Burhan Kuzu: Kokuşmuş İngiliz sisteminden kurtulmamız lazım

Burhan Kuzu, başkanlık sistemini savundu, mevcut sistemin 'baş belası, kokuşmuş İngiliz sistemi' olduğunu söyledi.
Öğretim Üyesi Anayasa Komisyonu Başkanlık Sistemi Burhan Kuzu Recep Tayyip Erdoğan 


A Haber'de Sevilay Yükselir'in sunduğu %100 Siyaset programına konuk olan AK Parti İstanbul Milletvekili ve Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu başkanlık sisteminin gerekliliğine işaret ederken çarpıcı örnekler verdi.

Kuzu, koalisyonların bu ülkenin birikimlerini yiyip bitirdiğini söyledi, şu anki parlementer sistem ve koalisyonlar için ise 'başımızın belası, bu sistemin mayası bozuk, kokuşmuş İngiliz sistemi' ifadelerini kullandı.

Burhan Kuzu şöyle konuştu:

Ben 30 yıldır başkanlık modeline işte bu yüzden vurgu yapıyorum. Bu uyum her zaman oluşmaz. Ne oluyor bakın; Özal biriktiriyor, koalisyon bitiriyor. Demirel biriktiriyor, koalisyon bitiriyor. Rahmetli Menderes biriktiriyor, başka bir şey bitiriyor bitiriyor.

Şimdi Tayyip Bey, 12 sene içinde Türkiye'yi fersah fersah ileri götürdü. Ama ben korkarım ki, 6 ay içinde bir koalisyon bitirir. Hemen olacak diye bir şey yok ama, bir gün oluyor işte. Bu meret bir gün çıkıp geliyor işte. Başımızın belası. Bu modelin mayası bozuk. Bu sistem kokuşmuş İngiliz sistemi.

'ERDOĞAN ÖZEL YETENEKLİ'

İstanbul Şehir Üniversitesi Öğretim Üyesi ve SETA İstanbul Toplum ve Kültür Araştırmaları Direktörü Prof. Dr. Medaim Yanık ise, demokrasilerde güçlü liderliğin önemine vurgu yaparak, AK Parti ve Erdoğan'ın liderliğinin müthiş uyumuyla birlikte Türkiye'nin büyük bir fırsat yakaladığını söyledi. Medaim Yanık, Erdoğan'ın özel yeteneklere sahip bir siyasetçi ve lider olduğunun altını çizdi.

Medaim Yanık sözlerini şöyle sürdürdü:

Bu süreçlerde liderler çok kritik önem kazanıyor. Bütün toplumlarda, tarihin belli dönemlerinde bir lider çıkıyor, o lider, bir yapıyla seyri etkileyecek, değiştirecek bir şey yapıyor. Erdoğan liderliği ve AK Parti olmasaydı, Türkiye hiç böyle bir süreç de yaşamayabilirdi. Çoklu, parçalı bir yapıyla bir on sene geçirebilirdi.

Öyle kritik bir dönemdeydik ki, Allah korusun, parçalı yapıyla devam ettiğimiz bir dönem olsaydı, dünyanın bu kadar hızla değiştiği bir dönemde, bırakın çıkış yaşamayı, batardı.

Böyle bir dönemde çok güçlü bir liderlik oluştu. Erdoğan öyle bir kişilik ki, seçim sisteminin, demokratik sistemin ustası. Özel yetenekli. Yani seçim kazanmayla ilgili, katkı düzeyinde inanılmaz becerili olan bir insan.

Erdoğan bir davayla, AK Parti kadrolarıyla beraber hareket ediyor ama güçlü liderlik olmadığı zaman yapılar parçalanıp, çok başlılığa dönüşebiliyor.

Bu enteresan bir şey. Yani iyi bir alaşım oldu. Hem bir kadro hareketi, gerçek bir toplumsal tabana dayanıyor, güçlü bir liderlikle de buluşunca böyle bir şey ortaya çıktı. Her zaman oluşmaz böyle bir şey. Bu büyük bir şans oldu.

Burhan Kuzu Hakkında
Aynı yıl Tekirdağ’da Maiyet Memuru olarak kaymakamlık stajını yaptı. 6aylık stajın ardından İçişleri Bakanlığı’nın muvafakatını da alarak, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Kürsüsü’ne asistan olarak girdi.Bu arada hakimlik ve savcılık sınavlarında da başarılı olan Burhan Kuzu 1984 yılında doktor,1987 yılında yardımcı doçent,1989 yılında doçent, 1998 yılında profesör oldu.1980-82 yılları arasında Paris Sorbonne Üniversitesi Huku...
devamı
Recep Tayyip Erdoğan Hakkında
Üniversiteyi Marmara Üniversitesi İktisadî ve Ticarî Bilimler Fakültesi'nde okuyan Erdoğan, bu okuldan 1981 yılında mezun oldu. Gençlik yıllarından itibaren sosyal hayat ve siyasetle içice bir yaşamı tercih eden Erdoğan, disiplinli ekip çalışmasının ve takım ruhunun önemini kendisine çok genç yaşlarda öğreten futbolla 1969-1982 yılları arasında amatör olarak ilgilendi. Aynı zamanda bu yıllar, genç bir idealist olarak memleket meseleleri ve toplu...
devamı
2 Eylül 2014 Salı günü yayınlandı