Boğa Güreşinde Dehşet

Aydın ' ın Nazilli ilçesi ilk kez boğa güreşine arena oldu. Nazilli 1. Sanat Etkinlikleri ve Boğa Güreşi Festivalini 3 bin kişi izlerken 70 boğa şenliği renklendirdi.
Ali Gültekin Kılınç İsabeyli Mehmet Erdem Ege Bölgesi Mehmet Güler 


Daha önce deve güreşi şenlikleri ile tanınan Nazilli, bu kez Aydın, Söke, Umurlu, Sultanhisar, Kuyucak, Ödemiş ve Muğla ' dan gelen 70 pehlivan boğanın kıyasıya mücadelesine tanık oldu. Zaman zaman güreşten kaçan boğaların saha demirlerine çarpması ile heyecanlı anlar yaşanırken, gün boyu süren heyecan izleyenleri coşturdu. Nazilli ' de ilk kez yapılan boğa güreşi şenliği, aynı zamanda Ege de bir ilki gerçekleştirdi. Düzenlenen şenliklerde Ressam Mehmet Ali Kasap, Nazillili Ressam Selin Akgül, Nazillili seramik sanatçısı Turgay Kuru, yazar İbrahim Kiraz, Nazilli Mor Cepkenli Efeler ve Kültür Derneği, Artvin Halk Oyunları Topluluğu ile Türk Savaş Sanatı SAYOKAN gösterileri şenliğe ayrı bir hava kattı.

“KIZ ÖĞRENCİLERE BURS SAĞLANACAK”

Güreşlerden elde edilen gelirle şehir dışında okuyan Nazillili üniversiteli kızlar için burs sağlanacağını ifade eden Güreş Komitesinden Şenol Babacan; “Nazilli ' de ilk kez düzenlenen ve ege de bir ilk yapan boğa güreşi şenliklerimizin güzel geçmesi bizleri mutlu etti. Ege Bölgesi'nde yapılan deve ve boğa güreşlerinin en az 100 yıllık geçmişi var. Bu kültür bize Yörüklerden gelmiş. Yörükler, develeri uzun süre yük taşımak amacıyla kullanmışla ve bir kentten diğerine deve kervanları ile yapılan yolculuklarda verilen molalarda develer güreştirilirmiş. Yörükler, bu kültürü Orta Asya'dan Anadolu'ya getirmişler. Ege Bölgesi'nde ve ilçemizde yapılan deve ve boğa güreşleri İspanya'da yapılan boğa güreşleri kadar ilgi görüyor fakat o güreşlerde boğalara eziyet ediliyor, hatta öldürülüyor. Bizde ise güreşlerde görev yapan urgancılar, hayvanların eziyet görme ihtimali ortaya çıkarsa anında develeri ve boğaları ayırıyor'' dedi. Boğa güreşinin hayvanlara kesinlikle zararı olmadığını ve doğaya aykırı olmayan bir kültür etkinliği olduğunu ifade eden Babacan; “Güreşlerde elde edilen gelir-gider hesaplamasının ardından kalan para ile kız öğrencilerimize burs sağlayacağız. Bu işe başlarken kız öğrencilere burs sloganı ile yola çıktık. Bu tür etkinliklerle hem Nazilli ' yi hareketlendirmek, hem de kız öğrencilerimize katkı ağlamış olacağız” dedi.

“3 BİN GÜREŞSEVER SÜMER SAHASINDA YERİNİ ALDI”

Doğa Kültür Geçlik Spor Kulübü Derneği Başkanı Şenol Babacan, Sayokan Derneği As Başkanı Alphun Türkalp, Aydın Gazeteciler Cemiyeti Nazilli Şube Başkanı Metin Özden, Turan Mahalle Muhtarı Serpil Akçasakız, Sevindikli Köyü Muhtarı Zeki Açık, Çobanlar Köyü Muhtarı Metin Çoban, İsabeyli Yeşildere Muhtarı Orhan Aycan ve Nazillili seramik sanatçısı Turgay Kuru ' dan oluşan tertip komitesi ile düzenlenen Nazilli 1. Sanat Etkinlikleri ve Boğa Güreşi Festivaline Nazilli Kaymakamı Mehmet Okur, AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem ve Ali Gültekin Kılınç, Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık, İsabeyli Belediye Başkanı B.Kuvvet Erim, Atça Belediye Başkanı Mustafa Çınar, Kurtuluş Belediye Başkanı Mehmet Güler, Balıkesir Sarıköy Belediye Başkanı Ali Yeşildağ, Ankara Aydınlılar Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ender Vardar, ünlü Televizyon Yapımcısı Tayfun Talipoğlu ve 3 bine yakın güreş severin izlediği boğa güreşleri sabah erken saatlerde başlayıp akşam geç saate kadar sürdü. Festivale katılan AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, şenliğe katılan Doğa Kültür Spor Kulübü Beyzbol ve Softbol takımını tebrik etti. Takım antrenörü ve dernek başkanından takım hakkında bilgiler alan Milletvekili Erdem, ABD ' nin Houston ve Philadelphia eyaletinden gelen eğitim verme ve maç yapma tekliflerine sıcak bakmalarını isteyerek Softbol takımına destek sözü verdi.

“5 BİN 200 TL ' YE AĞALIK ALINDI”

Güreşlerde 70 boğa mücadele ederken güreşlerin vazgeçilmezi olan güreş ağası seçilerinde Atça Belediye Başkanı Mustafa Çınar ' ın da aralarında olduğu 13 kişi açık artırmayla ağalık için yarıştı. Güreş Ağası açık artırmada 5 bin 200 TL ile en yüksek fiyatı veren Öz Besi Hayvancılık İşletmesinin sahibi İsmail Öz oldu. Nazilli 1. Sanat Etkinlikleri ve Boğa Güreşi Festivalinin en heyecanlı ve önemli Süper Baş Güreşinde ise 25 dakika süren güreş berabere sonuçlandı. İncirliova Erbeyli ' den ' Varlı ' isimli boğa ile Muğla Yeşilyurt ' tan ' Özgür Çakıcı ' isimli boğa birbirlerine üstünlük sağlanamayınca, Türkiye ' nin en iyi boğaları olan iki hayvan için, tertip komitesi mal sahipleri ile görüşerek beraberliği ilan etti. Baş Güreşinde ise Atça Uzunlar ' dan Emin Çavuş ' un ' Şımarık ' isimli boğası ve Özel Açılış güreşinde ise Atça Kılavuzlar ' dan Akın Sevim ' in ' Efe ' isimli boğası kupa aldı.
18 Haziran 2012 Pazartesi günü yayınlandı