Taner Yıldız Karaman'daki maden faciasıyla ilgili son durumu açıkladı (Su seviyesi düşüyor)

Karaman ' da bir kömür ocağında madeni su basması sonucu mahsur kalan işçileri kurtarma çalışmaları sürüyor. Çalışmaları takip eden Bakan Yıldız, önce madendeki su seviyesinin yükselişin durdurulduğunu ardından su seviyesinde 15 cm azalma olduğunu açıkladı.
Enerji Bakanı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Faruk Çelik Lütfi Elvan Taner Yıldız 


'ZAMAN ALEYHİMİZE İŞLİYOR'

Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanı Taner Yıldız, maden ocağı sorumluları ve yetkilileriyle yaptığı toplantı sonrası, basın açıklamasında bulundu.

Bakan Yıldız, şunları ifade etti:

'Şu an 18 işçi kardeşimizin yer altına bulunduğu bir ocaktayız. Tamamen özel bir işletme ve bu özel işletmeyle alakalı toplam 34 işçinin vardiyada bulunduğu ve bu vardiyalar arasında izinli olanları, kurtulanları, çıkartılanları da hesap ettiğimizde toplam 18 işçimizin aşağıda kaldığını görüyoruz.

Her iki saatte yaklaşık bir metrelik su yükselmesi var. Su yükselmesi devam ediyor. Suyun hangi gerekçeyle ve nasıl geldiği şu anda tespit edilmiş değil.

Eski ocakta biriken yağmur sularından mı kaynakladı, yoksa orada bir yatak mı vardı, o mu buraya tamamen boşaldı, bunları bir sonraki tespitlerimizde paylaşmış olacağız.

Şu anda üst kodumuz 922, alt kodumuz da 752 metre. Bunun 820 metresine şu anda su gelmiş bulunuyor. İşçilerimiz de 777 kodunda.

O yüzden zaman aleyhimize işliyor. Bunun karşısında tüm donanımları ve oradan su tahliyesini hızlıca yapabilmemiz lazım. Şu anda bir pompa çalışıyor. Tek başına yeterli değil. Diğer pompanın da montajı yapıldı.'

'SU SEVİYESİ İŞÇİLERİN BULUNDUĞU SEVİYENİN ÜSTÜNDE'

Bakanlar, ilerleyen saatlerde yeni açıklamalarda bulundu.

Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanı Yıldız, şunları söyledi:

'Bakanlarımızdan farklı bir haber duymadıkça bunu aksini konuşamayız. Henüz kimse kurtarılmış değil. Madenin altı tamamen su ile dolmuş durumda.

Mersin, Konya, Karaman ve Ermenek'ten jeneratör ve pompaların sevkıyatı bir yandan yapılıyor. İnallah korkutuğumuzdan emin bir halde sonuca ulaşmış oluruz.

Bu durumu, doğru bir şekilde yönetmek zorundayız. Bu su nereden buraya deşarj oluyor, bunlar üzerinde kurtarma çalışmaları tamamlandıktan sonra yapacağız. Şimdiya kadar mahsur kalan işçilere ulaşılamadı. Amacımız ulaşmak.

Su seviyesi, işçilerin bulunduğu kot seviyenin üstünde. Bu da canımızı sıkıyor. Ancak yükselmenin durduğu yönünde bilgisini aldık.'

'AMACIMIZ SU SEVİYESİNİ AZALTMAK'

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, 'Yer altında ciddi bir su birikintisi söz konusu. Buradaki öncelikli hedefimiz, bir an evvel madende bulunan, su seviyesinin daha da aşağılara indirilmesi. O yönde yoğun şekilde çalışmalar sürüyor' dedi.

Temennilerinin yer altında bulunan 18 işçinin sağ salim çıkarılması olduğunu dile getiren Elvan, şunları kaydetti:

'Yer altında ciddi bir su birikintisi söz konusu. Buradaki öncelikli hedefimiz, bir an evvel madende bulunan su seviyesinin daha da aşağılara indirilmesi. O yönde yoğun şekilde çalışmalar sürüyor. Şu anda çalışan pompalar var. İlave pompalar şu anda yerleştirilmeye çalışılıyor. Pompa, boru, jeneratör gibi eksikliklerimiz var. Onların süratle, Konya, Karaman ve Mersin'den temin edilmesi yoluna gidildi.

Muhtemelen birkaç saat içinde bunlar buraya ulaşmış olacak. Koordineli şekilde inşallah su seviyesini bir an evvel daha aşağı indirip yer altında bulunan kardeşlerimize ulaşmak istiyoruz. Öncelikli hedefimiz o. Oldukça üzüntülüyüz.

Taner Yıldız beyin de bahsettiği gibi özel sektöre ait bir şirketti, şirketin bir işletmesi. Zannedersem bir taşeron vasıtasıyla işletilmesi söz konusu. Bunların detayları, bununla ilgili tahkikat Bakanlığımız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız tarafından yapılacaktır.'

Bakan Elvan, ayrıca 16 işçinin kazadan kurtulmayı başardığını belirtti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ise kazanın son 15 yılda su baskını nedeniyle meydana gelen ilk kaza olduğunu açıkladı.

'TEK TEHDİT SU SEVİYESİ'

Bakanlar, ilerleyen saatlerde çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu.

Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanı Yıldız, teh tehditin su seviyesi olduğunu söylerek şunları ifade etti:

'Tüm ihtiyaç ve hizmetlerin karşılanması için hazırlıklarımız tamam. 4 tane dalgıç geldi. Görüş mesafesi çok kısıtlı. Her iki taraftan girme şansları var. Ne kadar sonuç alacağımızı ondan sonra göreceğiz. Kurtarma çalışmalarını aksatacak gaz seviyesi yok.

Suyun çekilmesini sağlamaya çalışıyoruz. Su seviyesi yükselmesini durdurmuş gibi. Sabaha kadar sonuç almayı düşünüyoruz.

Suyun tahliyesinin kaç gün süreceği sorusu üzerine 'Ne kadar süreceğini bilemeyiz. 11 bin ton civarında su bulunuyor. Ciddi bir miktar... 3 pompayla çalışıyoruz.

Haziran ayında bu ocak kapatılmıştı. Maden ocağı eksikliklerini tamamlayıp tekrar açıldı.

Tek önceliğimiz, kardeşlerimize ulaşabilmek. Asıl tehdit su seviyesi unsuru.'

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan ise baraj gölünden maden ocağına suyun sızdığı iddialarına, 'Böyle bir şey olacağını düşünmüyoruz. Arada ciddi bir kot farkı var' şeklinde cevap verdi.

Elvan, 'Suyun tahliye edilmesine ilişkin zaman verilememesinin sebebi ise ne ile karşılaşacağımızı bilmememizdendir' dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, haziran ayındaki denetimde madende 8 eksik bulunduğunu ve bu eksikliklere karşı da yasadaki müeyyidelerin uygulandığını ifade etti. Çelik, 'Ocak, 2 kere denetlendi. İdari ceza parası verildi' dedi.

SU SEVİYESİ 15 CM AZALDI

Gece saatlerinde bakan Yıldız'dan bir açıklama daha geldi. Yıldız, ocaktaki su seviyesinin 15 cm düştüğünü söyledi.

29 Ekim 2014 Çarşamba günü yayınlandı