Ayvalık’ta 8.zeytin Hasat Şenlikleri

Balıkesir ' in Ayvalık ilçesinde, Ayvalık Belediyesi ile Ayvalık Ticaret Odası tarafından ortaklaşa olarak bu yıl 8. si düzenlenen geleneksel Zeytin Hasat Şenlikleri, Zeytin Pazarı ' nın açılışıyla start aldı.Ayvalık ilçe merkezinde bulunan Cumhuriyet Meydanında zeytin ve zeytinyağı sektöründe faaliyet gösteren firmaların erken hasat zeytinyağlarının da teşhir edildiği stantlarının yer aldığı pazarın açılışına ilgi büyük oldu.
Cumhuriyet Nihat Nalbant Hasan Bülent Türközen Küçükköy Ahmet Turhan 


Zeytin Pazarı ' nın açılışına, Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, Balıkesir İl Tarım Müdürü Abdulkadir Arslan, Ayvalık Kaymakamı Nihat Nalbant, Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Rahmi Gençer, Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen, Küçükköy Belediye Başkanı Mesut Ergin, Altınova Belediye Başkanı Asım Sürer, ATO yöneticileri il ve ilçe daire amirleri, sektör temsilcileri, tanınmış gazeteciler ve çok sayıda vatandaş hazır bulundu.Saygı duruşu ve istiklal marşının hep birlikte okunmasının ardından konuşan Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Rahmi Gençer, 8. Ayvalık Zeytin Hasat Şenlikleri ve bünyesinde kurulan Zeytin Pazarına gösterilen ilgiden duyduğu memnuniyeti ifade etti. Amaçlarının zeytin ve zeytinyağı tüketiminin arttırılması ve Türk Sanayicisinin zeytin ve zeytinyağının uluslar arası pazarda da layık olduğu noktaya ulaşması olduğunu kaydeden Gençer, Ayvalık Belediyesi ile birlikte düzenledikleri 8. Zeytin Hasat Şenlikleri programı kapsamında yapılacak faaliyetler hakkında katılımcılara bilgiler verdi.

Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen, amaçlarının yapılacak tüm etkinlik ve tanıtımla Ayvalık markasını zeytinyağı ve zeytinyağlı yemeklerle bütünleştirmek, yemek kültürünü vazgeçilmez noktalarından biri haline getirmek, aynı zamanda tarihi dokusu ile de bütünleştirerek yöreye hem markasal, hem de turistik canlılık kazandırmak ve tüm bunların yanı sıra yöreye agro turizm sayesinde canlılık ve hareket kazandırmak olduğunu söyledi.

Ulusal ve uluslar arası platformda Ayvalık orijinli zeytin, zeytinyağı firmalarının gücünü kalitesini yansıtacak, bütün markaların bir araya toplayarak kendi aralarında rekabeti tatlandırarak birlikte yeni pazarlar kazandırmak olduğunu kaydeden Belediye Başkanı Türközen, zeytin üreticisi ile zeytin sanayi sektörünün içinde bulunduğu sorunları da dile getirdi.

8. Ayvalık Zeytin Pazarı açılışından konuşan Balıkesir Valisi Ahmet Turhan ise, toplum olarak mevcut değerlerin korunmasının önemini vurgulayarak, “Önce değerlerimizi korumamız, sonrasında da bu değerleri birbirimizle paylaşmamız lazım. Değerlerimizi koruduğumuzda para kazanacağız. Bu yüzden de ülkemizine değerlerinden biri olan zeytine sahip çıkarak, sektörle beraber piyasalardaki çarkların dönmesini sağlanılabileceğine inanıyorum” dedi.

PAZARDA AÇILAN STANTLARI TEK TEK ZİYARET ETTİLER

Konuşmaların ardından yapılan folklor gösteriminin ardından, Vali Ahmet Turhan, Ayvalık Kaymakamı Nihat Nalbant, Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen, Küçükköy Belediye Başkanı Mesut Ergin ve Altınova Belediye Başkanı Asım Sürer zeytinyağı pazarının sembolik açılış kurdelesini kesti.Açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından Balıkesir Valisi Ahmet Turhan ve beraberindekiler Zeytin Pazarında firmalara ait stantları tek tek gezerek, stantlardaki zeytin ve zeytinyağlarını tadına baktı.

Stantlardan birinde zeytinyağlı baklavanın tadının çok lezzetli olduğunu vurgulayan Vali Turhan, zeytinyağlı baklavanın da tanıtımına önem verilmesini istedi.8. Ayvalık Zeytin Hasat Şenlikleri bünyesine yer alan Zeytin Pazarı'nın açılışında, bazı firmaların palyaço ve sihirbaz gösterileri vatandaşlardan büyük ilgi görürken, zeytin pazarında stant görevlisi genç kızlar açılışa renk kattı.Zeytin Pazarının açılışında zeytinyağı ile kızartılan yaklaşık 4 ton sardalye balığı, ekmek arası halde vatandaşlara ücretsiz dağıtıldı. Balık ekmek dağıtımında vatandaşların uzun kuyruklar oluşturduğu gözlendi.

8. Ayvalık Zeytin Hasat Şenliklerinin 2. gününde Monte İda Zeytin ve Zeytinyağı sponsorluğunda düzenlenecek Yürüyüş Yarışması ' nda Türkiye ' nin farklı illerinden katılacak yarışmacılara Ayvalık Atletizm Spor Kulübü ev sahipliği yapacağı öğrenilirken, şenlik bünyesinde Ayvalık ' taki zeytin ve zeytinyağı üreticileri yılın ilk hasadını yapacaklar.
Ayvalık Belediyesi ve Ayvalık Ticaret Odası işbirliğiyle düzenlenen 3 günlük Zeytin Hasat Şenlikleri kapsamında yapılacak panellerde, ülkemizdeki zeytinyağı üretim ve tüketimini artırmanın ve kaliteli zeytinyağı üretmenin yolları da masaya yatırılması bekleniyor.

20 Ekim 2012 Cumartesi günü yayınlandı