İftar ve Sahurda Nelere Dikkat Edilmeli?

Eskişehir Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Murat Çilekar, sahurda yağlı yiyeceklerden ve kızartmalarda uzak durulması gerektiğini söyledi.
İftar Vakti Sahur Devlet Hastanesi Sahur Yemeği Lüks İftar 


Sahurda hafif beslenilmesi gerektiğini belirten Op. Dr. Murat Çilakar, yemekten hemen sonra uyumanın vücuda zararlarından bahsetti. Sahurda protein ağılıklı yiyeceklerin yanı sıra sebze ve meyve tüketilmesi gerektiğini kaydeden Op. Dr. Çilekar, “Sahuru erken yapıp yatmak en çok tartışılan konulardan bir tanesi. Bu kesinlikle yanlış. Sadece su içip yatmak ve sahura kalkmadan tutulan oruçlar, özellikle çalışan insanların hipoglisemiye girmesine ve kişisel yaşamları, performansları ve iş yaşantılarını önemli derecede etkiliyor. Sadece su içip yatmak da aynı etkiye sebep oluyor. Mutlaka sahura kalkıp az da olsa bir şeyler yenilmeli. Sahurda protein ağılıklı beslenilmeli. Hafif ve sebze meyve ağırlıklı beslenilmeli. Sahura kalktıktan sonra hemen yatılmamalı. 1-1,5 saat vakit geçirilmeli. Çünkü hemen yemek yiyip yatmak, alınan gıdaların yağa dönüşmesine neden olurken, insanların hızlı kilo almasını sağlar. Sahurda sütlü ve hafif tatlılar tercih edilmeli. Sahurda yağlı yiyecekler ve kızartmalardan uzak durulmasını öneriyoruz. Hafif yiyecekler, et, buğday ekmekleri, az yağlı makarna Ramazan ayını rahat geçirmeye sebep olabilir” dedi.

“SAHURDA AŞIRI SU İÇMEYİN”

Özellikle çalışan kişilerin günlük 2,5 lire su tüketmesi gerektiğine dikkat çeken Op. Dr. Çilekar, sahurda aşırı içilen suyun vücuda faydası bulunmadığını aktardı. Op. Dr. Murat Çilekar, “Sahurda suya yüklenmemek gerekiyor. Kahve, çay ve gazozun suyun yerini tutmadığını bilmek gerekiyor. Vücut dengesini kurmak için mutlaka su tüketmek gerekiyor” şeklinde konuştu.

“İFTARDAN EN AZ BİR SAAT SONRA ÇAY İÇİLMELİ”

Çilekar, iftar sonrası içilen çayın demir emilimini azaltarak kansızlığa neden olduğunu da vurgulayarak şöyle devam etti:

“İftarda hafif beslenmeliyiz. Kişiler iftarda aniden yemek yiyip ardından tatlı yiyerek hipoglisemi ataklarına girebiliyorlar. Bunlar da kilo almaya neden oluyor. Yemekle çay arasına bir saat ara vermek gerekiyor. Çay erken dönemde demir emilimini azalttığı için hastalarda kansızlığa yol açabiliyor. İnsanlar gün içinde su ağılıklı beslenmeli. İftardan 1,5-2 saat sonra ara öğün alınmasını öneriyoruz. Ayrıca Ramazan ' da şerbetli tatlılardan uzak durulması gerekiyor.”

Op. Dr. Çilekar ayrıca, mide şikayetleri olan kişilerin sahurda ilaçlarını alıp oruçlarını tutabileceklerini, kronik hastalığı olan kişilerin ise hekimlerine danışarak oruç tutması gerektiğini de sözlerine ekledi.
25 Haziran 2014 Çarşamba günü yayınlandı