Ağaç Kopyalama Makinesi Üretildi

Kastamonu ' da 23 yıllık marangozluk yapan bir usta, teknolojiye ayak uydurabilmek için kendisine ait ağaç kopyalama makinesi yaptı.Kastamonu ' nun Daday ilçesinde 47 yaşındaki Hüseyin Maden, köyünde çiftçilik yaparken 10 aylık çıraklığının ardından 24 yaşında marangoz ustası oldu. 23 yıldır marangoz dükkanı işleten Hüseyin Maden, yıllar itibariyle gelişen teknolojiye ayak uydurmak için kendi imkanlarıyla ağaç kopyalama makinesi yaptı.
İlginç Görüntü 


İlkokul mezunu olan Hüseyin Maden, makine yapmayı sevdiği için tamamen kendisine ait makine tasarladığını kaydetti.Ağaç kopyalama makinesinin projesinin ve tasarımının tamamen kendisine ait olduğunu aktaran Hüseyin Maden, Daday bölgesine ait yöresel sandalye ayaklarının tasarımını geliştirip seri üretimini sağlamaya çalıştıklarını söyledi.

Ağaç kopyalama makinesiyle oyma yazı ve kopyalama yazılarının kopyasını oluşturabilmeyi amaçladıklarını belirten Maden, “2 metre 30 santim uzunluğundaki malzemeyi alıp bunu işleyebiliyor. Kalınlık olarak ta 30 santime kadar işlenebiliyor. Ağaçlara kabartma verilebiliyor. Ağaçları yuvarlayabiliyor ve tornada vurabiliyor. Manüel veya otomatik olarak ağacın boyunu ayarlayabiliyor” dedi.

Ebatlarının seri şekilde yapılabileceklerini ifade eden Maden, “Daday ' a özel sandalye üretimimiz var. Bu sandalyelerin ayaklarını ortaya çıkarmak ve bunu daha seri yapmak için böyle bir girişimde bulunduk. Birde makine yapmayı seviyorum. Bu makine için 3 ay kadar bir zaman harcadık. Yaklaşık olarak ta 2 bin 500 lira bir para harcandı. Tamamen tasarımı dahi bana aittir. İlkokul mezunuyum. Asıl mesleğim benim marangozluktur. Bu işe 24 yaşında başladım. Daha önceden köyde duruyordum. 10 ay çıraklık yaptım. Hiçbir zaman öğrenmenin yaşı ve zamanı yoktur. Kendimi idare edecek kadar ve kendimi geliştirecek kadar bu işe emek verdim. Ayrıca buna benzer birkaç tane makine daha yaptım” diye konuştu.

Maden, bunların yanı sıra tamamen kendisine ait olan başka makinelerde yaptığını ve atölyesinde kullandıklarını sözlerine ekledi.

30 Nisan 2013 Salı günü yayınlandı