Uluslararası Altın Koza Film Festivali Başladı

Adana ' da bu yıl 20. ' si organize edilen Uluslararası Altın Koza Film Festivali, Türk sinemasının ' 4 yapraklı yoncası ' nın katıldığı törenle başladı. Sinema dünyasından çok sayıda ünlüyü ağırlayan gece, renkli görüntülere sahne oldu. Sevilen sanatçı Gölsel de festivale sevilen parçaları ile renk kattı.
Filiz Akın Fatma Girik Hülya Koçyiğit Adana Altın Koza Halit Ergenç 

Adana Büyükşehir Belediyesi ' nce düzenlenen ' 20. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali ' nin açılışı Merkez Park içerisindeki Amfi Tiyatro ' da gerçekleştirildi. Türk sinemasının ' 4 yapraklı yoncası ' olarak adlandırılan Türkan Şoray, Fatma Girik, Hülya Koçyiğit ve Filiz Akın ' ın katılımıyla başlayan törende, Şoray ' a Halit Ergenç, Girik ' e Sinan Tuzcu, Koçyiğit ' e Yetkin Dikinciler, Filiz Akın ' a da Yiğit Özşener eşlik etti. 4 yapraklı yonca, törene partnerleri ile birlikte bindikleri ' antika arabalar ' ile geldi. Ünlülerin arabadan inip halkı selamlaması ile adeta amfi alkıştan yıkıldı. Tören alanının girişinde festivalin ev sahibi Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, eşi Serpil ile birlikte davetlileri karşıladı. Çok sayıda sinema oyuncusunun, film yapımcısının ve sinemaseverin katıldığı gecede, sanatçı Göksel de eski Türk filmleri müziklerinden derlediği parçaları söyledi.

TÜRK SİNEMASININ 100. YILINA ÖZEL PROGRAM
Törenin açılış konuşmasını yapan Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, festivalin 20 ' inci yılını doldurduğunu belirterek, Türk sinemasının gelecek yıl 100. yılını kutlayacağını ve bu yıla özel bir program hazırlayacaklarını söyledi. Aldırmaz, festivalin 20 ' inci yılında birbirinden değerli sanatçıların ağırlandığını ifade ederek, “Türk sinemasının ' 4 yapraklı yoncası ' olarak anılan sanatçılarımızla muhteşem bir gece geçiyoruz. Onları bugüne kadar yan yana ya 2 ya da 3 defa görmüşsünüzdür. Bu başarı sizin başarınız” dedi.
Sanat TIR ' ı ile festivalin Anadolu ' nun dört bir yanına taşındığını kaydeden Aldırmaz, “Altın Koza Film Festivalimiz sevgi, barış ve kardeşlik festivali ve bu kimliğini taşımaya devam edecek” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından festivalde çeşitli dallarda yarışacak olan filmlerin kısa gösterimleri sunuldu. Gösterimlerin ardından Altın Koza Film Festivali ' nin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması jüri başkanlığını yapacak olan Beki Probst ve jüri üyeleri sahneye çıkarak sinemaseverleri selamladı.

