Enfeksiyondan korunmanın en etkili yolu el yıkama
Diş Fırçası Çevre Temizliği El Temizliği Öğretmenler Bağışıklık Sistemi
-doktorun açıklamaları
( BURSA )- Okul döneminde enfeksiyon kontrolü BURSA
- Okullarda enfeksiyonların sık görüldüğünü ifade eden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Soner Sarmaşık, aşı ve el yıkamanın enfeksiyonların yayılmasını önlemek için en basit ve etkili yol olduğunu söyledi.
Enfeksiyona yol açan mikropların eller aracılığı ile kalem, kapı kolu, masa gibi nesnelere geçtiğini ve bu nesnelere dokunanlara bulaşabileceğini belirten Acıbadem Bursa Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Soner Sarmaşık, birçok mikrobik ishal ve hepatit A gibi enfeksiyonların yayılmasının bu şekilde olduğuna dikkat çekti. El temizliğinin birçok hastalıktan korunma yollarından biri olduğunu ifade eden Dr. Mehmet Soner Sarmaşık, “Çocuklarımıza el temizliğini ve önemini iyi öğretmeliyiz. Özellikle küçük sınıflarda ve anaokullarında öğretmenlerin temizlik konusundaki kontrolü de önem taşımaktadır. Bazı organizmalar elden ele veya eşyalar aracılığı ile direkt temas yoluyla bulaşırken bazıları hapşırık ve öksürük gibi yollarla partikül aracılığı ile havada yayılım gösterir ve bu havayı soluyanlara bulaşır. Bakteriyel cilt enfeksiyonları, ve uyuz gibi bazı enfeksiyonların bulaşması için direkt temas gerekir. Öpücük hastalığı gibi bazı hastalıklarda ise tükürük gibi vücut salgılarının teması ile enfeksiyon bulaşabilir. Besinler ve suda, mikroorganizmaların ürettiği toksin maddeler ve mikroorganizmaların bulunması sonucu besin zehirlenmesi de meydana gelebilir” dedi.
Risk altındaki kişilerin aşılanması ve okula gönderilmemesi gerektiğini belirten Sarmaşık, “Bazı standart tedbirlerin alınması ve basit sağlık kurallarına dikkat edilmesi çok mühim. Mesela el hijyenine önem verilmesi, çevre temizliğine dikkat edilmesi, atıkların uygun toplanması gibi hususlara dikkat edilmelidir. El yıkama enfeksiyonların yayılmasını önlemek için en basit ve etkin yoldur. Ellerin hangi durumlarda ve nasıl yıkanacağı etkin bir şekilde öğretilmelidir. Okullarda havlu-diş fırçası, su bardağı ve sulukların paylaşımının önlenmesi gerekir. Öksürük hapşırık gibi durumlarda başını çevirmeyi, ağzını kapamayı ve eğer salgılarla temas ederse ellerin etkin şekilde yıkanması öğretilmelidir. Kullanılan kâğıt mendiller kapalı çöp kutularına atılmalıdır. Ayrıca çocuğun bağışıklık sistemini güçlendirecek dengeli düzenli beslenme, düzenli uyku önemli olmaktadır. Çocuğun hastalıklara yanıtını, bağışıklık sisteminin, beslenmesinin ve gelişiminin durumunu değerlendiren hekimler gerektiğinde bazı vitamin destekleri de planlayabilirler” diye konuştu.
27 Eylül 2018 Perşembe günü yayınlandı