Foçada Slow Etkinlikleri Başladı

Uluslararası Slow Food hareketi tarafından dünyanın 28. Yeryüzü Pazarı (Earth Market) ilan edilen Foça Yerel Pazarı'nın kurucusu Slow Food Foça Zeytindalı Birliği ve S.S. Foça Merkez Su Ürünleri Kooperatifi işbirliğinde gerçekleştirilen “Tatların Buluşması: Tarım, Turizm, Balıkçılık” etkinleri, Foça Belediyesi Sosyal Tesisleri'nde düzenlenen törenle başladı.
Mustafa Mutay Aziz Kocaoğlu Market Balıkesir Üniversitesi İtalyan 

Açılış törenine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Dünya Bio Çeşitlilik Hareketi Başkanı Piero Sardo, Bozcaada Belediye Başkanı Mustafa Mutay, Slow Food Foça Zeytindalı Lideri Gül Girişmen, Balıkesir Üniversitesi Edremit Meslek Yüksek Okulu öğretim görevlisi Mücahit Kıvrak, Foça Merkez Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ceyhan Çetin, CHP Foça İlçe Başkanı Osman Mert, CHP'li Foça Belediye Meclis üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

Törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, etkinlikte emeği geçenlere ayrı ayrı teşekkür ederek şunları söyledi: ' Yereli ayağa kaldırmak, güçlendirmek ve yerel değerleri gün ışığına çıkartıp bu güzel beldelerimizde dünya insanlığına sunmak amacımız olmalıdır. Yerel değerlerimizi korumak,geliştirmek,rengimizi,dokumuzu,farklılığımızı dünyaya açmak ve tanıtmak demektir.Farklılıkları yakalayıp,farklılıkları sunmak ancak bugün burada olduğu gibi diğer kentlerle aramızdaki farklılığı sergilemek ile mümkündür. Ancak o zaman farklılığımıza insanları davet edebiliriz. Bu noktada bizimde yola çıkış nedenimiz bu kenti kalkındırmaktır.Özellikle burada desteklediğimiz kazı çalışmalarıyla Foça'yı belirli bir noktaya taşırken, diğer taraftan değerlerimizi ortaya çıkartıyoruz. Bu pazarda üreticinin ürününü değerlendirip farkındalık yaratırken aslında birşeyi yapıyoruz.Kentimizi her köşesinden her insana katkıda bulunarak katılımcı bir anlayışla hem yönetiyoruz hemde kalkınmasını sağlıyoruz. '

Stantları dolaşıp bilgi alan Başkan Kocaoğlu, kendisine ikram edilen geleneksel lezzetlerin tadına bakmayı ihmal etmedi. Kocaoğlu, kendisine geleneksel ev yemeği ikram edenlere, ' Burada böyle avanta yemek olduğunuz bilseydik, ona göre gelirdik kardeşim ' diye espri yaptı.

12 kilo fazlası olduğuna dikkat çeken Kocaoğlu, ' Hep böyle ikramlarla belediye başkanını şişmanlatıyorlar. Ondan sonrada 'Başkana bak ne kadar çok şişmanladı. Eskiden aç geziyordu herhalde' diyorlar ' diyerek, etrafındakileri güldürdü.

Yurdun muhtelif bölgelerinden gelerek yöresel ürünleriyle etkinliklere katılım gösteren Slow Food gönüllüleri şarap, bal, reçel, peynir, zeytin ve zeytinyağı gibi ürünlerini katılımcılara sundu. Ayrıca, yerel ürünlerden yapılan ıspanaklı erişte konuklara öğle yemeği olarak ikram edildi.

Etkinlikler kapsamında; ' Zeytin ve Zeytinyağının İnsan Yaşamındaki Önemi ' konulu bir panel gerçekleştirildi. Panele konuşmacı olarak katılan Edremit Meslek Yüksek Okulu öğretim görevlisi Mücahit Kıvrak, barkovizyon gösterimi eşliğinde yaptığı sunumunda, zeytincilik sektörünün geçmişten günümüze gelişimini, zeytin üreticiliğinde zeytinyağının nasıl daha kaliteli hale getirilebileceği konularında bilgiler verdi. Etkinlikler, Uluslararası Slow Food Hareketi'nin ikinci başkanı İtalyan Piero Sardo ' nun “Biyoçeşitlilik Nedir?” konulu söyleşisi ile devam etti.

Etkinliklere yöresel ekmeği ile katılan Bozcaada'nın Belediye Başkanı Mustafa Mutay da, Foça ' ya uzun zamandır gelip gittiklerini ve burayı çok beğendiğini kaydetti. Başkan Mutay, Foça ve Bozcaada'nın Belediye Meclislerinde aldıkları kararla kardeş belediyeler olduğunu, kardeş belediye daveti ile “Tatların Buluşması” etkinliğine katıldıklarını ve destek verdiklerini, bu tür etkinliklerin yerel güzellikleri korunduğunu ve gelenekselleşmesi gerektiğini söyledi.

Program sonunda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve beraberindekiler, Foça Limanı'nda 'Bizim Sade' isimli balıkçı teknesiyle denize de açıldı.
14 Nisan 2013 Pazar günü yayınlandı