Karaciğer Kanseri Tedavisinde Yeni Umut

Kanserin en ölümcül türlerinden olan karaciğer kanserinde yüzde 70 oranında tedavi başarısının müjdesi önemli operasyonlara imza atan Doç. Dr. Ünal Aydın ' dan geldi. Aydın; “Karaciğer kanseri en ölümcül kanserler arasında yer almaktadır. Tedavisinde yüzde 70 oranında başarının elde edilmiş olması büyük bir başarı, insan sağlığı için büyük bir kazanımdır ' dedi.
Medical Park Hastanesi Tıp Fakültesi Laboratuvar İzmir Üniversitesi Medical Park 


İnsan sağlığının iflası olan kanser ve türleri modern tıbbın imkanlarıyla buluşturularak tedavi umudunu aşılamaya devam ediyor. Tür listesinde özellikle ölümcül vakalara en sık yol açmasıyla bilinen karaciğer kanserinde erken teşhis sayesinde yüzde 70 oranında tedavi başarısının elde edildiğini açıklayan İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi Medical Park Hastanesi Genel Cerrah Doç Dr Ünal Aydın; “Karaciğer kanseri en ölümcül kanserler arasında yer almaktadır. Karaciğer kanseri erken dönemde tespit edilirse bugün için tedavi edilebilen kanser grubu girmiştir. Erken teşhisi yapılmış olan bir karaciğer kanserinin eğer müdahale edilmesi gereken başkan bir sağlık sorunu yoksa o hastanın tedavi edilebilme şansı bugün için yüzde 70-80 oranındadır. Yüzde 70 onanında başarının elde edilmiş olması büyük bir başarı insan sağlığı için büyük bir kazanımdır” dedi.

' YAPAY KARACİĞERDE ÖNEMLİ AŞAMAYA GELİNDİ '

Tedavi evresinde karaciğer nakline de ihtiyaç duyulabildiğini ancak Türkiye ' de organ bağışının istenilen düzeye henüz erişemediğini hatırlatan Doç. Dr. Ünal Aydın, yapay organlarla bağışlara ve nakillere gereksinim duymadan sağlıklı vücutların yaşamlarını idame ettirebileceğini dile getirdi. Aydın şöyle konuştu: “Erken teşhis edilmiş bir karaciğer kanserinde en önemli tedavi alternatifi karaciğer naklidir. Karaciğer naklini başarı ile gerçekleştirebilirseniz bu hastaların tekrar kanserin nüksetmeden yüzde 70 oranında kanserden temizlenişmiş normal ömürlerini yaşarlar. Karaciğer naklinin yapılması için organ nakline ihtiyacımız vardır. Bugün için yapay organların yapılabilmesi için önümüzde belki de bir 10 yıl daha var. Yapay organlar yapılamadığı sürece bağışa ihtiyacımız var. Laboratuvar çalışmalar devam etmekte. Özellikle karaciğer de belli bir aşamaya gelindi. Hala ülkemizde organ bağışı çok sınırlı.”

' ŞİKAYETLERİ BENZER HASTALIKLARDAN AYIRT EDİLMELİ '

Kronik karaciğer hastalığı bulunanların risk gruplarının başında geldiğine dikkat çeken Doç. Dr. Aydın periyodik olarak altı ay süreli kontrollerde mutlak suretle yapılmaları gerekenler hakkında şu bilgileri verdi: “Bulgular bakımında bakıldığında yorgunluk, karın ağrısı, halsizlik, sarılık ve iştahsızlık gibi bulguları olabilir. Ama bulguların hemen hepsi diğer hastalıklarda da olabilir. Karaciğer kanserleri yüzde 90 oranında kronik karaciğer hastalığı zemininde gelişebilir. Bu bizim için uyarıcıdır. Söz konusu hastaların karaciğer hastalığı mevcut ise bu hastaları aynı zamanda kanser yönünden de taramaya tabi tutuyor ve sürekli izliyoruz. Kronik karaciğer hastalığı olan hastaların 6 aylık periyotlarla karaciğer ultrasonu ve kanda AFP takibi ile karaciğer kanserlerinin erken dönemde teşhisi mümkündür. Karaciğer kanseri erken dönemde tespit edilirse bugün için tedavi edilebilen kanser grubu girmiştir.”
14 Nisan 2013 Pazar günü yayınlandı