Üzüm Bağından Bakın Ne Fışkırdı?

Manisa'nın Alaşehir ilçesine bağlı Alkan Köyü'nde, özel bir enerji firması tarafından yürütülen jeotermal sondaj çalışmaları esnasında ilginç bir olay yaşandı. Firmanın sondaj yaptığı bölgeye yaklaşık 150 metre uzaklıkta bulunan üzüm bağının içinden bir anda jeotermal suyu fışkırdı. İHA Muhabirinin çekim yaptığı esnada bir anda patlayan ve yaklaşık 10 metre yüksekliğe kadar yükselen sıcak ve çamurlu su, hem muhabire hem de olay yerinde bulunan köylülere zor anlar yaşattı.
Belediye Başkanı Deprem Kandilli Rasathanesi Piyadeler 


Manisa'nın Alaşehir ilçesine bağlı Alkan Köyü'nde Muratlar Kırı Mevkii'nde İbrahim Akcan'a ait üzüm bağında gece 02:00 sıralarında buhar yükselmeye başladı. Köylünün ihbarı üzerine olay yerine gelen Jandarma ve İtfaiye ekipleri tam bir şaşkınlık yaşadı. Üzüm bağının içinde gökyüzüne doğru buhar yükseldiğini gören ekipler önce duruma bir anlam veremedi. Daha sonra üzüm bağına yaklaşık 150 metre mesafede özel bir enerji şirketinin jeotermal araması yaptığını fark eden ekipler, yoğun buhara müdahale edemeyince olay yerinden ayrıldı.

SABAH SAATLERİNDE DUMAN DAHA DA ARTTI

Üzüm bağının içinde 2 farklı noktadan yükselmeye devam eden buhar nedeniyle köy halkı olay yerine toplandı. Öğle saatlerinde ise büyük bir gürültüyle buharın çıktığı çukurlardan çamurlu su fışkırmaya başladı. Suyun fışkırma anını görüntüleyen İHA muhabiri ile olayı izleyen köylülerin üzerine bir anda çamurlu ve sıcak su yağdı.

-BELEDİYE BAŞKANI OLAY YERİNE GELDİ-

Jeotermal suyun çıktığı bölgede incelemelerde bulunan Alaşehir'e bağlı Piyadeler Belediyesi Belediye Başkanı Ali Demir ' Gece saat 1-2 sıralarında bizi arayan ve bu bölgede sondaj çalışması yapan firma yetkilileri itfaiye talep etti. Olay yerine geldiğimizde firma yetkilileri bizlere sondaj sahasında bir kaçak olduğunu ve bu kaçağı kontrol altına almaya çalıştıklarını söylediler. Firma yetkilileri sondaj sahasında açtıkları kuyuyu betonlama yöntemiyle kapatacaklarını ve arazi sahiplerinin tüm zararlarını karşılayacaklarını açıkladılar. Alkan Köyü muhtarı Hamit Akbulut ise firma yetkililerinin söz konusu kaçağı kapatmak için çalışmalarına aralıksız devam ettiğini söyledi.

-ZARAR 5 YILDA GİDERİLEMEZ-

Üzüm bağı zarar gören çiftçilerden biri olan Hürriyet Alkır ise ' Şu anda akmaya devam eden bu sıcak su 3 bin 5 bin dönümlük araziyi tehdit ediyor. Yetkilileri aradık kimse sorumluluk kabul etmiyor. Bu su toprağı yakıyor. Bu suyun içerisinde yüksek miktarda bor var. Sıcak sudan zarar gören bağlardan en az 3 yıl verim alınamaz. Üzüm bağlarının tamamen sökülüp, bağların içinde biriken yaklaşık 10 Cm'lik çamur tabakasının kazınması ve arazilerin yeniden tesviye edilmesi gerekir '

Diğer bir üretici Halil İbrahim Arık ise ' Bu ilginç olay ilk önce kayınım İbrahim Akcan'a ait üzüm bağında yaşandı. Önce yoğun bir buhar bulutu ardından da sıcak su fışkırdı. Arazi eğimli olduğu içinde onlarca dönüm alana sıcak su akmaya devam ediyor. Benim üzüm bağımda bu olaydan etkilendi. Bir yıllık emeklimiz şuan itibariyle heba olmuş durumda. Yetkililerden bir an önce mağduriyetlerimizi gidermelerini istiyoruz '

-DOZERLER SUYUN AKIŞ YÖNÜNÜ DEĞİŞTİRMEYE ÇALIŞIYOR-

Öte yandan sıcak suyun akış yönünü değiştirmek için olay yerine Piyadeler Belediyesi'e ait çok sayıda iş makinesi sevk edildi. Üzüm bağlarının aralarından kanallar açmaya çalışan ekipler, suyun daha fazla tarım arazisini etkilememesi için gecenin geç saatlerine kadar çalışmaya devam etti.

-FAY HATTINDAN ÇIKTI İDDİASI-

Köy sakinleri ise sıcak su ile ilgili olarak farklı iddialar oraya attı. Köy sakinleri, söz konusu firmanın sondaj çalışması yaptığı bölgeden Alaşehir Deprem Fayı'nın geçtiğini belirterek ' Son dönemde bu yörede bir çok özel şirket tarafından elektrik üretimi amaçlı jeotermal sondaj sahaları açıldı. Ancak tam bu ovadan Alaşehir Fayı geçiyor. Suyun çıktığı yerde tam bu fay hattının olduğu bölge. Uzmanlardan bu konunun araştırılmasını istiyoruz ' dediler. 28 Mart 1969 yılında Manisa'nın Alaşehir ilçesinde meydana gelen 6.5 şiddetindeki depremde Kandilli Rasathanesi kayıtlarına göre 4 bin 651 konut yerle bir olurken 49 kişide hayatını kaybetmişti.
20 Mayıs 2012 Pazar günü yayınlandı