Topkapı Sarayı’nda Harem-i Hümayun Sergisi

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ' Harem-i Hümayun ' sergisinin son zamanlarda popüler bir alanda yanlış bilinen bilgilerin, sergi sayesinde doğru yola yöneltilebileceğini söyledi.
Kanuni Sultan Süleyman Ertuğrul Günay Hürrem Sultan İlber Ortaylı 

Topkapı Sarayı ' nda gerçekleşen 'Harem-i Hümayun' adlı serginin açılışına Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve Tarihçi İlber Ortaylı ve çok sayıda davetli katıldı. Sergi açılışında konuşan Bakan Günay, son zamanlarda fazlaca popüler olan bir alanda bilgilerin yanlış yönlendirildiğini söyledi.

Günay, “Son zamanlarda fazlaca popüler olan ve bazı yanılsamalara da popüler olması nedeniyle muhatap olan bir alanda, bilgilerimizin gerektiği doğrultuya sevk edecek bir serginin açılışını yapıyoruz. İçinde bulunduğumuz mekan 400 yıldan fazla bir cihan imparatorluğuna ev sahipliği yapan bir yönetim merkezidir. Burası yönetim merkezi olmakla beraber İmparatorluğun mahremi de olmuştur. Harem ismi oradan gelmektedir. Padişah olacak olan sultan çocukları ve o çocukları doğuran muhterem anneler ve anne adayları dünyadan biraz gizli ama dünyanın bütün bilgilerine açık bu alanda inanılmaz bir disiplin ve hiyerarşi içinde yaşamış ve yetişmişler” dedi. Günay, “Son zamanlarda bir takım popüler sanat hareketleri, onlarında niyetlerini saygı ile karşılıyorum. Popüler bu sanat hareketlerin gösterdiklerinin daha ötesinde, burada ilmin hiyerarşi disiplinin gelenek ve göreneğin harman olduğu özel bir okul, ev statüsü yaşanmıştır. Bugün gezdiğimiz mekanda göreceğimiz objeler nasıl bir disiplinin nasıl bir eğitim olduğunu bize bazı simgesel örneklerle gösterecektir” şeklinde konuştu. Serginin açılışında konuşan Tarihçi İlber Ortaylı da Topkapı Sarayı ' nın büyük Rönesans Aydını Fatih Sultan Mehmet tarafından inşaat ettirildiğini söyledi. Ortaylı, “Dönem içinde genişletilen Topkapı Sarayı ' nda ilk 4 padişah burada ölmemiştir. Seferlerde hayatları sona ermiştir. Burada Harem ' i ilk kurduran da sevgili zevcesi Hürrem Sultan ' ın talebi üzerine Kanuni Sultan Süleyman Han ' dır.” İfadelerini kullandı. Yapılan konuşmalarının ardından serginin açılışını gerçekleştiren Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve Tarihçi İlber Oltaylı ve protokol üyeleri, daha sonra sergiyi gezerek incelemelerde bulundu. Öte yandan yapılan açıklamada ' Harem-i Hümayun ' sergisinin 4 bölümden oluştuğu ve padişahların, eşlerinin ve çocuklarının 300'e yakın eşyasının sergilendiği açıklandı.

13 Haziran 2012 Çarşamba günü yayınlandı