Tatların Buluşması: Tarım, Turizm, Balıkçılık Etkinliği Foça'da

İzmir'in turistik ilçesi Foça, doğanın yaşaması için geleneksel üretimin önemini dile getirmeyi hedefleyen, “Tatların Buluşması: Tarım, Turizm, Balıkçılık” buluşmasına hazırlanıyor.
Ege Bölgesi Gökhan Günaydın Aziz Kocaoğlu Gürol Ergin Birleşmiş Milletler 

12-14 Nisan tarihlerinde Foça Belediyesi ve Türkiye ' nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi ' nin katkılarıyla Slow Food Foça Zeytindalı Birliği ve S.S. Foça Merkez Su Ürünleri Kooperatifi işbirliğinde gerçekleştirilecek olan “Tatların Buluşması: Tarım, Turizm, Balıkçılık” etkinliklerinin, üç gün süreceği belirtildi.

Geleneksel üretim yöntemlerini yaşatan ve destekleyen herkesi “Tatların Buluşması: Tarım, Turizm, Balıkçılık” buluşmasına etkinliklerine davet eden Foça Zeytindalı Lideri Gül Girişmen, hafta sonu gerçekleştirilmesi planlanan etkinlikler hakkında şu bilgileri verdi: ' Etkinlikler kapsamında Foça ' da doğanın korunması için tarım, turizm ve balıkçılığın yaşamasının ve Anadolu ' da biyo çeşitliliğin önemi başta olmak üzere çeşitli konular, uzmanlar tarafından sunulacak. Bunların yanı sıra şarap, bal, peynir, zeytin ve zeytinyağı üretimi konularında Slow Food ' un da felsefesi olan iyi, temiz, adil üretim yöntemlerinin tanıtılması için üreticiler tarafından atölye çalışmaları düzenlenecek. Foça ve Ege Bölgesi ' nin yemekleri, İzmir ' in usta şefleri ve Foçalı kadınlar ve gençler tarafından katılımcılara sunulacak. Ege Bölgesi peynirlerinin Slow Food ' un presidia olarak markalaştırdığı yerel ürünler arasına alınması, İtalya ' dan katılacak uzmanlar tarafından bu organizasyon kapsamında değerlendirilecek. Geleneksel üretim yöntemlerinin yaşaması bu alanda çalışanların ve bunlarla birlikte doğanın da yaşaması anlamına geliyor. Türkiye ' de hızla yok olan biyo çeşitliliğin korunması için yasal düzenlemeler, bilimsel çalışmalar kadar balıkçılar ve çiftçiler gibi üreticilerin de sayısının artması ve desteklenmesi önem taşıyor.Ayrıca Foça Belediyesi ve Türkiye ' nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi ' nin katkılarıyla yürütülen bu organizasyon, Birleşmiş Milletler Küresel Çevre Fonu (GEF) Küçük Destek Programı (SGP) tarafından desteklenmektedir. '

“Tatların Buluşması: Tarım, Turizm, Balıkçılık” etkinliklerinin hem Foça, hem de ülke açısından önemli bir organizasyon olduğunu belirten Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ ise, ' Türkiye'nin ilk ve tek yeryüzü pazarı ilçemizde kuruldu. Biz Foça Belediyesi olarak, İtalya merkezli Earth Market adıyla dünyaca bilinen Yeryüzü Pazarı'nı ilçemize kazandıran uluslararası Slow Food Hareketi ile birlikte hareket ediyoruz. Bu anlamda ilçemizde bu hafta sonunda Belediyemiz, Su Ürünleri Kooperatifimiz ve Slow Food Foça Zeytindalı işbirliğinde üreticiden tüketiciye halkımız adına önem arz edecek oldukça faydalı bir organizasyona ev sahipliği yapmaya hazırlanıyoruz. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Aziz Kocaoğlu, Slow Food Asbaşkanı Piero Sardo, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sayın Gökhan Günaydın ve İzmir ' li tadım uzmanı, gazeteci, televizyoncu Nedim Atilla gibi çok kıymetli isimlerin katılımlarıyla festival havasında gerçekleştireceğimiz etkinliklerimize herkesi bekliyoruz ' diye konuştu.

S.S. Foça Merkez Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ceyhan Çetin de, kurum olarak böylesine ciddi bir organizasyonun içinde aktif görev almaktan ötürü son derece mutlu olduklarını belirterek, ' Etkinlikler kapsamında bölgemiz balıkçılığının masaya yatırılacağı bir panel gerçekleştirilecek. Panelimize CHP'li Muğla Eski Milletvekilimiz Prof Dr. Gürol Ergin ve Türkiye Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Başkanı Ramazan Özkaya'da konuşmacı olarak katılacaklar ' dedi
11 Nisan 2013 Perşembe günü yayınlandı