4 YAPRAKLI YONCA ÇIKTI, AMFİ YIKILDI
Gecenin beklenen anına gelindiğinde ise Türk sinemasının ' 4 yapraklı yoncası ' olarak adlandırılan Türkan Şoray, Fatma Girik, Hülya Koçyiğit ve Filiz Akın sırasıyla sahneye çıktı. Ünlü oyuncular Halit Ergenç, Sinan Tuzcu, Yetkin Dikinciler ve Yiğit Özşener ' in eşlik ettiği, Türk sinemasının unutulmaz kadınları, uzun süre ayakta alkışlandı. Oyuncu Fatma Girik yaptığı konuşmada, ilk düzenlenen Altın Koza Film Festivali ' nde ' Ezo Gelin ' ile ödül kazandığını hatırlatarak, film festivallerinin nerede yapılırsa yapılsın güzel olacağını ifade etti. Filiz Akın ise, sinemanın bu günlere gelmesinde seyircinin büyük emeğinin olduğunun altını çizdi. “Yaşasın Türk sineması” diyerek sözlerine başlayan Hülya Koçyiğit de, “Yüz yıldır var olan Türk sineması hepimizi bu gecede buluşturdu. Bu gece gerçekten de çok özel bir gece. Çünkü Türk sinemasına 50 yılın üzerinde hizmet vermiş, gönüllerde taht kurmuş nice büyük sanatçılar bir arada. Festivalde yarışacak filmlerimiz var, onların heyecanını yaşıyorum ve genç arkadaşlarıma başarılar diliyorum” şeklinde konuştu.
Türk sinemasının ' Sultanı ' Türkan Şoray da, Halit Ergenç ile birlikte çıktığı sahnede gördüğü ilgi karşısında duygulu anlar yaşadı. Şoray, sinema sevgisinin yıllarda sanatçıları hayata bağladığını belirterek, “Sinemayı sevmemize sebep olan sizlersiniz. Sevgili Adanalılar, buranın mevsimi gibi sıcacıksınız. Gösterdiğiniz sevgi ömrüme 10 sene katmıştır” ifadelerini kullandı.

“EN YAKIŞIKLI KAVALYE BENİMKİ”
Türkan Şoray, kendisine gecede kavalyelik eden oyuncu Halit Ergenç ' i ' dünyanın en yakışıklı erkeği ' diye överken, Fatma Girik de kavalyesi Sinan Tuzcu'yu çok yakışıklı bulduğunu belirtti.
Ünlülerin konuşmalarının ardından sahneye çıkan Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz tarafından Türkan Şoray, Fatma Girik, Hülya Koçyiğit ve Filiz Akın ' a günün anısına plaket takdim edildi. Oyuncular Halit Ergenç, Sinan Tuzcu, Yetkin Dikinciler ve Yiğit Özşener ' in de plaketlerini alması ile sahneye konfeti yağdı ve havai fişek gösterisi yapıldı.
Sunuculuğunu Levent Özdilek'in yaptığı gecenin sonunda şarkıcı Göksel, eski Türk filmleri müziklerini seslendirdi.
Filiz Akın Hakkında
TED Ankara Koleji ve Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Arkeoloji bölümü mezunu olan Akın, 1962 yılında Artist mecmuasının düzenlediği yarışmayı kazanarak oyunculuğa başlayan Akın, sinema kariyeri boyunca desteğini esirgemeyen ise 1980'li yıllarda sinemayı bırakmış ve yönetmen ve yapımcı Türker İnanoğlu, Bubi Rubinstein ve MİT müsteşarı Sönmez Köksal ile evlilikler yapmıştır. 2002 yılında yakalandığı çene kanseri hastalığını yen...
devamı
Fatma Girik Hakkında
Hayatı ve kariyeri: İstanbul'da doğdu. Cağaloğlu Kız Lisesi'ni bitirdi. 1957 yılında ilk baş rolü olan, yönetmenliğini ve senaristliğini Seyfi Havaeri'nin yaptığı Leke'ydi. Leke'yi oyuncu olarak adından bahsettirmeyi başaramadığı birkaç iddiasız yapım daha izledi. Fatma Girik'in performansıyla dikkatlerden kaçmayacağı film, Memduh Ün'ün yönetmenliğindeki 1960 yapımı Ölüm Peşimizde'ydi. Memduh Ün’le tanışıklığı Girik’in hayatındaki dönüm noktaları...
devamı
Halit Ergenç Hakkında
Halit Ergenç Ortaöğrenimini Beşiktaş Atatürk Lisesi'nde tamamlamıştır. 1989’da İTÜ Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri'nden ikinci senesinde ayrılan Ergenç, aynı sene girdiği Mimar Sinan Üniversitesi Opera ve Müzikal Tiyatro Oyunculuğu bölümlerini bitirmiştir. Oyunculuk kariyerinde önemli bir yere sahip olan müzikal, opera ve bale çalışmaları arasında The Adventures of ZAK-New York, Kiss Me Kate, Tatlı Charity, Beni Seviyor, Kral ve Ben”, Amphitrion...
devamı
17 Eylül 2013 Salı günü yayınlandı