Reha Çamuroğlu: 'Diyanet İşleri Başkanlığı'nın varlığı büyük bir sorun'

Yazar Reha Çamuroğlu, canlı yayında kızdıracak bir açıklamada bulundu. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın varlığının büyük bir sorun olduğunu savunan Çamuroğlu, 'Bu kurumun kalkması gerektiğini düşünüyorum ' dedi.
Diyanet İşleri Başkanı Aleviler Mekke Enver Aysever Reha Çamuroğlu 


Yazar Reha Çamuroğlu, Aykırı Sorular programında Enver Aysever'in sorularını yanıtladı. İnanç ve iktidarın konuşulduğu programda Çamuroğlu, Diyanet İşleri Başkanlığı'nı çok kızdıracak bir açıklamada bulundu.

'Diyanet İşleri Başkanlığı ile çok tartışma var ' diyen Aysever, Çamuroğlu'na 'Laik bir ülkede Diyanet İşleri Başkanlığı olur mu? Demokrasiye uygun mu? Aleviler orada temsil edilip yeni bir durum mu yaratılmalı yoksa toptan ortadan kaldırılıp bu işler cemaatlere mi bırakılmalı? ' sorusunu yöneltti.

'Uzun vadede Diyanet İşleri Başkanlığının kalkmasını gerektiğini düşünüyorum ' yanıtını veren Çamuroğlu, 'Ama bunun kısa ve orta vadede gerçekçi bir talep olmadığını düşünüyorum. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Türkiye'deki bütün inançları bünyesinde barındıran ama hacca gitme, umreye gitme gibi din hizmeti vermeyen, bu hizmeti müminlere bırakan bir dini üst kurul, bir dini görüşler gibi yüksek kurula dönüşmesinden yanayım ' şeklinde konuştu.

'FAZLASIYLA SİYASAL BİR KURUM '


Diyanet İşleri Başkanlığı'nın varlığının büyük bir sorun olduğunu savunan Reha Çamuroğlu, 'Bu kurum fazlasıyla siyasal olduğunu geçmişte ortaya koymuştur. Elbette kendisini fetva makamı olarak görmektedir. Mesela 2008 yılında Sayın Bardakoğlu Diyanet İşleri Başkanı iken tam da açılımın en başlarında Mekke'den bir açıklama yaptı. Dedi ki; 'Cemevleri ibadethane olmaz.' İlginçtir, bu açıklamayı Türkiye'den de yapmadı. Hac'dayken Mekkede yaptı ve şöyle de bir ekleme yaptı. 'Siyasetçiler kendi işlerine baksınlar.' Yani inanç gibi toplumsal bir konuda bir Diyanet İşleri Başkanı 'Siyasetçiler kendi işlerine baksınlar' diyor. Siyasetçinin işi bu zaten ' ifadelerini kullandı.

KÜRDİSTAN ALEVİ KONGRESİ ETNİK BÖLÜNMEYİ GETİRİR, KARŞIYIM


Zorunlu din dersine karşı olduğunu da ifade eden Çamuroğlu, Aysever'in, 'Kürdistan Alevi kongresi yapıldı. Bu kongre aleviler açısından ne anlama gelir.? Türk aleviler, Arap aleviler diye bir ayrım yapılabilir mi, doğru bir ayrım mıdır? ' sorusuna şöyle yanıt verdi:

'20 küsür senedir bu toplumun içinde alevi hakları için mücadele ediyorum. 20 küsür senedir Türk aleviler ya da Arap aleviler, bir Türk alevileri kongresi ya da bir Arap alevileri kongresi düzenlemediler. Çünkü biz aleviliğimizin etnik kimliklerimizin çok üstünde, bizi birleştiren temel bir unsur olduğunu düşündük, Buna inandık, böyle dvarandık. Türk aleviler olarak bir gün bile Türk alevileri kongresi düzenlemeyi düşünmedik. Alevileri etnik temelde bölmeye çalışlan girişimlerin hüsranla sonuçlanacağını, faydadan çok onu düzenleyenlere yara açacağını düşünüyorum. ' BEYAZ GAZETE

26 Şubat 2013 Salı günü yayınlandı