Yargıtay Başkanı Ali Alkan Konuştu

Sabah saatlerinde yapılan seçimle Yargıtay'ın yeni başkanı seçilen Ali Alkan, yargının hızlandırılmasının ve iş yükünün azaltılmasının öncelikli meseleleri olacağını belirterek, Yargıtay'da gruplaşmalar olduğu yönündeki iddialar içinse, ' Yargıtay'da hiç kimse belli bir grubun, belli bir düşüncenin ve belil bir inancı temsilcisi durumunda değildir. Yargıtay'daki bütün arkadaşlarımız hukukun ve hukukun üstünlüğünün temsilcisi durumundadırlar. Ve bu amaçla çalışmaları sürdürmektedirler. Bu şekildeki düşünceleri kınıyorum ' dedi.
Cumhuriyet Yargıtay Başkanı Yargıtay Anayasa 


Yargıtay eski Başkanı Nazım Kaynak'ın yaş haddinden dolayı emekliye ayrılmasının ardından sabah saatlerinde gerçekleşen seçimde yeni Yargıtay Başkanı seçilen Ali Alkan gazetecilerin karşısına geçti. Alkan, seçimde kendisinin 201, Kemalettin Yüksel'in 39, Ahmet Ceylani Tuğrul'un ise 92 oy aldığını belirterek, ayrıca seçimdeki oyların 31 tanesinin boş, 11 tanesinin ise geçersiz olarak kayıtlara geçtiğini ifade etti.

Yargıtay Başkanı Ali Alkan yaptığı konuşmada seçilmenin sevincini ve onurunu yaşadığını belirten Yargıtay Başkanı Alkan, ' Ancak bu görevin büyük bir sorumluluğu da omuzlarıma yüklediğinin farkındayım ' dedi. Yargının sorunlarını bildiklerini ve bu sorunları çözmeye çalışacaklarını belirten Alkan, ' Yargıtay'ın Başkanı olarak yüksek mahkememizin ve yargının bütün sorunlarına sahip çıkarak, el birliğiyle çözümü konusunda elimden gelen gayreti göstermeyi taahhüt ediyorum. Yargının ve Yargıtay'ın sorunlarını çözmeye talipseniz, bu sorunları önceden tespit etmiş olmanız gerekir. Sayın Başkan Nazım Kaynak'ın veda konuşmasında vurguladığı gibi biz bu sorunların farkındayız. Bu sorunları çözme yolunda ise, önceki başkanlarımızın samimiyetle başlattıkları hizmetleri, oluşan kurumsal bilişimden de, en yüksek seviyede yararlanmak suretiyle sürdürmeye, tamamlamaya ve geliştirmeye talibim ' diye konuştu.

Yeni Başkan Ali Alkan, konuşmasında ' Başkanlığım dönemimde, Yargıtay'ın misyonuna ve ilkelerine sahip çıkarak, belirlenmiş olan vizyonuna ulaşma ve sorunları çözme yolunda daha etkin ve verimli olarak çalışmasını sağlayacağım ' derken, 1 yıllık ve 3 yıllık eylem planlarını oluştururken daha öne oluşturulmuş olan eylem planlarını da devam ettireceklerini söyledi. Alkan, Yargıtay Kanunu'nun değiştirilmesi için başlatılan çalışmaları tamamlamanın da bunlardan birisi olduğunu kaydetti.

YARGININ İŞ YÜKÜNÜN AZALTILMASI ÖNCELİK OLACAK

Yargıtay Başkanı Ali Alkan, ' Yargının hızlandırılması ve iş yükünün azaltılması bizim de en öncelikli meselemiz olacaktır. Bu alandaki çalışmalar hız kesmeden sürdürülecektir ' derken, Yargıtay'ın, Cumhuriyet'in ve demokrasinin de teminatı olmaya devam edeceğine vurgu yaptı.

Yargıtay Başkanı Ali Alkan ayrıca konuşması sırasında yeni Anayasa'yla ilgili de değerlendirmelerde bulundu. Alkan, ' Demokratik hukuk devletine ve hukukun üstünlüğüne olan inancımız gereği, sivil ve demokratik bir anayasa için TBMM'ye her türlü desteği vereceğiz ' diye konuştu.

YARGITAY'DA HİÇ KİMSE BELLİ BİR GRUBUN TEMSİLCİSİ DEĞİLDİR

Yargıtay Başkanı Ali Alkan, konuşmasının ardından ise gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Alkan bir gazetecinin, Yargıtay'da gruplaşmaların olduğu ve bu gruplaşmalara göre Yargıtay Başkanı'nın seçildiği şeklindesi sorusuna, ' Yargıtay'da hiç kimse belli bir grubun, belli bir düşüncenin ve belil bir inancı temsilcisi durumunda değildir. Yargıtay'daki bütün arkadaşlarımız hukukun ve hukukun üstünlüğünün temsilcisi durumundadırlar. Ve bu amaçla çalışmaları sürdürmektedirler. Bu şekildeki düşünceleri kınıyorum ' diyerek cevap verdi.
Alkan, başka bir gazetecinin ise Yargıtay'da 160 üyenin blok oy kullandığı ve buna göre de Yargıtay Başkanı'nın belirlendiği şeklindeki iddialarla ilgili sorusuna ise, ' Seçimler gizli oyla yapılmıştır, kimin hangi yönde oy kullandığını söylemek mümkün değildir. Bunların yakıştırma olduğunu düşünüyorum ' cevabını verdi.

Yargıtay Başkanı Alkan, ayrıca Yargıtay çalışanlarının özlük haklarıyla ilgili bir çalışma olup olmayacağı yönündeki bir soruya ise, özlük hakları konusundaki nihai kararı yürütmenin karara bağlayacağını ve yasamadan geçeceğini söyleyerek, ' Dolayısıyla bu aşamada bizim tasarrufumuzda olmayan bir konuda şu veya bu şekilde düşünce ortaya koymak doğru değildir ' şeklinde konuştu.

7 Mayıs 2012 Pazartesi günü yayınlandı