Turan Çolak 93 Gün Sonra Taburcu

Türkiye ' nin dördüncü yüz nakli olan isme Turan Çolak ameliyattan 93 gün sonra Ramazan Bayramı nedeni ile 1 haftalığına taburcu edildi. Çolak, memleketi İzmir ' e gidiyor.
Tıp Fakültesi Turan Çolak Hastane Ramazan Bayramı 

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesi ' nde Türkiye ' nin dördüncü, Akdeniz Üniversitesi'nin ise ikinci yüz nakli olan ismi Turan Çolak ' ın taburcu edilirken bir basın toplantısı düzenlendi. AÜ Hastanesi B blokta yapılan toplantıya AÜ Hastanesi Başhekim vekili Doç. Dr. Ercan Mıhçı, Hastane Başmüdürü Yavuz Yıldırım ve AÜ Hastanesi Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Özlenen Özkan ve Turan Çolak katıldı.

ÇİFTE BAYRAM

Yeni yüzüyle ailesinin yanına gideceği için mutlu olduğunu söyleyen Çolak bunun kendisi için çifte bayram olduğunu söyledi. Hocalarına da teşekkür eden Turan Çolak “Hocalarıma ayrı arı teşekkür ediyorum, beni bu günlere getirdiler. Yeni yüzümle ailemin yanına gideceğim, çok mutluyum. Ailem yeni yüzümle karşılaşacak. Hocalarım sağ olsun. Benim için çifte bayram oldu” dedi.

YÜZÜNÜ HİSSEDİYOR

Turan Çolak 93 gün sonraki duygularını anlatırken, artık yüzüne dokununca hissedebildiğini söyledi.

ZOR BİR AMELİYATTI AMA BAŞARI İLE ALTINDAN KALKTIK

Çolak ' ın sağlık durumu işle ilgili bilgi veren AÜ Hastanesi Tıp Fakültesi Plastik Rekonstruktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Özlenen Özkan ise ameliyattan sonraki 93 günün sorunsuz bir şekilde geçirdiklerini kaydetti. Türkiye ' nin dördünbcü yüz naklini gerçekleştirirken her şeyin yolunda gittiğini ifade eden Yrd.Doç.Dr. Özkan, “Bugün Turan Çolak ' ın taburcu edilmesi için buradayız. Çok güzel bir an hepimiz için. Ameliyat sonrası 93'üncü gün sorunsuz bir şekilde geride kaldı, her şey çok yolunda gitti. Zaten Türkiye ' nin dördüncü yüz nakli, ama dünyanın en kapsamlı yüz nakli denen bir tanesi, belki de ilki. Bu bağlamda zor bir ameliyattı, ama başarıyla altından kalktık. Öncelikle Turana geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Her şey çok sorunsuz gitti Turan için, 93 gün geride kaldı” dedi.

BİR HAFTA SONRA DÖNECEK

İlk 6 ayın önemli olduğunu kaydeden Yrd. Doç.Dr.Özkan, Çolak ' ın bayram için ailesi ile görüşmeye gideceğini belirtti. Çolak ' ın bir hafta sonra geri döneceğini belirten Özkan şöyle konuştu:

“Bayramını orada geçirecek. Ondan sonra da yakın bir yerde ev ayarlayacağız. Çünkü ilk 6 ay görmemiz gerekiyor. Daha sonra da bu sıklıkları azaltacağız, ilaç dozlarını düşüreceğiz. Turan ' nın evi İzmir ' de. Oradan gidip gelmesi şu etapta çok kolay değil. Haftalık takipleri oluyor. Taburcu oluyor, ama haftalık kan kontrollerine gelecek. Zaten bizim tedavimiz devam ediyor, yüzünün biyopsileri devam ediyor. Onlarla değerlendireceğiz. 3 ay daha takipte.”

ÇİĞ HİÇBİR ŞEY YEMEYECEK

6 ay sonra Çolak ' ın memleketi İzmir ' e dönme konusunun gündeme geleceğini kaydeden Yrd. Doç. Dr. Özkan, ' Enfeksiyoncularımızla birlikte karar verip bu sonuca varıyoruz. İlk 3 ay bir hayli riskli ama 3 aydan sonra risk azalıyor. Uğur ' dan zaten bizim tecrübelerimiz var. Maskeli dolaşması hala devam edecek, etrafında gripli insanlar varsa onlardan uzak duracak, tokalaşmayacak, öpüşmeyecek. Yemeklerine dikkat edecek, çiğ hiçbir şey yemeyecek.Çiğ sebze ve ette mikroorganizmaların olma ihtimali daha yüksek.Mesela sebzeleri bir saat sirkede bekletmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

HENÜZ ERKEN

Turan Çolak'ın gözkapaklarını kullanabilmesi konusuna da değinen Yrd.Doç.Dr.Özkan şu an için bunu beklemedikjlerini söyledi. 6 ' ncı ayın sonunda her şeyin belli olacağını ifade eden Yrd.Doç.Dr. Özkan “Çok hafif hareket ettirmeye başladı, ama net bir şey söylemek şu an için erken. 6'ncı ayın sonunda değerlendirmeye başlayacağız. Herhangi bir sorun yok. Gözlerini hafif şekilde kapatabiliyor” dedi. Yrd.Doç.Dr. Özkan, 6'ncı ayın sonunda Turan Çolak ' ın göz, yüz hareketleri ve enfeksiyona bağlı durumu normal olursa İzmir ' e dönebileceğini kaydetti.
17 Ağustos 2012 Cuma günü yayınlandı