CHP’li Güler: Beni ırkçılıkla suçlayanlar ya cahi niyetli ya da kötü niyetli

Meclis Genel Kurulu'ndaki olay açıklamalarının ardından basın mensuplarına konuşan CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler,'Beni ırkçılıkla suçlayanalar ya kötü niyetli ya da cahil'dedi.
Meclis Genel Kurulu Birgül Ayman Güler Basın Açıklaması Chp Milletvekili Irkçılık 


CHP Adıyaman Milletvekili Salih Fırat'ın istifasını bir gazeteciden duyduğunu söyleyen Güler,Genel Kurul'daki sözlerine bağlı olarak Fırat'ın istifa kararı alacağını sanmadığını söyledi.

AKP'nin Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na vatandaşlık maddesini değiştirme yönünde bir teklifte buluduğunu belirten Güler ''Türk vatandaşlığını sildi,Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını tercih etti.''diye konuştu.

'Dünkü yaptığınız konuşma ırkçılık olarak nitelendirildi,bunu kabul ediyor musunuz?'sorusuna ''Katiyen kabul etmiyorum;çünkü Türk kavramı bir ırkı ya da etnisiteyi anlatmaz.Yüzyıla yakın zamandır Türk kavramı bizde Anayasa'da yazılı olan ulusal vatandaşlığın adıdır.Öyle ki Musevi,Süryani inancına sahip,Boşnak ya da Zaza çok farklı etnik kökenlerden ve hatta Müslüman,gayrimüslim insan Türk vatandaşı kimliği ile yaşar ve biz yüz yıla yakın süredir şunu ararız ki, devlet etnik ve inanç bakımından kör olsun.Böylece etnik elbiselere sıkışmayalım, özgürleşelim. Ne yazık ki, Diyanet İşleri Başkanlığı itibariyle bakın belli bir mezhebe sıkıştı. Bazı uygulamalar itibariyle bakın, orada burada hemşirecilik, orada burada etnikçilik. Irkçılık bence bu. Türk vatandaşlığı kavramı, tüm bu farklılıklara karşı körleşmek anlamına, özgürleşmek anlamına gelir. O yüzden Türk ulusu, Kürt milliyeti diye bilimsel kavramları kullandım. Biraz soğuk kanlı ve bilimsel kavramlarla düşünmek zorundayız. Irkçılık biçimindeki o değerlendirmeyi iki tür nitelendirebilirim. Ya cahildirler ya da kötü niyetli. ' şeklinde yanıt verdi.

24 Ocak 2013 Perşembe günü yayınlandı