CHP Aydın İL Kongresinde Liste Gerginliği

CHP Aydın İl Teşkilatı Olağanüstü Kongresinde, parti tüzüğünde yer alan çarşaf liste yerine blok liste ile seçimlere gidilmesi talebi gergin anların yaşanmasına neden oldu.
Cumhuriyet Halk Partisi Mustafa Müftüoğlu Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu Genel Başkan Yardımcısı 


CHP Aydın İl Teşkilatı ' nda Barkan Kalınomuz başkanlığındaki il yönetiminin istifalar sonucu düşmesini ve CHP Merkez Yürütme Kurulu ' nun 15 Eylül ' de Kayyum İl Başkanı olarak CHP Bozdoğan İlçe Başkanı Hikmet Saatçi ' yi atamasının ardından CHP Aydın İl Teşkilatını Olağanüstü Kongresi bugün gerçekleşti. Şükran Güngör Tiyatro Sahnesi ' nde gerçekleşen kongreye CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, CHP Aydın Milletvekilleri Prof. Dr. Metin Lütfü Baydar ve Osman Aydın, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu ve Efeler Belediye Başkanı Mesut Özakcan ile partililer katıldı.

CHP İzmir Milletvekili ve Aydın Gözlemcisi Alaattin Yüksel ' in divan başkanlığını yaptığı kongrede Kayyum İl Başkanı Hikmet Saatçi ve Mustafa Müftüoğlu başkanlıklarında hazırlanan iki ayrı liste yarıştı. Aday konuşmalarına geçilmeden önce divana verilen CHP Parti Tüzüğünde yer alan çarşaf liste yerine blok liste ile seçime gidilmesi yönündeki önerge ve önerge oylamasının sayım şekli tartışma çıkardı. Blok listenin parti tüzüğüne aykırı olduğu ve sayım sırasında hata yapıldığı iddiaları salonda hararetli tartışmalara sebep oldu. Tansiyonun üst noktalara çıktığı salonda zaman zaman gergin anlar yaşandı. Yaşanan gerginlikler diğer partililerin araya girmesiyle büyümeden önlendi.

53 red oyuna karşılık 194 kabul oyuyla blok liste ile seçime gidilmesine karar verilen olağanüstü genel kurulda yükselen tansiyon Divan Başkanı Yüksel ' in her iki adayı da kürsüye davet ederek birlikte fotoğraf çektirmesiyle sakinleşti. Kim kazanırsa kaybedene daha fazla sorumluluk düşeceğini belirten Yüksel, “Bizim kongre yapıyor olmamız kötü bir şey değildir. Türkiye ' de demokratik kongre yapabilen tek parti vardır. O partide Cumhuriyet Halk Partisi ' dir” dedi.

Yaşanan gerilimin sona ermesinin ardından adaylar yönetim kurulu üyeleri tanıttı. CHP bayrağını daha ileriye taşımak için aday olduğunu ifade eden Hikmet Saatçi, “Partimizin birleştirici gücü olacağız. Kongrenin ardından aday arkadaşımız ve ekibini de yanımızı alarak CHP ' yi 2015 seçimlerine en güçlü bir şekilde hazırlayacağız. Aydın ' da oyumuzu yüzde 50 ' nin üzerine çıkaracağımıza inanıyorum. Bunun için örgütümüz ön seçime hazır olsun” diye konuştu.

“PARTİ İÇİ AYRIMCILIK YAPILIYOR”

Blok liste ile seçime gidilmesine tepki gösteren diğer aday Mustafa Müftüoğlu ise, şunları söyledi: “Parti tüzüğümüzde yer alamsına rağmen çarşaf liste yerine blok listeyle seçime gidilmesinin anlamı yok. Seçim 2-3 saat geciksin ama tüm partililerimizin iradesi sandıkta temsil edilsin. Oligarşik yapıyı bu parti kabullenemez. Atamayla yönetim oluşturmak demokrasi değildir. Tüzüğün dışına çıkılacak uygulamalardan kaçınılmalıdır. Ne yazık ki bizde tüzüğün dışına çıkılıyor ve parti içi ayrımcılık yapılıyor. Bütünleştirici bir yapı oluşturmak için il başkanlığına adayım”

Adaylar ve yönetim kurulu listelerinin tanıtılmasının ardından olağanüstü kongrede oy kullanma işlemine geçildi. Saat 17.00 ' de oy kullanma işleminin tamamlanmasının ardından sayıma geçileceği belirtildi.

13 Ekim 2014 Pazartesi günü yayınlandı