Etrafımızda kardeş halklar kendi geleceklerini tayin edebilmek için seçimlerini yapabilmek adına çok büyük zorluk altındayken,bu haklarını talep ettikleri için büyük zulümlere maruz kalmışken Suriye ' de ve birçok ülkede, Türkiye ' de halkımız bu hakkını son derece barışçıl bir şekilde kullanabiliyor. Yine etrafımızda siyasi istikrar parçalanmışken Irak ' ta olduğu gibi ve birçok ülke ciddi siyasi bunalımlar içindeyken Türkiye ' de mahalli seçimleri yaptık siyasi istikrarımız güçlendi. Şimdi cumhurbaşkanlığı seçimini yapıyoruz. Eminim yarın bugüne göre Türkiye ' de siyasi istikrar açısından güzel bir mesajın verildiği gün olacak. Ve Türkiye ' de siyasi istikrarın süreceğine olan inancın hem ulusal anlamda hem de uluslar arası anlamda pekiştiği bir gün olacak. Dolayısıyla bunun kıymetini bilmek lazım.”

-IRAK ' TAN ALMAMIZ GEREKEN EN ÖNEMLİ DERS-

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, mezhep ve etnik temelli yürütülen siyasetin barış ve huzur getirmediğini, Irak ' tan alınması gereken en önemli dersin bu olduğunu ifade etti. Bakan Davutoğlu, “Bugün Irak ' ta yaşananlarda açık bir şekilde gösteriyor ki, mezhep ve etnik temelli yürütülen siyasetler ülkelere barış ve huzuru getirmez. Ülkelere barış ve huzuru getirecek yegane birliktelik vatandaşlık birlikteliğidir. Herkesin eşit vatandaşlık haklarından istifade edemediği ülkelerde siyasi birliği korumakta çok zor oluyor. Bunlardan hepimizin dersler çıkarması lazım. Ve hangi siyasi görüşe, akıma, mezhebe ait olursak olalım nihai kimliğimizin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı olduğunu ve Türkiye Cumhuriyeti güçlü, muktedir ve istikrarlı oldukça, vatandaşlık hukukumuzun hepimizin çok daha sağlam bir şekilde yerine getirebileceğimizi görmemiz lazım. Belki de, Irak ' tan almamız gereken en önemli ders budur. Zaten bu dersi aldığımız içindir ki, tarih boyunca çok köklü tecrübelerle bunu yaşadığımız için şimdi Türkiye ' de istikrar var, geleceğe umutla bakış var, milyonlar bir araya geldiği mitinglerin burun kanamadan dahi tamamlanışlar var. Öteki tarafta ise 3-5 kişi bir araya geldiğinde büyük kanların döküldüğü durumlar var. Biz her şeyden önce mezhepçi ve etnik temelli siyasetin bölgemizden uzaklaştırılmasını, her türlü terör faaliyetinden bölgemizin arındırılmasını ve halkların kendi iradelerine özgürce gerçekleştirdikleri bir ortamın oluşmasını diliyoruz. Bu açıdan önümüzdeki dönem hepimiz için gerçekten kritik bir dönem” şeklinde konuştu.

-TEMASLAR SÜRÜYOR-

Bakan Davutoğlu, Gazze ' de ateşkes şartlarını tekrar gözden geçirmek için muhataplarıyla telefon görüşmelerinde bulunduğunu açıkladı. Davutoğlu, “Dün öğleden sonra Halit Meşal ile dün akşamda Katar Dışişleri Bakanı Halid Atiyye ile görüşmemiz oldu. Bu sabahta Sayın John Kerry aradı, hem Gazze ' deki ateşkes şartlarını tekrar gözden geçirdik dün ve bugün hem de cumhurbaşkanlığı seçimlerinden dolayı tebriklerini ve iyi niyetlerini ilettiler. Fransa dışişleri bakanı ile de görüşmemiz oldu. Bütün muhataplarımızla görüşmemiz Türkiye ' nin istikrarına verilen önemi gösteriyor, Türkiye ' nin bölgedeki sorunların çözümüne yaptığı katkıyı ortaya koyuyor. Böyle bir başarıya ve Türkiye ' yi istikrarlı bir geleceğe taşıyan, böyle bir demokratik sürece sahip çıktığı için bütün halkımıza teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
Ahmet Davutoğlu Hakkında
Ahmet Davutoğlu, 26 Şubat 1959'da Konya'da doğdu. Babasının adı Mehmet Duran, annesinin adı Memnune'dir. Öğretim Üyesi Prof. Dr.; Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Ekonomi Bölümlerinden mezun oldu. Boğaziçi Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümünde yüksek lisans, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümünde de doktorasını yaptı. Malezya International Islamic University'de çalışmaya başladı. Üniversiten...
devamı
Cumhurbaşkanlığı Seçimi Hakkında
Cumhurbaşkanı seçimi ile ilgili düzenlemeler anayasanın 102. maddesinde belirtilmiştir. Cumhurbaşkanının görev süresinin dolmasından önceki altmış gün içinde; makamın herhangi bir sebeple boşalması halinde ise boşalmayı takip eden altmış gün içinde tamamlanır. Genel oyla yapılacak seçimde, geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilmiş olur. İlk oylamada bu çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamayı izleyen ikinci pazar günü ikinci oyl...
devamı
10 Ağustos 2014 Pazar günü yayınlandı