Engelli Çocuklara At Tedavisi

Kocaeli Üniversitesi Kartepe Meslek Yüksek Okulu'nda gerçekleştirilen, ' Atla Terapi ' (Hippoterapi) yöntemi engelli çocukların gövde kontrolü, yürüme ve vücut dengesini sağlama yeteneklerinin gelişmesine büyük katkı sağlıyor.
Fizik Tedavi Almanya Avusturya Kocaeli Üniversitesi 


Atların bir terapist gibi kullanıldığı tedavi yönetiminde, engelli kişilerde kavrayış, fiziksel, duygusal ve sosyal öğrenmeye dair davranışların düzenlendiği öğrenildi. Kartepe Meslek Yüksek Okulu'nda uzman terapistler tarafından yapılan tedaviye, Türkiye dışında dünyanın bir çok ülkesinden hasta geldiği öğrenildi.

Atla Terapi ile ilgili konuşan Kartepe Meslek Yüksek Okulu Müdür Yrd. Doç Dr. Erdener Balıkçı, ' Şuanda biz burada atla terapi uygulamaktayız. Kocaeli Üniversitesi Fizik Tedavi Anabilim dalında Atla Terapiye uygun görülen hastalar buraya getiriliyor, burada poli atlarıyla tedaviye destek bir terapi uyguluyoruz. Hasta sayımız her geçen gün artıyor çünkü uygulamanın Türkiye'de çok yeni. Ayrıca üniversite bazında tek yapılan yer burası. Gerek uygulamadaki ciddiyet gerekse uygulam sisiteminin yönergeli olması nedeniyle hasta sayısı her geçen gün artıyor. Faydasının olup olmadığı konusunu benden değil de hasta yakınlarından duyarsanız çok daha anlamlı olacak, biz gerçekten bu konuda çok ciddi yol katettiğimizi ve hastalarımızdan olumlu sonuçlar aldığımızı görüyoruz. Atla Terapi ile ilgili Almanya'dan, Avusturya'dan, yurt dışından gelen hastalarımız var. Zaten Türkiye'nin her yerinden hastalarımızı da kabul ediyoruz burada otellerde konaklayıp tedavimize katılıyorlar. Hastalarımızdan sens başında 10 TL ücret talep ediyoruz. Bu işin resmi olarak tek yapıldığı yer burasıdır ' dedi.
Nazlıkız ve İlayda isimli poli cinsi atlarla tedaviye katılan 5 buçuk yaşındaki Onur İnci'nin annesi Sevim İnci, ' Tedavinin çok faydasını gördük bu bizim ikinci seansımız. Şuanda 13. günümüz ve oğlumuz dengede durmaya başladı. Tedavi sayesinde oğlumuz çok rahatladı, bacaklarındaki kasılmalar azaldı, bizim için denge çok önemli ve hayvanları çok seviyor. Biz çok faydasını gördük herkese bu tedaviyi öneriyorum ' dedi.

Atla Terapi tedavisine katılan Ayberk Bektaş ve Onur İnci'ye uzman terapistler çubuk kraker ikram ederken, tedavi gören engelli çocuklar çalan müziğe ayak uydurmayı da ihmal etmiyorlar.
23 Mayıs 2012 Çarşamba günü yayınlandı