Barış Manço - Arkadaşım eşşek

Barış Manço - Arkadaşım eşşek, Barış Manço'nun 70'inci doğum gününde unutulmadı.Barış Manço kimdir hayatı, Barış Manço'nun unutulmaz şarkıları Unutumadım , Domates Biber Patlıcan, Sarı Çizmeli Mehmet Ağa ...
Google Kol Düğmeleri Dönence Barış Manço Anadolu Rock 


2 Ocak 1943, İstanbul doğumlu olan Barış Manço ' nun bugün 70. doğum günü. Google ise arama motoruna yerleştirdiği doodle (özel logo) ile ünlü sanatçıyı konuk etmiş durumda. Şarkıcısı, besteci, söz yazarı ve TV programcısı kimliklerine sahip olan Barış Manço, Anadolu Rock türünün de kurucuları arasında yer almaktadır. 200 ' ün üzerindeki bestesi ile Manço, 12 altın ve 1 platin albüm ile kaset ödülü kazanmıştır. Hazırladığı TV programıyla da neredeyse tüm Dünya ' yı gezmiştir.

Türkiye ' de rock müziğin kurucuları arasında yer alan Manço, bazı halk türkülerini ve klasik Türk müziği parçalarını rock müziğe kazandırarak farklı müzik türleri arasında iletişim kurmaya çalışmıştır. Sanatçının ün kazanmasını sağlayan Kol Düğmeleri parçasını da yapan Kaygısızlar grubu Anadolu türkğüleri, doğu ezgileri ve çağdaş Batı müziğini sentezleyerek özgün bir tarz oluşturur. Türkiye şartlarında farklı tarzıyla dikkatleri üzerine çeken Barış Manço giyimi, uzun saçları, sakalları ve yüzükleri ile kabul görmüştür. 1970 ' lerde yazdığı ve 100 binden fazla satan Dağlar Dağlar türküsü büyük beğeni kazanırken Moğollar ve Kurtalan Express ile özgün müzik tarzına devam etmiştir. Dönence ve Gül Pembe Kurtalan Ekspress ile yapılan önemli çalışmalar olmuştur. Sanatçının birçok eseri günümüze kadar hiç unutulmamıştır.

Barış Manço ' nun 1988 ' de TRT 1 ekranları için hazırladığı çocuk ve aileye yönelik bir eğitim, kültür ve eğlence programı “7 ' den 77 ' ye” unutulmazlardandır. Programda “adam olacak çocuklar” ile sohbetler gerçekleştirilmiştir. 1998 yılında 378. Kez ekrana gelen program Türk televizyonculuğunda önemli bir rekor kırmıştır. Ayrıca “Ekvatordan Kutuplara” isimli program ile 5 kıtada 100 ' den fazla değişik yöreye gidilerek 600 bin kilometreye yakın yol kat edilmiştir. Ayrıca Manço, “4 x 21 Doludizgin” adında bir talk-show programının yapımcılığını da yapmıştır. Sanatçının tek sinema filmi ise 1975 tarihli “Baba Bizi Eversene”dir.

“Barış Abi” 31 Ocak 1999 ' da İstanbul ' un Moda semtindeki evinde kalp krizi sonucu hayatını kaybetmiştir.

2 Ocak 2013 Çarşamba günü yayınlandı